Skip Navigation LinksCourses

Dersler (2024 - 2025 Güz Dönemi)

DERS KODU
DERSİN ADIDERSİ VEREN ÖĞRETİM ELEMANIÖNEREN BÖLÜM/PROGRAMKISA DERS TANIMI
ACCT513YÖNETİM MUHASEBESİDOÇ. DR. HASAN ÖZYAPICIİŞLETMEYönetim muhasebesi, işletme yöneticilerine işletme yönetiminde alacakları kararlarda ihtiyaç duydukları bilgi ve raporları düzenleyen, yorumlayan, denetim olanağı saağlayan muhasebe dalı. Yöneticilere işletmenin geleceği ile ilgili karar vermede yardımcı olur.
ARCH500YÜKSEK LİSANS TEZİMİMARLIKÖğrenci tarafından Yönelik araştırmaların ayrı ayrı yapılan ve final tezini oluşturmaya yonelik olan surectir.
ARCH501DİSİPLİNLER ARASI ATÖLYEPROF. DR. ÖZGÜR DİNÇYÜREKMİMARLIKDisiplinlerarası Atölye disiplinler arası bir düzeyde Mimarlık
Fakültesi'nin tüm lisans öğrencileri için sunulan zorunlu bir derstir.
Mimarlık farklı çalışma alanlarının kesişme noktasında duruyorken,
mesleki çalışmaların disiplinlerarası karakteri olarak çalıştırılmak zorundadır.Böylece, bu zorunlu dersin amacı teması bir dönem içinde sabit kalırken öğrencilerin farklı ilgi alanları etrafında belli araştırmalar yürütmek için rehberlik etmektir.
ARCH505İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİPROF. DR. YONCA HÜROLMİMARLIKBu araştırma ve araştırma sürecinin temelleri yanı sıra araştırmaya etik bir anlayış geliştirmek amacıyla lisansüstü eğitim düzeyinde bir giriş dersidir. Mimarlık Bölümü yüksek lisans öğrencileri için araştırma yöntemlerine bir giriş sunmaktadır.Ders, interaktif bilgi ve becerileri alanlarından bir dizi kapsar.
ARCH512MEKANSAL OKUMALARPROF. DR. RESMIYA ALPAR ATUNMİMARLIKBu derste, binalardan, mahallelere ve kentlere farklı ölçeklerdeki mekanları anlamaya yönelik farklı kuramsal ve metodolojik yaklaşımlar tartışılacaktır. Ders kapsamı 3 farklı bölümden oluşacaktır. İlk bölümde, bu yaklaşımlara yönelik teorik çerçeve sunulurken, ikinci bölümde bu yaklaşımların kendi özel metod ve teknikleri sunulacaktır.İkinci bölümde sunulacak metodolar gözlemler, anketler, görsel kayıtlar, ve biliş haritaları gibi kullanıcı algı ve davranışlarına yönelik yaklaşımların yanısıra, mekanın kendi geometrisi ve topolojik özelliklerini okumaya yönelik space syntax /mekan dizimi gibi metodları da içerecektir. Dersin son bölümünde ise, öğrenciler, farklı ölçeklerde seçilmiş örneklemler üzerinden öğrendikleri metodolojileri birebir uygulama fırsatı bulacaklardır. Öğrencilerin bu ders kapsamında öğrendikleri metodları kendi yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kullanmaları beklenmektedir.
ARCH520YEREL MİMARİNİN KURAM VE FELSEFESİPROF. DR. ÖZGÜR DİNÇYÜREKMİMARLIKYerel mimari yapılı çevrenin en önemli kısmını temsil etmektedir. Bu sebepten ötürü İnsan'ın mimarlığı olarakda isimlendirilebilmektedir. Yerel mimari geneldir, avangard ve zengin sınıf yerine sıradan insanları içerir, bir çok ölçeği içine alır; örneğin kısmi coğrafik bölge, yerleşim alanı, tekrar eden dokuya sahip ya da farklılıklara sahip ideal çeşitlerden oluşan yapı formları. Dersin ana amacı, yerel ile ilgili temel felsefik teoriye giriş yapmak ve yerel mimari çalışmalarında gerekli olacak bilgileri sağlamaktır. Dersin başarıyla tamamlanması beraberinde tüm öğrencilerin yerel mimarinin felsefesi ve araştırma tekniklerini geliştirmesine yardımcı olacaktır.
ARCH523MİMARİ TEORİSİMİMARLIKBu ders Antikdönemden çağdaş döneme kadar , bir disiplin olarak mimarlık kuramı ve tarih boyunca gelişimi için bir giriştir.Mimarlığı ve bir prosedürü üretmek için tarih boyunca geliştirilmiş olan fikirler, felsefeler ve süreçler ders süresince tanıtılacaktır.Mimari yazıları, hemde bu metinlerin kültürel ve entelektüel tarih ilişkisini ve mimari formun üretimini incelemektedir.
ARCH524MİMARLIK KURAMLARI-IIMİMARLIKARCH524, farklı kültür ve dönemlerdeki farklı teorik ana akımları yansıtan mimari teori yönlerini keşfetmek ve incelemek için oluşturulmuş teorik bir derstir. Bu nedenle, ders mimarlığı, olasılıkları ve farklı tipolojilerin mimari teori uygulama olanaklarını yeniden düşünerek, yaratıcı düşünce prizması aracılığıyla çok çeşitli zaman ve mekanlardan mimarlık teorileri ve pratikleri örneklerini inceleyecektir. Bu ders, devam eden önemli süreçleri vurgulayarak son gelişmeleri takip etmektedir. Bu doğrultuda ders, yaratıcı araştırma ve düşünme, mimari anlatım, estetik, güç, kimlik, şiir ve mimarlığın ahlaki boyutu, farklı duruşlar ve tutumlar (mimarlık alanında tarih ve teorilerle çelişen) arasındaki tartışmayı, karmaşıklığı içeren konuları araştırır ve teorik iyileştirme için açık laboratuvar olarak mimarlık yönlerini anlamayı kolaylaştır. Bu amaca ulaşmak için, ders, öğrencilerin mimari teorilerin çeşitli yönlerini anlamalarına yardımcı olacaktır; Yerleşik formun anlam ve ifade ile bütünleşmesi; Bina insan karakterini ve duygularını nasıl etkiler ve kontrol eder; Mimari tasarımlarda teori uygulaması; Mimarlık düşüncesinde eleştirel düşünmenin önemi gibi.
ARCH534 TEKTONİK TEORİSİPROF. DR. YONCA HÜROLMİMARLIKBu dersin amacı mimarlıkta tektonik teorisinin kapsayıcı bir şekilde ele alınmasıdır. Öncelikle teknoloji problemi techne, bilim (episteme), teknik ve teknoloji kavramlarının ortaya çıkışları ve değişimlerinin incelenmesi, Martin Heidegger'in teknoloji ve bilime ilişkin problemlere yaklaşımı (çerçeveleme ve yedekte tutma kavramları) ve teknolojinin araçsallaştırılmasına farklı yaklaşımların tanıtılması yolu ile ele alınacaktır. Tektonik teorisi Alberti (linaments), Palladio (oranlar), Karl Botticher (kernform, kunstform), Gottfried Semper (streotomics ve tectonics), Eduard Sekler (atektonik), Kenneth Frampton (konstrüksiyonun ontolojisi), Juhanni Pallasmaa (haptisite) and Gevork Hartoonian's (laik bir tektoniğe doğru) üzerine çalışılması ile kapsanacaktır. Tektoniğin metafizik anlamları Martin Heidegger ve Gaston Bachelard'ın felsefelerinden yararlanarak ele alınacaktır. Bu Semper'in Carribean hut çiziminden yararlanarak yapılacaktır. Tüm bu kavramlar çağdaş mimari tektoniğe öncelikle Carlo Scarpa, Adolf Loos, Le Corbusier, Mies van der Rohe, Frank Lloyd Wright ve Louis Kahn'ın mimarileri aracılığı ile uyarlanacaktır. Öğrencilerden daha güncel bir mimarlık örenğini sınıfta tartışmaları da istenecektir.
ARCH577GÜNEŞ MİMARLIĞIDOÇ. DR. HARUN SEVİNÇMİMARLIKPasif kullanımdan akıllı güneş mimarisi üzerine kısa bir tarihçe. Güneş Enerjisinin pasif kullanımı. Yer ve Makro-İklim. Model olarak yerel yapı formları.Biyonik- model olarak doğa. Bina yönü ve izolasyon. Güneş Enerji Teknolojisi. Isıtma için güneş enerji sistemleri. Fotovoltaik. Pil teknolojisi. Yapı için güneş enerji konseptleri ve günışığı tasarım prensipleri. Çatı pencereleri. Işık bacası ve atrium. Pencereler. Işık yönlendirme , yansıma ve güneş koruma sistemleri.
ARCH598SEMİNERMİMARLIKBu seminer serisi bir tez hazırlanmasını çeşitli aşamalarında incelemeyi ve mevcut teorik ve pratik yaklaşımlar tanıtmayi amaclar.
ARCH600DOKTORA TEZİMİMARLIKÖğrenci tarafından Yönelik araştırmaların ayrı ayrı yapılan ve
final tezini oluşturmaya yonelik olan surectir.
ARCH613YAPILI ÇEVRENİN ANLAMI VE KULLANIMIPROF. DR. RAFOONEH M. SANIMİMARLIKBu ders yapıların görüntüsü arkasındaki anlamın araştırılmasını hedefler. Bu dersin temel amacı, yapılı çevrenin nasıl okunabileceği ve yorumlanabileceğini örnekleyen farklı kavramsal/ kuramsal çerçeveleri ortaya koymaktır.
ARCH698 SEMİNERMİMARLIKBu seminer serisi bir tez hazırlanmasını çeşitli aşamalarında incelemeyi ve mevcut teorik ve pratik yaklaşımlar tanıtmayi amaclar.
ARCH699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIMİMARLIK
BANK504UYGULAMALI FİNANSAL İSTATİSTİKYRD. DOÇ. DR. NİGAR TAŞPINARBANKACILIK VE FİNANSZaman serisi ve çapraz-sectional ekonometrisine giriş; regresyon modelleri, problemler ve çözümleri, ekonometri ve istatistikte hipotez testler, anket araştırmaları ve veri analizi yanında durağan, causality ve co-integration konularının yanı sıra; EVIEWS ve SPSS ekonometrik paketlerin uygulamalarını içermektedir.
BANK598SEMİNERBANKACILIK VE FİNANSÖğrencilere araştırmalarında yol gösteren ve tez yazımında yardımcı olan bir derstir. Derste katılımcılar, akademik yazım becerisinin gelişmesinde etkili olması amacı ile; özellikle tez ve bilimsel incelemelerin yapılarını ve stillerinin analiz edilmesi ve akademik makale ve diğer metinleri incelemektedirler.
BESD500BESLENME VE DİYETETİK TEZ ÇALIŞMASIBESLENME VE DİYETETİKYüksek lisans programına başvuran öğrencinin beslenme ve diyetetik alanında seçilen konuda bireyi geliştirecek tez çalışmasını yapmasını ve programını başarıyla bitirmesini içermektedir.
BESD502İLERİ BESLENME-IDOÇ. DR. CEREN GEZERBESLENME VE DİYETETİKİnsan beslenmesinde temel olan mikro besin öğeleri ve besin öğesi olmayan, fakat sağlığı olumlu etkileyen öğelerin türlerini, kimyasal yapılarını, kaynaklarını, insan vücudundaki işlevlerini, yetersizlik ve aşırı alımlarında oluşan sorunları, gereksinmeleri, birbiri ve diğer öğeler ile etkileşimlerini incelemektir. Mikro besin öğeleri ve suyun vücuttaki görevlerini öğrenerek yetersiz ya da fazla alınması durumlarında oluşabilecek metabolik bozuklukları tanımlamak amaçlanmaktadır.
BESD503İLERİ BESLENME-IIDOÇ. DR. CEREN GEZERBESLENME VE DİYETETİKİnsan beslenmesinde temel olan mikro besin öğeleri ve besin öğesi olmayan, fakat sağlığı olumlu etkileyen öğelerin türlerini, kimyasal yapılarını, kaynaklarını, insan vücudundaki işlevlerini, yetersizlik ve aşırı alımlarında oluşan sorunları, gereksinmeleri, birbiri ve diğer öğeler ile etkileşimlerini incelemektir.
BESD504BESLENME ANTROPOMETRİSİPROF. DR. EMİNE YILDIZBESLENME VE DİYETETİKVücut yağı ve yağsız doku miktarının saptanması, uzunluk, çap, genişlik, deri kıvrım kalınlığı ölçümleri, beslenme durumu tarama testleri, biyoelektrik impedans analizi, laboratuvar çalışması konuları incelenmektedir. Beslenme antropometrisini doğru kullanmayı ve değerlendirmeyi öğretmek amaçlanmaktadır.
BESD505SAĞLIK BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİDOÇ. DR. SERAY KABARANBESLENME VE DİYETETİKBeslenme durumunun deneysel değerlendirilmesinde kullanılan farklı yöntem ve teknikleri öğrenmek, insan ve deney hayvan örneklerinde konuyla ilgili becerileri geliştirmek amaçlanmaktadır.
BESD506BESLENME VE KALP DAMAR HASTALIKLARIPROF. DR. EMİNE YILDIZBESLENME VE DİYETETİKKalp damar hastalıklarının etiyolojisi, klinik belirtileri, risk etmenleri, komplikasyonları ve diyet tedavisini içermektedir. Bu derste, kalp damar hastalıklarının diyet tedavileri hakkında son yıllara ait yeni görüşleri öğretmek ve var olan beslenme tedavi programlarına bu yeni görüşleri uyarlamak amaçlanmaktadır.
BESD507BESLENME VE DİABETES MELLİTUSPROF. DR. EMİNE YILDIZBESLENME VE DİYETETİKDiyabetin tanımı, sınıflaması, tanı yöntemleri, patogenezi, komplikasyonları, tedavi yöntemleri, insülin ve oral antidiyabetik tedavisinde beslenmenin rolü ile diyabette tıbbi beslenme tedavisi, karbonhidrat sayımı ve diyabet eğitimi ilkelerini içermektedir. Diyabetin oluşumunda ve tedavisinde beslenmenin etkinliğini ve önemini, tıbbi beslenme tedavisinin amaçlarını ve ilkelerini öğretmek amaçlanmaktadır.
BESD508KLİNİK BESLENMEDE SORUNLARPROF. DR. EMİNE YILDIZBESLENME VE DİYETETİKKlinik beslenmede karşılaşılan sorunlar ile hastalıklar arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmaktadır.
BESD509AĞIRLIK DENETİMİ VE YEMEDAVRANIŞ BOZUKLUKLARIYRD. DOÇ. DR. SEMA ERGEBESLENME VE DİYETETİKŞişmanlık, zayıflık, anoreksiya nevroza, blumia nevroza gibi yeme davranış bozukluklarında tıbbi beslenme tedavisi ve hastaya yaklaşım konularını içermektedir. Bu derste şişmanlık ve yeme davranışı bozukluklarında hastaya özgü tıbbi beslenme tedavisinin oluşturulması ve bu konularla ilgili son bilimsel gelişmelerin izlenmesi amaçlanmaktadır.
BESD510BESLENME VE KANSERYRD. DOÇ. DR. SEMA ERGEBESLENME VE DİYETETİKOnkolojik hastalıklarda hastalık prognozu ve tedavisinde beslenme tedavisinin ilke ve önemlerini öğretmek amaçlanmaktadır.
BESD511YAŞLILIK DÖNEMİNDE BESLENME VE SAĞLIKPROF. DR. EMİNE YILDIZBESLENME VE DİYETETİKYaşlılarda oluşan metabolizma değişiklikleri, bu dönemdeki enerji ve besin öğeleri gereksinimi, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlanma ile oluşan beslenmeye bağlı sağlık sorunları, besin seçimi ve kullanımı, yaşlılığa özel beslenme programları, eğitim ve araştırma konularını içerir. Yaşlılık döneminde beslenmenin özelliklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
BESD512GEBELİK VE EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENMEDOÇ. DR. SERAY KABARANBESLENME VE DİYETETİKGebelik döneminde metabolizmanın uyumu ve beslenmenin fizyolojisi, makro ve mikro besin öğeleri gereksinmeleri, organizmanın emzikliliğe hazırlanması ve emziklilik döneminde makro ve mikro besin öğeleri gereksinmelerini içermektedir. Gebelik ve emziklilik dönemindeki fizyolojik, metabolik ve endokrin değişiklikleri ve beslenme ile etkileşimlerini, bu dönemde tıbbi beslenme tedavisi gerektirecek durumları (gebelikte diyabet, maternal PKU, nöral tüp defektleri, hiperemezis gravidarum gibi) ve tıbbi beslenme tedavisi ilkelerini öğretmeyi amaçlamaktadır.
BESD513ENTERAL VE PARENTERAL BESLENMEYRD. DOÇ. DR. SEMA ERGEBESLENME VE DİYETETİKMalnütrisyonun tanımı, tipleri, beslenme durumunun değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler, enteral ve parenteral beslenme ilkeleri, hastalıklarda uygulanması, metabolizmadaki değişiklikler, enerji ve besin öğeleri gereksinmeleri, tedavide kullanılan ürünler, bileşimleri ve beslenme ekibinde diyetisyenin yetki ve sorumlulukları ile pratik uygulamaları içermektedir. Enteral-Parenteral Beslenme ilkeleri ile kullanılan ürünler ve beslenme durumunun değerlendirilmesi hakkında yeni bilgilerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
BESD514EGZERSİZ VE BESLENMEYRD. DOÇ. DR. GÖZDE OKBURANBESLENME VE DİYETETİKEgzersiz, beslenme ve sağlık etkileşimi, sporcuların enerji, makro ve mikro besin öğeleri gereksinmeleri, antrenman / müsabaka öncesi, sırası ve sonrası beslenme ilkeleri konularını içermektedir. Sporcuların beslenme alışkanlıklarını ve durumlarını değerlendirebilmeyi öğretmek amaçlanmaktadır.
BESD515MENÜ PLANLAMA VE KONTROLYRD. DOÇ. DR. NEZİRE İNCEBESLENME VE DİYETETİKMenü planlama ve denetleme ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmak amaçlanmaktadır
BESD598BESLENME VE DİYETETİK SEMİNERİBESLENME VE DİYETETİKBeslenme ve Diyetetik alanındaki güncel bir konu ile ilgili son bilimsel verileri araştırma, rapor etme, sunma ve tartışmayı içermektedir.
BESD600DOKTORA TEZİBESLENME VE DİYETETİKBeslenme ve Diyetetik alanında besin öğeleri, besin grupları, besin öğelerinin birbirleri ile ilişkileri, besin öğelerinin hastalıklar ile ilişkileri, besinlerin antropometrik ölçümler ile ilişkilerini irdeleyerek çağın gerekleri doğrultusunda değerlendirmelerin yapıldığı bilimsel çalışmaların yapılmasını içermektedir.
BESD601BESLENME İLE İLİNTİLİ HASTALIKLARDA METABOLİK VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİKLİKLERPROF. DR. EMİNE YILDIZBESLENME VE DİYETETİKÇeşitli kronik hastalıklarda meydana gelen metabolik değişikliklerin öğretilmesini amaçlar. Meydana gelen metabolik değişiklikleri göz önünde bulundurarak diyet tedavisinin etkinliğini ve içeriğini tartışır
BESD602BESLENME VE İMMUN SİSTEMPROF. DR. EMİNE YILDIZBESLENME VE DİYETETİKBeslenme ve immün sistem arasındaki ilişkiyi inceler. Beslenme değişimlerinin immün sisteme etkisini tanımlar. Ayrıca besin alerjileri ve intoleranslarının nedenlerini ve semptomlarını öğretmeyi amaçlar
BESD603EGZERSİZ VE SPORDA BESLENME UYGULAMALARIPROF. DR. EMİNE YILDIZBESLENME VE DİYETETİKSağlıklı yaşam için fiziksel aktivite ve öneminin vurgulanmasını amaçlar. Hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde egzersiz ve beslenmenin önemi uygulamalar ile öğretili
BESD604BESLENME VE GENETİKYRD. DOÇ. DR. SEMA ERGEBESLENME VE DİYETETİKBeslenmenin genler ile ilşkisini ve hastalıklar ile ilişkili olan genlerin ekspresyonunda besin ögeleri tüketim önerilerinin öğretilmesini amaçlar.
BESD605SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARINDA BESLENMEPROF. DR. EMİNE YILDIZBESLENME VE DİYETETİKGastrointestinal sistem ve ilintili hastalıklarında etiyolojik etmenleri, tıbbi beslenme tedavisi yaklaşımlarını ve tıbbi beslenme tedavisindeki yenilikleri öğretmeyi amaçlar.
BESD606ADÖLESAN BESLENMESİDOÇ. DR. SERAY KABARANBESLENME VE DİYETETİKAdölesan dönemde değişen beslenme alışkanlıklarını, gelişen beslenme sorunlarını ve bu durumlarda verilebilecek önerileri diyet uygulamaları ile öğretmeyi amaçlar.
BESD607TOPLU BESLENME SİSTEMLERİNDE ÜRÜN SEÇİMİ VE YÖNETİMİYRD. DOÇ. DR. NEZİRE İNCEBESLENME VE DİYETETİKToplu beslenme sistemleri kapsamında bireylere sunulan yiyecek-içecek hizmetlerinde depolama ve işleme kuralları, ürün seçimi ve yönetimi bilgilerini uygulamalı olarak öğretmeyi amaçlar
BESD608İLERİ BESLENME BİYOKİMYASIYRD. DOÇ. DR. MÜJGAN ÖZTÜRKBESLENME VE DİYETETİKBiyomoleküllerin tanımlanması, insan metabolizmasında geçirdiği evrelerin ve metabolik yolakların beslenme ile ilişkisinin belirlenmesi, metabolik enerji dönüşümlerinin yorumlanması, açlık, tokluk, hastalık durumlarında metabolizmanın incelenmesi, sindirim ve metabolik enzimlerin yapı ve fonksiyonlarının açıklanması, vitaminler ve minerallerin metabolizmadaki fonksiyonlarının incelenmesi,
BESD609İLERİ BESLENMEDE FİTOKİMYASALLARDOÇ. DR. CEREN GEZERBESLENME VE DİYETETİKFitokimyasalların tanımlanması ve fonksiyonlarının açıklanması, metabolizmadaki fonksiyonlarının incelenmesi, deneysel yöntemler ve ileri analiz tekniklerin yardımıyla beslenmeye bağlı sorunların çözümlenmesi amaçlanmaktadır.
BESD611YEME DAVRNIŞLARI VE BESİN SEÇİMLERİPROF. DR. EMİNE YILDIZBESLENME VE DİYETETİKYaşam boyunca besin seçimlerini ve yeme davranışlarını etkileyen çevresel ve bireysel faktörlerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
BESD698SEMİNERBESLENME VE DİYETETİKeslenme ve Diyetetik alanında besin öğeleri, besin grupları, besin öğelerinin birbirleri ile ilişkileri, besin öğelerinin hastalıklar ile ilişkileri, besinlerin antropometrik ölçümler ile ilişkilerini güncel bilimsel çalışmaların taranması ve derslenmesini kapsamaktadır
BESD699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIBESLENME VE DİYETETİKYeterlilik sınavının amacı, öğrencinin temel konular ve doktora çalışması ile ilgili konularda yeterli bilgiye sahip olup olmadığının sınanmasıdır.
BHRM599DÖNEM PROJESİİŞLETMEDönem projesi öğrencilerin mesleki alanlarda edindikleri bilgileri uygulama ve problemlere özgün, gerçekçi, uygulanabilir ve yenilikçi çözümler getirmelerini sağlayıcı bir çalışmadır
BIOL501MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKYRD. DOÇ. DR. ADİL ŞEYTANOĞLUMEDİKAL BİYOTEKNOLOJİBu ders detaylı olarak ökaryotik gen ifadesi ve düzenlenmesini, ayrıca ökaryotik hücresel süreçlerin incelenmesini içerir. Genom, transkriptom ve proteom düzeyindeki bilgiler ile epigenomik bilgiler tartışılır. Özellikle insan genomu detaylandırılır. Konuyla ilgili etik, yasal ve sosyal konulara değinilir.
BIOL502BİYOTEKNOLOJİNİN TEMELLERİYRD. DOÇ. DR. ILGIN ÇAĞNANMEDİKAL BİYOTEKNOLOJİBu ders öğrenciyi biyoteknolojinin temel kavramlarıyla buluşturur. Biyoteknolojinin tarihi, gelişimi ve biyoteknolojik ürünlerin günümüzdeki kullanımları incelenmekle beraber seçmeli derslerin temelleri de oluşturulur
BIOL503GENOM DÜZENLEME VE GEN TERAPİSİPROF. DR. BAHAR TANERİMEDİKAL BİYOTEKNOLOJİBu derste genetik mühendislik, genetik ve genomik düzenleme ile ilgili teknolojiler işlenir. Alandaki en son gelişmelerle beraber gelecekteki potansiyel kullanım alanları tartışılır.
BIOL504İLERİ MOLEKÜLER HÜCRE BİYOLOJİSİYRD. DOÇ. DR. DENİZ BALCIMEDİKAL BİYOTEKNOLOJİBu ders moleküler hücre biyolojisinin daha detaylı analizini ve hastalık mekanizmasını anlamadaki önemini inceler.
BIOL507TANI VE TERAPİDE MEDİKAL BİYOTEKNOLOJİDR. HAVVA ÇOBANOĞULLARI MEDİKAL BİYOTEKNOLOJİBu derste hastalık tanısı ve hastalık tedavisinde kullanılan biyoteknolojik araçların gelişimi ve ilerlemesi tartışılır. Protein bazlı ürünler, nükleik asit, hücre ve doku tabanlı biyolojik ürünler derste daha detaylı olarak incelenerek karşılaştırılır.
BIOL515BİYOTEKNOLOJİNİN DENİZ BİYOLOJİSİNDE KULLANIMLARIYRD. DOÇ. DR. BURAK ALİ ÇİÇEKMEDİKAL BİYOTEKNOLOJİBu derste farmasötik ve tarımsal alanlar gibi geniş bir yelpazede önemli olan, daha verimli, daha çevre dostu endüstriyel işlemlerin ve çevre ıslahında önemli deniz organizmalarının biyoteknolojik kullanımlarını tanıtmayı hedefler.
BIOL516MİKROBİYEL GENETİK VE BİYOTEKNOLOJİDR. HAVVA ÇOBANOĞULLARI MEDİKAL BİYOTEKNOLOJİBu derste, prokaryotik ve ökaryotik genomlar, viral genomlar ve gen ürünleri, mikroorganizmalardaki genetik transfer mekanizmaları ve bunların moleküler ve biyoteknolojik işlemlerde kullanımı; ve biyoteknolojide araç ve kaynak olarak mikroorganizmalar incelenir.
BIOL581FİNAL PROJESİ IYRD. DOÇ. DR. ILGIN ÇAĞNANMEDİKAL BİYOTEKNOLOJİBu derste, öğrenciler bireysel olarak, bir öğretim üyesi süpervizörlüğünde, laboratuvarda bir araştırma (wet-lab – deneysel çalışma) projesine başlarlar. Araştırmanın literatür taraması ve ön deneysel çalışmaları bu ders kapsamında tamamlanır.
BIOL582FİNAL PROJESİ IYRD. DOÇ. DR. ILGIN ÇAĞNANMEDİKAL BİYOTEKNOLOJİBu derste, öğrenciler bireysel olarak, bir öğretim üyesi süpervizörlüğünde, BIOL581 Final Projesi I dersi kapsamında başlamış oldukları ve laboratuvarda yürüttükleri araştırma projesine (wet-lab – deneysel çalışma) devam edip, bu projeyi tamamlar ve sonuçlarını yazılı ve sözlü olarak sunarlar
BIOL599DÖNEM PROJESİMEDİKAL BİYOTEKNOLOJİÖğrenci seçmiş olduğu bir konuda yarıyıl projesini hazırlayacaktır.
BNKA502FİNANSAL YÖNETİMBANKACILIK VE FİNANSDers, modern finansal teori ve uygulamaları içeren birincil konular analiz edilmesi ve şirket uygulamaları ve değer yaratma ve hissedarların karlarını maksimize etme konuları baz alınacaktır.
BNKA503FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLARBANKACILIK VE FİNANSDers, finansal kurumlar ve piyasaların yapısı, yasal çerçeve, finansal enstrümanlar ve fiyatlandırması, finansal kurumlarda fon kaynakları ve kullanımı, Merkez bankacılığı ve para politikası araçları, bankacılık sistemi ve özel finans kurumları, finansal aracılar, kurumsal yatırımcılar, sosyal güvenlik kurumları, finansal kurumlarda rekabet ve finansal yönetim, finansal piyasalarda bilgi, türev piyasalar, globalleşme ve krizler, uluslar arası finansal piyasalar, finansal sistemler gibi konuları içermektedir.
BNKA599DÖNEM PROJESİBANKACILIK VE FİNANS
CHEM500YÜKSEK LİSANS TEZİKİMYA
CHEM507FİZİKSEL KİMYADA ÖZEL KONULARPROF. DR. MUSTAFA GAZİ, DOÇ. DR. AKEEM A. OLADİPOKİMYATermodinamik , Materyal Denge , Faz dengesi, Çözümler , Reaksiyon tepkime hızının Teorileri , kinetik ve mekanizmaları, Ulaştırma özellikleri.
CHEM508ORGANİK KİMYADA ÖZEL KONULARPROF. DR. HURİYE İCİLKİMYAOrganik bileşiklerin IUPAC isimlendirmesi, Stereokimya ve kiralite,
CHEM511TEMEL POLİMER BİLİMİPROF. DR. ELVAN YILMAZKİMYANükleofilik yerdeğiştirme, Toplama ve eliminasyon reaksiyonları, Radikalik reaksiyonlar,
CHEM516KİMYASAL KİNETİKPROF. DR. MUSTAFA GAZİKİMYAElektrofilik aromatik ikame reaksiyonları, Karbonhidratlar, Lipidler,
CHEM547ORGANİK KİMYADA SPEKTROSKOPİK YÖNTEMLERPROF. DR. HURİYE İCİLKİMYAUltraviolet ve visible spektroskopi. Infrared spektroskopi. Nükleer magnetik rezonans spektroskopi. Kütle spektroskopi. UV, IR, NMR ve Kütle spektroskopisi ile yapı analizi
CHEM595SU KAYNAKLARI VE İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİPROF. DR. MUSTAFA GAZİKİMYASuyun Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri; Su Türleri; Su arıtma; Su kalitesi, Yumuşatma yöntemleri; Tuzdan arındırma yöntemleri, Atık su arıtma, Su arıtma kimyası.
CHEM600DOKTORA TEZİKİMYA
CHEM698SEMİNERKİMYA
CHEM699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIKİMYA
CHES500YÜKSEK LİSANS TEZİKÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞMALARIÖğrenci tarafından Yönelik araştırmaların ayrı ayrı yapılan ve final tezini oluşturmaya yonelik olan surectir.
CHES501KÜLTÜR MİRASINI ANLAMA: KAYNAKLAR, METOTLAR VE MESLEKİ UYGULAMAPROF. DR. KOKAN GRCHEVKÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞMALARIBu ders öğrencilerin kültürel miras alanlarının ve yapılarının değerlerini anlama konusunda bilgi ve becerileri kazanmalarını hedefler. Bu ders kapsamında, belgeleme konusunda metot ve teknikler, bilgi yönetimi, tarihi araştırma ve karşılaştırmalı çalışma konuları tartışılacaktır.
CHES502BİNA ÖLÇEĞİNDE KORUMA ATÖLYE ÇALIŞMASIKÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞMALARIBu atölye öğrencilere korumanın tarihi, fiziksel, sosyal, kültürel, yasal ve ekonomik boyutlarını aktaracaktır. Farklı örnekler üzerinde disiplinlerarası grup çalışması yapılacaktır. Bu atölye öğrencilerin çok boyutlu bir disiplin olan koruma konusunda değerler, problemler ve potansiyeller konusunu kavramalarını sağlar.
CHES503TARİHİ YAPIM SİSTEMLERİ: ÖZELLİKLER, HASAR VE ÇÜRÜMEPROF. DR. KOKAN GRCHEVKÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞMALARIBu dersin amacı öğrencilere alanı tanımlayan kuram ve uygulamalar üzerine belirgin bir anlayış kazandırmak ve alan üzerine güçlü bir uzmanlık ve perspektifi tanıtmaktır. 'Kültürel Miras' konularının karmaşık anlayışı göz önünde bulundurulduğunda, bu ders korumanın çağdaş felsefesi ve teorisini temel alarak, küreselleşen dünyada koruma, restorasyon ve muhafaza etme teori ve uygulamaları üzerine incelemelerde bulunacaktır. Bu ders kapsamında önerilen aktiviteler, alandaki bilimsel gelişmelere açıklayıcı bir giriş, seçilen örneklerin değerlendirilmesi ve bilimsel çalışmalar dizini ve dokümantasyonlardan mevcut örneklerin incelenmesi; fikir ve vizyon tanımı ve gelişimi; büyümekte olan dünya mirasının incelenmesi için tümleşik bir teori temelinin oluşturulması ve bunun insan hak, kültürel hak, kültürel peyzaj ve tarihsel kentsel peyzajla ilişkisini içerecektir.
CHES504KORUMANIN YASAL VE İDARİ YÖNLERİKÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞMALARIBu ders tarihi alan korumanın yasal ve idari boyutunu tarihi gelişim ve kent planlamanın bir parçası olarak anlatır. Bu derste öğrenciler alan koruma ile ilgili temel kavramlar, elemanlar ve prensipler yanında farklı metotları tartışırlar. Uluslararası dökümanlar tartışılarak alan koruma konusunda uluslararası norm, standartlar, problemler, bazı ülkelerdeki (İngiltere, İtalya, Fransa) idari ve yasal gelişmeler ve süreçleri, koruma planlaması konusundaki mevcut araçları öğrenirler. Tarihi ve kırsal alan korunması, farklı örnekler üzerinden, çeşitli çalışmalar ve yaklaşımlar (bütünleşik koruma, soylulaştırma, kentsel ek, yenileme) incelenerek, günümüzdeki eğilimler, baskılar ve tehditler üzerinden tartışılacaktır. Tarihi alanların farklı karakterlerini göz önünde tutarak, kavram, sorun ve problemlerini kavramaları ve bunları yasal süreç ve araçlarla çözümlemeleri için beceri kazanmaları beklenmektedir.
CHES505KENTSEL ÖLÇEKTE KORUMA ATÖLYESİ ÇALIŞMASIKÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞMALARIBu atölye çalışması son yüzyılda eşi benzeri görülmemiş olan kentsel dönüşümü güçlü bir şekilde etkileyen kentsel çevre gelişimi gerçeğine karşılık vermek üzere tasarlanmıştır. Bu ana fikirden yola çıkarak, kentsel planlama çerçevesinde tarihi şehir ve sitlerin korunması yarım yüzyıldır araştırılan bir konumdayken, bu koruma çabalarının bugün için kentsel tasarıma iyice entegre olmuş durumda olduğu ortaya konmaktadır. Direk olarak tarihi kentsel çevredeki muhafazayı etkileyen, dünya genelinde var olan hızlı kentsel büyüme; yoğunlaşma; uygunsuz modern müdahale; kentsel dönüşüm ve değişimleri konuları ders kapsamında tanımlanacaktır. Kentsel koruma atölye çalışması, anlaşılma döngüsü, tespit etmeyi göz önünde bulundurmakta, yerin önemini tanıtmakta, ve istisnai olarak karar verici mercilerin, bölge sakinlerinin ve kullanıcılarının paylaşılan sorumluluklarını vurgulamaktadır.
CHES506TARİHİ YAPIM SİSTEMLERİ: ÖZELLİKLER, HASAR VE ÇÜRÜMEKÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞMALARIBu ders, çürüme ve bozulma sorunları vurgulayarak, Akdeniz coğrafyasında tarihi binaların yapımında farklı yapısal sistemleri ve malzeme kullanımını tanıtmaktadır. Ders boyunca, yığma ve iskelet tarihi yapı sistemlerinin yanı sıra, periyodik / farklı bina tiplerinin yapımında kullanılan coğrafi / yerel teknikler ve malzemeler; ve bu binalarda meydana gelen hasarlar, incelenecektir. Geleneksel malzemelerin temel özellikleri (örneğin taş, tuğla, kerpiç ve ahşap), performans ve çürüme formları kısaca açıklanacaktır. Tarihi binalarda hasar ve çürüme neden olan faktörler; doğal nedenlerle (örneğin deprem ve seller), hava ve / veya insan yapımı eylemler, olası kaynaklarla birlikte, durum bazlı örnekler üzerinde tartışılacaktır. Bu dersin sonunda öğrencilerin, yapısal özellikler ve tarihi bir binada malzeme özelliklerinin belirlenmesinde beceri geliştirmeleri; ve üzerinde çalışılan tarihi binanın korunması için bazı avan öneriler yaparak, hasar ve / veya çürüme ve bunların olası nedenleri üzerine tanımlama çalışmaları yapmaları beklenecektir. Bu ders boyunca edinilen bilgiler " CHES 502- Bina Ölçeğinde Koruma Atölye Çalışması" için tamamlayıcı nitelikte olacaktır.
CHES598SEMİNERKÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞMALARIYüksek lisans seminerlerinin amacı, yüksek lisans öğrencilerinin akademik deneyimlerini zenginleştirmek için, çeşitli proje ve aktiviteleri deneyimlemeleridir. Öğrenciler tarafından verilen seminerler, bölüm üyelerine de, bölüm içindeki tüm lisansüstü öğrencilerinin tanınması ve her öğrencinin araştırma faaliyetleri hakkında bilgi edinmek için fırsat sumaktadır. Son olarak, seminerler halka açık bir forumda sunum ve araştırma konularının tartışılması becerilerini geliştirmek için öğrencilere imkan sağlamaktadır.
CIVL500YÜKSEK LİSANS TEZİİNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
CIVL537İLERİ SEDİMENT TAŞINIMIPROF. DR. MUSTAFA ERGİLİNŞAAT MÜHENDİSLİĞİGiriş; tortunun özellikleri; bir tortu partikülünün başlangıç hareketi; düşme hızı; nehir yatağı mekaniği ve direnç yasaları (dalgalanmalar, kum tepeleri); yatak yükü, asılı yük ve toplam yük teorileri ve hesaplamaları; rejim kavramı ve kararlı kanal tasarımı (aşınabilir kanalların tasarımı); çökeltme havzası türleri ve su alma yapıları; oyulma kriterleri, çökeltilerin taşınması çalışmalarında izotop teknikleri. Dalga etkisi altında tortu taşınması.
CIVL543SONLU ELEMANLAR METODUDOÇ. DR. GİRAY ÖZAYİNŞAAT MÜHENDİSLİĞİDersin temel hedefi ve temel kavramlar. Toplam potansiyel, toplam potansiyelin minimum olma prensibi, Rayleigh-Ritz Metodu. Matris cebiri, Gauss Eliminasyon, Cholesky ve Skyline yöntemlari, bant matrisler. Tek boyutlu problemler: şekil fonksiyonları, eleman rijitlik matrisinin türetilmesi, sınır koşullarının hesaba katılması, denklemlerin bahsi geçen metodlarla çözümü ve gerilmelerin potansiyel enerji formülasyonuyla hesabı. Kafesler, üçgen elemanı, kirişler, çerçeveler ve dönel simetrik elemanlar. Bilgisayar uygulamaları.
CIVL551İLERİ ZEMİN MEKANİĞİDOÇ. DR. ERİŞ UYGARİNŞAAT MÜHENDİSLİĞİZeminin doğası. Zemin gerilme durumları. Mohr çemberi ve gerilme doğruları. Çeşitli zemin koşullarında gerilme-gerinim ilişkileri. Anizotropik ve çok katmanlı zeminlerde sızma teorisi ve akış. Göçme Kavramı. Göçme Teorileri. Zeminlerin kayma mukavemeti. Boşlık suyu basıncı katsayıları.
CIVL570YAPI DİNAMİĞİPROF. DR. MAHMOOD HOSSEINIİNŞAAT MÜHENDİSLİĞİGiriş. Tek serbestlik dereceli sistemler: Sönümsüz serbest ve zorlanmış titreşim, Sönümlü sebest ve zorlanmış titreşim, Sönümsüz sistemlerin mesnet hareketi. Çok serbestlik dereceli sistemler: Serbest titreşim, Karakteristik titreşim şekilleri, Modların orthogonallik durumu, Rayleigh yöntemi, Modal analiz, Rijit ve Rijit olmayan kirişlerden oluşan çerçeveler, sönüm. Deprem analizi: Spektral davranış eğrisi, Modal analiz, Eşdeğer statik deprem analizi.
CIVL573YAPILARIN DEĞERLENDİRİLMESİ, TAMİRİ VE GÜÇLENDİRİLMESİDOÇ. DR. MEHMET CEMAL GENEŞİNŞAAT MÜHENDİSLİĞİBetonarme yapıların güçlendirilmesi; yapı yaşı, çevresel saldırı, yükün artması, fonksiyon ve tasarım değişikliği veya inşaat hataları. Onarım ve güçlendirmenin esasları ve modern güçlendirme teknikleri. Beton ve çelik yapılar; çelik plakalar ve gelişmiş fiber takviyeli polimer (FRP) kompozitler. Güçlendirilmiş yapıların temel davranış mekaniği; bileşik eylem. Çeşitli yapısal tasarım yöntemleri ve pratik uygulamalar.
CIVL595SÖZLEŞME YÖNETİMİDOÇ. DR. TOLGA ÇELİKİNŞAAT MÜHENDİSLİĞİBu ders öğrencilerin sözleşme idaresi ile ilgili kavramsal çerçeve ve sektördeki sözleşmesel ilişkileri nasıl yöneteceklerinin bilgisini vermeyi amaçlamaktadır. Dersin kapsamında, Türkiye'deki İnşaat Sözleşmelerine Giriş; Sözleşme Yönetimi; Sözleşme Yönetimi açısından Temel Hukuk Bilgisi, Sözleşmelerin Esasları; Sözleşme Hukukuyla ilişkili hukuksal kavramlar; Vekalet kapsamında mühendisin hukuki ilişkiler; İnşaat Sözleşmelerinin Türleri; Özel Tip sözleşmeler; Sözleşme tipinin ve yüklenicinin seçimi; Şartnameler, İnşaatlarda denetim, sorumluluk, iş güvenliğini ilişkin sözleşme maddeleri işçi, işveren ve üçüncü şahısların sorumlulukları ve sözleşmelere etkisi, Uluslar arası inşaat sözleşmeleri, FIDIC sözleşmeleri, Alternatif anlaşmazlık çözüm yolları yer almaktadır
CIVL596İNŞAAT YAPIM METODLARIPROF. DR. KHALED MARARİNŞAAT MÜHENDİSLİĞİBu ders, Master ve Doktora öğrencilerinin profesyonel kariyerlerini Yapı Teknolojileri alanında desteklemeyi amaçlamaktadır. Ders, Şantiye Çalışmaları, Kazıcı Ekipmanlar, Kaya Kazısı, Kazı Koruma Yöntemleri, Kaldırma Ekipmanları, Taşıma Araçları, Zemin Sıkıştırma Ekipmanları, Ahşap Yapım Yöntemleri, Yığma Yapılar ve Beton Yapım işlerini kapsar.
CIVL598SEMİNERİNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
CIVL600DOKTORA TEZİİNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
CIVL698SEMİNERİNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
CIVL699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIİNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
CMPE500YÜKSEK LİSANS TEZİBİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
CMPE520YAZILIM EVRİMİ VE BAKIMIPROF. DR. ALEXANDER CHEFRANOVYAZILIM MÜHENDİSLİĞİDers Yazılım Evrimi ve Bakımının kavramsal tanımlarını tanıtmaktadır. Düzeltici, uyarlanabilir, mükemmelleştirici ve önleyici bakımı kapsayan yazılım bakımının temel yönlerini ele alır. Bakım sürecinin detaylı bir incelemesi ile etki analizi ve değişim yönetimi gibi kritik kavramlar sunulmaktadır. Farklı metodolojiler (Waterfall modelinden Agile gibi daha modern metodolojilere kadar) kullanılarak geliştirilen yazılımların bakım süreci ele alınmıştır. Yazılımın eskimesi ve bozulması kavramları ve eskiyen yazılımın yenilenmesine yönelik teknikler tartışılmaktadır. Bunu tersine mühendislik, ileri mühendislik ve yeniden yapılandırma süreçleri (fikirler, süreçler, teknikler, araçlar) ile ilgili metodolojiler dahil olmak üzere yazılım yeniden yapılandırmasının araştırılması takip etmektedir. Yazılımın yeniden düzenlenmesi kavramı (fikirler, süreçler ve formalizmler) tanıtıldı. Kurs, yazılım evriminde sürüm kontrol sistemlerinin, değişiklik yönetiminin ve konfigürasyon yönetimi araçlarının kullanımı da dahil olmak üzere konfigürasyon yönetimini kapsar. Temel performans göstergelerini kapsayacak şekilde yazılım bakım metriklerinin ve ölçümlerinin önemi tartışılmaktadır. Eski sistem geçişinin zorlukları ve teknikleri dikkate alınmaktadır. Ayrıca derste programın anlaşılması (fikirler, terimler, biliş modelleri, protokol analizi ve görselleştirme) ve yeniden kullanımı (fikirler, modeller) tartışılmaktadır. Vaka çalışmaları, yazılım bakımı zorluklarına ilişkin pratik bilgiler sağlar. Kurs daha sonra DevOps, sürekli entegrasyon ve mikro hizmet mimarisi gibi yeni ortaya çıkan trendleri inceleyerek bunların yazılım evrimi üzerindeki etkilerini inceliyor. Yazılım bakımında etik ve yasal hususlar tartışılmaktadır. Dönem projesi öğrencilerin öğrendikleri kavramları uygulamalarına olanak tanır.
CMPE532KISIT PROGRAMLAMAPROF. DR. ZEKİ BAYRAMBİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİBu dersin amacı kısıt programlamanın temelini oluşturan kavramları anlatmak, birleşimsel eniyileme problemlerinin modellenmesi ve çözülmesi becerisini kazandırmak, ve kısıt çözme tekniklerinin gerçek problemlerin çözümünde modern kısıt programlama ortamları aracılığı ile kullanılmasına fırsat tanımaktır. İşlenecek konular şöyledir: kısıtlar ve değerlendirmeler, kısıtlar ile modelleme, kısıt tatmini, kısıt tanım kümeleri örnekleri, kısıt sadeleştirme, eniyileme, Simplex algoritması, geri dönme, düğüm ve yay tutarlılığı, mantık kısıt programlaması (MKP), MKP'de modelleme, veri yapılarını kullanma, aramayı sınırlandırma, ileri programlama teknikleri ve artımlı kısıt çözme.
CMPE553KRİPTOGRAFİ VE AĞ GÜVENLİĞİPROF. DR. ALEXANDER CHEFRANOVBİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİBu ders kriptografi ve ağ güvenliğini konularını içerir. Amaçları: klasik şifreleme teknikleri, blok şifreler ve veri şifreleme standardı, sonlu alanların temelleri, ileri şifreleme standardı, güncel simetrik şifreler, simetrik kodlayıcılarla gizlilik, sayı teorisinin temelleri. Anahtar yönetimi: diğer ortak anahtar kripto sistemleri, mesaj onayı, Hash işlevleri ve algoritmaları, sayısal imzalar ve onay protokolleri, ağ güvenliği pratiği, uygulamalar, e-posta, IP ve web güvenliği, sistem güvenliği, sızmalar, zararlı yazılımlar, ateş duvarları.
CMPE598SEMİNERBİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİBu ders öğretim elemanlarının uzmanlık ve araştırma alanlarıyla ilgili seminerleri içerecektir.
CMPE600DOKTORA TEZİBİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
CMPE698SEMİNERBİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİBu ders, araştırma yöntemleri, tez yazımı, sunum, etik, sosyal sorumluluk, intihal, bilimsel makale yazımı ve yayınlanması ile ilgili konuların öğretim üyeleri tarafından seminer olarak Doktora öğrencilerine verilmesini içermektedir.
CMPE699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIBİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
CMSE500YÜKSEK LİSANS TEZİYAZILIM MÜHENDİSLİĞİ
CMSE511YAZILIM MİMARİSİPROF. DR. IŞIK AYBAYYAZILIM MÜHENDİSLİĞİYazılım sistemlerinin mimari soyutlanması. Yazılım bileşenleri ve bunların birbirleri ile ilişkisi. Bir yazılım sistemine bileşenleri açısından bakış: bileşenlerin yerleşimi, birbirleri ile iletişimi, nasıl oluşturuldukları ve davranışsal ve işlevsel özellikleri. Yazılımın modüler/yapısal olarak tanımlanması. Modüller arası arayüzlerin tanımlanması. Modüllerin alt modüllere bölünmesi için yöntemler. Bir yazılım sisteminin donanım ve yazılım mimari tanımları arasındaki ilişkiler.
CMSE513KULLANICI ARAYÜZÜ GELİŞTİRMEDR. SAEID ASGARZADEHYAZILIM MÜHENDİSLİĞİBilgisayar kullanıcı arayüzü tasarımının teorisi ve pratiğine giriş. Bilişimde insan faktörlerinin ilkeleri. Kavramsal modelleme ve kullanılabilirlik mühendisliği ilkelerinin pratik tasarım konuları açısından incelenmesi. Kullanıcı arayüzü tasarım evrelerinin iş analizleri. Kullanıcı odaklı tasarım ve prototip oluşturma. Pencere, menü ve komut tasarımı. 2 boyutlu grafiksel kullanıcı arayüzlerinin kendi başına, Web ve mobil ortamlarda tasarımı. Çeşitli önemli paradigmaların tasarım prensiplerinin kullanıcı arayüzü tasarımına uygulanması.
CMSE598SEMİNERYAZILIM MÜHENDİSLİĞİBu ders öğretim elemanlarının uzmanlık ve araştırma alanlarıyla ilgili seminerleri içerecektir.
COMM500YÜKSEK LİSANS TEZİİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARILisansüstü eğitim ve araştırma yönetmeliği uyarınca öğrenciler derslerini bitirene kadar bu derse kayıt olacaktır.
COMM501KİTLE İLETİŞİMİ VE TOPLUMİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIBu ders öğrencilerin kitle iletişimin konutladığı geniş bağlamları kavramsallaştırmalarına yönelik analitik beceriler geliştirmelerini hedeflemektedir. Bu ders aşağıdaki sorular doğrultusunda işlenecektir. Medya ne yapıyor? Gerçeği mi tekrarlıyor? Gerçek nedir? Daha fazla kar için eğlendirilmeli midir? Okuduklarımızın ve gördüklerimizin neler olacağına karar veren görünmeyen güçler nelerdir? Medyanın içeriği toplumun yapısını nasıl etkiler? Ders için seçtiğimiz konulardan bazıları; izleyicinin rolü, medyanın etkileri, karşıtlık, televizyon izleme oranı, toplumumuzu yöneten görsel imgeler, haber ve kamuoyu düşünceleri.
COMM502KİTLE İLETİŞİMDE SEÇME OKUMA PARÇALARIYRD. DOÇ. DR. BARUCK OPIYOİLETİŞİM VE MEYDA ÇALIŞMALARIÖnemli tarihi ve güncel akımlar kanalıyla iletişim araştırmaları ve alanına lisansüstü seviyede giriş. Bu ders Amerika ve Avrupalı bilim adamlarının iletişim ve kültürle ilgili sosyal kuramcıların alandaki ilk çalışmalarıyla başlar; 1970'lerdeki iletişimin bir alan olma olasılığı ile ilgili tarihi tartışmaları içerir; ve hem daha güncel hem de halen ortaya çıkmakta olan ve sosyal bir pratik olan iletişim ile kavramsal bilgiler sağlarken farklı yaklaşımların arasındaki gerilimi analiz etme becerilerini geliştirmeyi amaçlar. İletişim ile ilgili konularda farklı bakış açılarıyla ilgili çoklu yaklaşımları ve bu farklı bakış açılarının nasıl farklı bilgi iddealarını ortaya koyduğunu değişik yönlerden inceleyeceğiz.
COMM504İLETİŞİM ÇALIŞMALARINDA ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIBu dersin amacı iletişim çalışmalarında standart ve alternatif araştırmaların epistemoloji, ontoloji ve metodolojilerini öğrencilere tanıtmaktır. Ders kuramsal alt yapının yanısıra iletişim alanında araştırmayapmakla ilgili uygulama becerilerini geliştirmektedir. Bu dersi alan öğrenciler araştırmayısı gerekçeli soruşturma sağduyudan ayırt etmeyi iletişimde araştırmayapılması gereken sorunları ortaya koyması, uygun araştırma tekniklerini seçmeyi ve formüle etmeyi ikna edici, detaylı araştırma önerisi yazmayısı bu öneriyi eleştiri karşısında sözlü olarak savunmayısı, hem nicel hem de nitel yöntemleri kullanıp her ikisinde de araştırma raporları üretmeyi amaçlamaktadır.
COMM512MEDYA ETKİSİİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIBu ders, kitle iletişim araçlarının insanlar üzerinde nasıl etki yarattığını anlatan ve deneysel bulgulara dayanan belli başlı kuramlar üzerinde durmaktadır. Ders boyunca, medyanın insanların neleri ve ne şekilde düşünmesi gerektiğini nasıl gösterdiğini, nasıl insanların medyanın kendi üzerlerinde etkilerini küçümsediklerini ve medyada sevdiğimiz şeyleri neden sevdiğimizi anlatan incelemeler
irdelenmektedir. Derste ayrıca, medyada şiddet, interaktif meydanın etkilerini, ve medyanın fizyolojik etkilerini de ele almaktadır. lgılama
ile ilgili, afektif, ve davranışsal etkiler de ders boyunca incelenmektedir.
COMM520KÜLTÜREL ÇALIŞMALARDA OKUMA METİNLERİİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIBu ders uluslararası yazımda iletişim ve kültürel çalışmalarla ilgili metinleri içermektedir. Ders kültürel çalışmalar alanı içindeki Kuzey Amerika, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu perspektiflerinden kültürel çalışmalarla ilgili önemli alanları kapsamaktadır. Kültürel çalışmaların tarihi, gelişimi ve güncel durumuyla ilgili sağlam bir temel bilgi vermeyi amaçlamaktadır.
COMM543BEN - ÖTEKİ İLİŞKİLERİİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARI“Ben" “Öz" ve “Öteki" arasındaki ilişkiler benlik algısı ve kimlik fikirlerini oluşturmakta önem taşımaktadır. Ötekini yaratma sürecindeki öteki egemen, sosyal düzen normlarını anında tanımlayan ve burdan yola çıkarak özsüz benlik olarak yapılanmakta ve cinsiyet, erk etnisite veya kültür tarafından tanımlanmaktadır. Bu ders gerekli ders okumalarından çıkan eleştirel okuma ve tartışma sonucuda ben ve öteki kavramlarını irdelemektir.
The relations between 'Self' and 'Other' are crucial in creating self-awareness and ideas of identity. In the process of creating an 'Other', the 'Other' is construed as the non-self who departs from and simultaneously defines the norms of a dominant social order whether defined by sexuality, race, ethnicity or culture. The course will be examining the issues of 'Self' and 'Other' that come out of a critical reading and discussion of the required readingforthecourse.
COMM545ÇOKLU ORTAM İLETİŞİMİ İÇİN TASARIM İLKELERİPROF. DR. FATOŞ ADİLOĞLUİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIBu ders şu konuları içermektedir: İletişim tasarımı kavramı; ana tasarım yaklaşımları; türlere yönelik tasarım süreçleri; güçlü tasarım ilkeleri kılavuzları, değişik sembol sistemlerinin işaretleri; metin, ses ve görsel mesajlar tasarlama; interaktif çoklu iletişim ortamı tasarımı; kurumsal uygulamada dikkat edilecek konular, sanal teknolojilerin potansiyelleri ve zorlukları, çoklu iletişim ortamının etkinliği üzerinde araştırmalar, güncel konular ve akımlar ve bunların geleceğe yönelik etkileri.
COMM553TOPLUMSAL CİNSİYET VE MEDYAİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIBu yüksek lisans dersinin amacı kültürel çalışmalar, sosyoloji, antroploji ve diğer ilgili akademik disiplinlerde toplumsal cinsiyet kavramını irdeleyerek medya metinlerinde, medya kurumlarında ve toplum içerisinde cinsiyet imge ve söylemlerinin nasıl üretildiği ve temsil edildiğine bakmaktır. Haber, film, reklam, moda, ve müzik gibi medya ürünleri ve bunların üreticisi kurumlar eleştirel bir perspektifle ilişkilendirilerek analiz edilecek bunların kültür, toplum ve iktidar ile ilişkisine bakılacaktır.
COMM555BARIŞ GAZETECİLİĞİ VE MEDYA İZLEMEPROF. DR. METİN ERSOYİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIBu ders, barış gazeteciliğinin uygulama alanı olmayı amaçlamaktadır. Katılımcılar, Barış Gazeteciliğininin teorik çerçevesinin günlük haberlerin analizi ile ilişkilendirecekler. Seçilecek olan medya dönem boyunca izlenecek ve seçilen örnekler Barış Gazeteciliği perspektifi içinden analiz edilecektir. Medyada yer alan haberler, yorumlar, belgeseller gibi içerikler ders boyunca katılımcılarla birlikte tartışılacak ve değerlendiriliecek.
Dersin temel amacı, medya-dolayımlı mesajın değerlendirilme kapasitesini ve eleştirel kapasiteyi geliştirmek. Katılımcılar medya mesajlarının yönlendirilmesini ve çerçevelendirilmesini değerlendirebilecek ve çatışma içeren bir durumun çözümlenmesini teşvik edecek olasılıkları geliştirmeye çalışacaklar. Ayrıca, barış gazeteciliği, çatışmanın çözümlenmesi ve medya teorilerinden kaynaklanan temel argümanları da ele alacaklar.
COMM598SEMİNERİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIBirçok ma öğrencisi derslerinde yüksek not alabilmek için sınavlarında temel çalışma becerileri geliştirme gereksinimindedirler. Metin yazımını temel aktivite olarak alan bu ders çalışma, planlama, zaman yönetimi, retorik ve dil becerilerinin iyi sonuçlar için neden ön koşul olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Ders atölye çalışması temelinde yürütülecektir. Yapılan egzersizlerin çoğu ders saatinde yapılacaktır- öğrenciler tartışmalara ve uygulamalara katılacaklardır. Ara ara ev ödevi görevleri de verilecektir. Bütün bunlar derse verilecek notun temelini oluşturmaktadır. En son teslim edilecek metinde öğrencilerin gerçekten bütün becerileri için plan hazırlama, taslaklar, akıcı ve tutarlı bir argüman göstermeleri beklenmektedir.
COMM600DOKTORA TEZİİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARILisansüstü eğitim ve araştırma yönetmeliği uyarınca öğrenciler derslerini bitirene kadar bu derse kayıt olacaktır.
COMM601İLETİŞİM PARADİGMALARININ KURAMSAL TEMELLERİPROF. DR. BAHİRE EFE ÖZADİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIDavranış bilimleri (anaakım) teorilerini ve eleştirel teorileri incelemek üzere her hafta farklı bir teorinin ele alındığı bir doktora dersidir.
COMM602İLETİŞİM ALANINDA GÜNCEL KONULARİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIBu ders, iletişimi hem akademik bir disiplin hem de sosyal bir uygulama olarak anlamaya yönelik temel yaklaşımları tartışırken, bu farklı yaklaşımlar arasındaki gerilimleri yönlendirmek için gerekli teorik arka planı ve analitik becerileri edinmeyi sağlar. Ders, iletişim araştırmalarının entelektüel tarihini gözden geçirirken, iletişim hakkında geleneksel ve güncel sorunlarla ilgilenir.
COMM603 İLETİŞİM ARAŞTIRMALARINDA ALTERNATİF YÖNTEMLERPROF. DR. BAHİRE EFE ÖZADİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIBu derste anaakıma alternatif olarak araştırma yaklaşımlarını ve alternatif araştırma yöntemleri olarak ele almamızın nedenleri aktarılacaktır.
COMM612GÖSTERGEBİLİMDE İLERİ DÜZEY SEMİNERDOÇ. DR. AYSU ARSOYİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIDerinlemesine metin analizine odaklanan ders, göstergebilim alanındaki teorik paradigmaları incelemenin yanı sıra göstergebilim araştırmasının birinci yüzyılda geliştirilen analitik araçları da sorguluyor. Göstergebilimin bağımsız bir "bilim" olarak yükselişinin soybilimsel bir tartışmasını ve postmodern durum karşısında bu eğilimin geleceği için beklentileri de içermektedir.
COMM623TOPLULUK VE İLETİŞİMDOÇ. DR. ÜLFET KUTOĞLU KURUÇİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARITopluluk ve iletişimin ortak kökü, toplu yaşama katılım olarak ve ortak bir amaç için hizmet yerine getirme olarak iletişim, iletişimsizlik olarak iletişim, şimdinin önceden belirlenmiş doğası, iletişim eyleminin kendisinden önce iletişimin ön varsayımı, 'topluluk kaybı' ve sonraki topluluk arayışları, 'birliksiz topluluk', 'etkin topluluk', 'gevşek uçlu topluluk', birliğin kendi üzerine kapanmasını engelleyen, bilgisayar aracılı iletişim ve topluluk, sanal topluluk.

COMM629GAZETECİLİK SOSYOLOJİSİİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARITeorik perspektifleri ve uluslararası karşılaştırmalı çalışmaları başlangıç noktası olarak kullanan bu ders, gazetecilik anlayışının eleştirel bir incelemesine odaklanmaktadır. Bu süreçte öğrenciler şu konularda araştırma yapacaklardır: (1) medya mülkiyet yapısı ve bunun haber kararları üzerindeki etkisi; (2) gazetecilerin mesleki ve etik değerleri; (3) editoryal karar verme süreçleri; (4) kadın gazeteciler; (5) medyanın siyasi ideolojileri ve haber kararları vb.
COMM698SEMİNERİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIDoktora programındaki seminer dersinin amacı; doktora adaylarını araştırma, bilimsel yayın etiği, alan araştırması ve yayın yapma konularında bilgilendirmektir.
COMM699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIDoktora Yeterlilik Sınavı (sözlü-yazılı)
COMP500YÜKSEK LİSANS TEZİUYGULAMALI MATEMATİK VE BİLGİSAYAR
COMP585KARA VERMEPROF. DR. RASHAD ALIYEVUYGULAMALI MATEMATİK VE BİLGİSAYARBulanık kümeler. Bulanık matematik. Bulanık optimizasyon. Bulanık bağıntılar. Bulanık mantık. Bulanık çıkarsama. Olasılık uslamlaması. Bulanık karar verme. Dempster-Karar ağacları. Belirsizlik altında karar verme. Fayda teorisi. Çatışma halinde karar verme. Risk teorisi. Risk altında karar verme. Grup halinde karar verme. Karar vermede eşli karşılaşdırma analizi. Kuyruk teorisi. Karar vermede tahmin. Sinir ağı tabanlı karar verme. Karar verme süreçinde Markov modeli. Karar vermede Monte Carlo analizi.
COMP600DOKTORA TEZİUYGULAMALI MATEMATİK VE BİLGİSAYAR
COMP698SEMİNERUYGULAMALI MATEMATİK VE BİLGİSAYAR
COMP699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIUYGULAMALI MATEMATİK VE BİLGİSAYAR
ECON500YÜKSEK LİSANS TEZİEKONOMİ
ECON501MİKROEKONOMİK KURAM VE POLİTİKALARPROF. DR. GÜLCAY TUNA PAYASLIOĞLUEKONOMİBu ders, yüksek lisans düzeyinde modern mikroekonomi teorilerini kapsar. Bu kapsamda, ders üretici ve tüketici teorileri üzerine gelişir ve piyasa davranışları ve refah teorilerini inceler. Dersin son haftaları teoriden uygulama alanına geçiş için ayrılmıştır ve öğretilen teorilerin ekonomi politikalarının nasıl şekillendirdiği gösterilmektedir. Bu dersi alacak öğrencilerde, diferansiyel kalkülüs da dahil olmak üzere uygun düzeyde matematik ve orta-düzey mikroekonomi bilgilerinin olması gerekmektedir.
ECON502MAKROEKONOMİK KURAM VE POLİTİKALARPROF. DR. MUSTAFA İSMİHANEKONOMİBu ders çağdaş makroekonomik teorileri ve bunların gerçek dünya sorunlarına nasıl uygulandığını öğretmektedir. Ders işsizlik, enflasyon, ödemeler dengesi açığı gibi makroekonik sorunların ve para ve maliye politikalarının makroekonomik performansı ve uzun dönemli ekonomik büyümeyi etkilemek için nasıl kullanılabileceğinin anlaşılması üzerine yoğunlaşmaktadır. Ders güncel makroekonomik sorunların incelenmesi için hem analitik hem de matamtiksel yaklaşımları kullanmaktadır.
ECON507/ECON607ULUSLARARASI EKONOMİ SEMİNERİDOÇ. DR. ÇAĞAY COŞKUNEREKONOMİUluslararası ticarette seçilmiş konular; kalkınma ve finans, ve dersin tamamlanabilmesi için özgün bir araştırma raporu.
ECON545/ECON645ULUSLARARSI FİNANSPROF. DR. SERHAN ÇİFTÇİOĞLUEKONOMİBu ders döviz kurlarını ve cari hesapları incelemekte ve bunların ortak belirlenmesini finansal piyasalar ve yurt içi makroekonomi ile ilişkilnedirmektedir. Farklı dövi kuru rejimleri altında makro ekonomik politikalar incelenmekte ve finansal istikrar ve cari işlemler hesabının sürdirilebilirliği ile ilgili öngörüler ele alınmaktadır.
ECON598SEMİNEREKONOMİBu derste iktisatın nasıl “yapıldığını" öğreneceksiniz. Derste bu noktaya kadar size iktisat teorisinde sağlam bir temel sağlamasına rağmen, bu ders teoriyi anlamlı ekonomik araştırmalara nasıl uygulayacağınızı öğretir. Ders kabaca dört bölüme ayrılacaktır: okuma, araştırma, yazma ve sunma. Bu ders, öğrencileri bir araştırma konusunu belirleme, ilgili literatürü gözden geçirme, hipotez oluşturma ve uygun verileri bulma ve değerlendirme konularını ele alır.
ECON600DOKTORA TEZİEKONOMİ
ECON602İLERİ DÜZEY MAKROEKONOMİ TEORİSİPROF. DR. MUSTAFA İSMİHANEKONOMİEkonomik dinamikler, ekonomik kalkınma ve konjonktürel dalgalanmaları inceler. Açık makroekonomi, makroekonometrik modeller, karşılaştırmalı makroekonomik politikalar.
ECON603MATAMATİKSEL EKONOMİPROF. DR. CEM PAYASLIOĞLUEKONOMİEkonomik problemlerin matematiksel incelenmesi. Tüketici teorisi, üretim teorisi, piyasalar, lineer ve nonlineer genel denge ve CGE, ekonomik dinamik, büyüme ve kararlılık konuları integral kalkülüs, diferansiyel denklemler ve fark denklemleri ve optimizasyon uygulamasıyla incelenecektir.
ECON698SEMİNEREKONOMİ
ECON699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIEKONOMİ
EDUS500YÜKSEK LİSANS TEZİEĞİTİM BİLİMLERİYüksek lisans tezi bir öğretim üyesinin danışmanlığında teorik ve uygulamalı derslerin tamamlanmasından sonra öğrencinin bağımsız bir çalışma yürütebilmesini içerir. Bu nedenle tez çalışması süresince öğrenci literatür tarama, veri toplama ve değerlendirme, analiz yapma ve sonuçlarını yazılı olarak sunmaya yönelik olarak danışmanının gözetiminde çalışmalar yapar.
EDUS600DOKTORA TEZİEĞİTİM BİLİMLERİDoktora tezi bir öğretim üyesinin danışmanlığında teorik ve uygulamalı derslerin tamamlanmasından sonra öğrencinin bağımsız bir çalışma yürütebilmesini içerir.
EDUS698 SEMİNEREĞİTİM BİLİMLERİThis is a non-credit course designed to support students compare research findings, prepare and present a talk on a specific topic.
EENG500YÜKSEK LİSANS TEZİELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
EENG598SEMİNERELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİSeminer dersinde her yüksek lisans öğrencisi bilimsel araştırma teknikleri ve etik ilkeleri uygulayarak tez önerisi alanında literatür taraması içeren bir rapor hazırlamaktadır. Yazılı raporun yanında, öğrenci dersi alan diğer lisansüstü öğrencilere sözlü sunum yapmakla yükümlüdür.
EENG600DOKTORA TEZİELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
EENG698SEMİNERELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİSeminer dersinde her doktora öğrencisi bilimsel araştırma teknikleri ve etik ilkeleri uygulayarak tez önerisi alanında literatür taraması içeren bir rapor hazırlamaktadır. Yazılı raporun yanında, öğrenci dersi alan diğer lisansüstü öğrencilere sözlü sunum yapmakla yükümlüdür.
EENG699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
EGIT510EĞİTİMDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİDOÇ. DR. HAMİT CANEREĞİTİM BİLİMLERİBu derste, öğrencilere ampirik araştırmalar yapmak için gerekli temel kavramlar ve beceriler sunulur.
EGIT517EĞİTİMDE NİCEL ANALİZDOÇ. DR. ALİ SIDKI AĞAZADEEĞİTİM BİLİMLERİToplanan verilerin bilgisayara işlenmesi, düzenlenmesi ve analiz yapılabilecek duruma getirilmesi; betimsel istatistik işlemleri, t-test, ANOVA, MANOVA, korelasyon, regresyon, faktör analizi, güvenilirlik, ve nonparametrik analizlerin bilgisayar ortamında yapılması; yapılan anlizlerin çıktılarının yorumlanması.
EKON501MİKROEKONOMİPROF. DR. HASAN GÜNGÖRFİNANSAL EKONOMİ / YÖNETİM EKONOMİSİDers aynı zamanda geri bildirimde bulunarak gelişen tez konularına odaklanarak teorik ve bağlamsal temel için araştırma ve literatür taraması yapmaya odaklanacaktır.
ELTE500YÜKSEK LİSANS TEZİİNGİLİZ DİLİ EĞİTİMİ
ELTE501İNGİLİZ DİLİ EĞİTİMİ'NDE YAKLAŞIMLAR, METODLAR VE TEKNİKLERPROF. DR. ÜLKER VANCI OSAMİNGİLİZ DİLİ EĞİTİMİİngiliz Dili Eğitimi'nde Yaklaşımlar, Metodlar ve Teknikleri
Tarihsel süreç içinde İngiliz dili Eğitimi'nde kullanılan Yakşlaşımlar, Metodlar ve Teknikler ele alınarak öğrencilerde bu kavramlara ve içerklerine yönelik bir algısal geçerlik sağlamak dersin amaçlarından biri olarak saptanmıştır. Bir diğer amaç da öğrencilerin sözkonusu Yakşlaşımlar, Metodlar ve Teknikleri müfredat, öğrenci gereksinimleri doğrultusunda ders içeriği ve tasarımını yaparak kullanabilmektir.
ELTE503İNGİLİZ DİLİ ÖĞRETİMİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİYRD. DOÇ. DR. İLKAY GİLANLIOĞLUİNGİLİZ DİLİ EĞİTİMİAdayların İngiliz Dili Öğretiminde temel kuramsal araştırma yöntemleriyle özellikle araştırmanın kurgulanması, uygulanması, çözümlenmesi ve değerlendirilmesi aşamalarının tanıtılması; ikinci/yabancı dil öğrenimi ve öğretiminde araştırma sorusu yazımı, hipotez kurgulama, veri toplama aracı oluşturma; araştırma raporu hazırlama; uygulamalı araştırma kurgulama ve uygulama.

ELTE514SOSYODİLBİLİMPROF. DR. JAVANSHIR SHIBLIYEVİNGİLİZ DİLİ EĞİTİMİDil-Toplum ilişkisi yanında, dil kullanımında değişim, dil seçimi, dil sürdürümü ve çokdilli toplumlarda değişke değiştirimi, dil siyasası, sosyal bağlam ve coğrafik bölge, ekonomik güç, cinsiyet, kökensel kimlik, yaş gibi farklı sosyal etmenlere bağlı olarak dilsel değişim ve yabancı dil ediminde özellikle dilsel yeti geliştirmede Toplumdilbilimin işlevi.
ELTE519DÖNÜŞTÜRÜCÜ TESOL EĞİTİMİ: ÇEŞİTLİLİK, YENİLİK, SOSYAL-DUYGUSAL ÖĞRENMEPROF. DR. NACİYE KUNTİNGİLİZ DİLİ EĞİTİMİBu ders, öğretmenleri ve eğitimcileri modern sınıfların karmaşıklığıyla baş edebilmeleri için güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca ders, çeşitlilik ve kapsayıcı dil eğitimi anlayışını derinleştirmeyi; sosyal, kültürel, politik ve çevresel faktörlerin eğitimi nasıl etkilediğini keşfederek öğretme ve öğrenmenin ekolojisi; Öğretmenlerin duygusal zekasını ve dayanıklılığını artırmak için İngilizce Dil Sınıfı için Sosyal-Duygusal Öğrenme. İşbirlikçi projelere, yansıtıcı uygulamalara ve uygulamalı deneyimleri içerir.
ELTE598SEMİNERİNGİLİZ DİLİ EĞİTİMİBu ders, yarı zamanlı öğrencilerin ikinci, tam zamanlı öğrencilerin de üçünçü dönemlerinde almaları gereken zorunlu ve kredisiz bir derstir.
ELTE600DOKTORA TEZİİNGİLİZ DİLİ EĞİTİMİYarı zamanlı öğrencilerin ikinci dönemlerinde, tam zamanlı öğrencilerin de üçüncü dönemlerinde almaları gereken kredisiz zorunlu ders. Öğrenciler bölüm içinden yetkin danışmanlar eşliğinde ya da farklı bir kurumdan olmak üzere tez çalışmalarını danışmanları eşliğinde sürdürdükleri ders.
ELTE601UYGULAMALI DİLBİLİMYRD. DOÇ. DR. İLKAY GİLANLIOĞLUİNGİLİZ DİLİ EĞİTİMİBu derste güncel konular, eğilimler ve uygulamaların tartışılması amaçlanmaktadır.Derste geniş bir konu yelpazesi seçilmekle birlikte özellikle dil öğretimiyle ilgili olmak üzere toplumdilbilim ve ruhdilbilimsel konular ele alınmaktadır. Kuram ve uygulama arasındaki bağ vurgulanmaktadır.
ELTE603İKİNCİ DİL EDİNİMİNDE ÇALIŞMALARPROF. DR. NACİYE KUNTİNGİLİZ DİLİ EĞİTİMİİkinci dil ediniminde bir dizi kuramsal yaklaşımın güçlü ve eksik olabilecek yanlarının değerlendirilmesi yanında, genel dilbilim, psikodilbilim ve yoplumdilimsel kuramların ikinci dil edinimiyle olan etkileşimi üzerinde duruılup, bunların ikinci dil öğretimindeki yer ve rolleri dersin tartışma lanının oluşturacaktır.
ELTE607İNGİLİZ DİLİ EĞİTİMİNDE MÜFREDAT GELİŞTİRMEYRD. DOÇ. DR. FATOŞ EROZANİNGİLİZ DİLİ EĞİTİMİBu dersin temel amacı, gelişim(sel) odaklı yabancı dil müfredatlarının adaylar tarafından etkin ve bütünsellik içinde anlaşılmasını sağlamaktır. Bu bağlamda özellikle yabancı dil müfredatlarının incelenmesi yöntemiyle, kuram odaklı ihtiyaç araştırması/saptaması, desenleme, uygulama, değerlendirme ve diğer önemli temel konuların yanında, müfredat kurgulamadaki ölçütlerin çalışılması yer almaktadır. Dersin uygulama kısmına bakıldığı zaman, adayların görev yaptığı okulların dil müfredatlarını değerlendirme ve yeni bir müfredat oluşturma koşulunu yerine getirmeleri beklenmektedir.
ELTE611GÜNCEL DİLBİLİM ÇALIŞMALARIPROF. DR. JAVANSHIR SHIBLIYEVİNGİLİZ DİLİ EĞİTİMİGüncel dilbilim konularının dil eğitimi ile ilintili olan yönleri ele alınmakta, farklı dilbilimsel yaklaşımların farklı düzlemdeki özellikleri incelenerek bunların dil öğretimine katkıları yanında, dil öğrtetimine yönelik bireysel araştırma zeminini de nasıl oluşturduğu vurgulanmaktadır.
ELTE698SEMİNERİNGİLİZ DİLİ EĞİTİMİBu ders, tüm öğrencilerin ikinci dönemden başlayarak almaları gereken, bir dönemlik, zorunlu ve kredisiz bir derstir. Dersin amacı, öğrencilerin araştırma etiği konusunda farkındalıklarını sağlamak, onları araştırma prensipleri ve uygulamaları konusunda bilgilendirmek ve doktora tez çalışmalarına hazırlamaktır.

ELTE699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIİNGİLİZ DİLİ EĞİTİMİ
ENGL523İLERİ YAZIM TEKNİKLERİİÇ MİMARLIK
EPOG500YÜKSEK LİSANS TEZİ EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM Yüksek lisans tezi bir öğretim üyesinin danışmanlığında teorik ve uygulamalı derslerin tamamlanmasından sonra öğrencinin bağımsız bir çalışma yürütebilmesini içerir. Bu nedenle tez çalışması süresince öğrenci literatür tarama, veri toplama ve değerlendirme, analiz yapma ve sonuçlarını yazılı olarak sunmaya yönelik olarak danışmanının gözetiminde çalışmalar yapar.
EPOG502ÖĞRETİM TASARIMIYRD. DOÇ. DR. BENGİ SONYELEĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM Öğretim tasarımının anlam ve önemi, sistem anlayışı ve generik modelleme, öğretim tasarım modellerinin tanıtılması, ihtiyaç ve problem analizi, öğretim ortamı (öğrenci, içerik ve örgüt -organizasyon) analizi, konu-içerik ve görev analizi, öncelik ve koşulların belirlenmesi, eğitim amaçlarının belirlenmesi, öğretimsel hedeflerin yazımı, ölçme ve değerlendirme kriterlerinin belirlenmesi, öğretim teorileri ve stratejileri, hedeflere-içeriğe ve ortama uygun öğretim materyali seçimi ve geliştirilmesi, öğretimin sistem tasarımı, öğretim tasarımı teorileri ve modelleri kullanarak öğretimin tasarlanması, geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi, proje yönetimi, bilgi yayılım ve dağılımının incelenmesi.
EPOG598PROGRAM GELİŞTİRME VE ÖĞRETİM SEMİNERİEĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM Program geliştirme alanında yapılan ve yapılabilecek araştırmaları değerlendirmek.
EYDE500YÜKSEK LİSANS TEZİ EĞİTİM YÖNETİMİ VE DENETİMİÖğrencilerin danışmanları eşliğinde yürüttükleri tez Yüksek Lisans tamamlama koşulunu oluşturmaktadır. Tez aşamasındaki bir öğrenci çalıştığı bilimsel alanla ilgili belirlediği bir probleme çözüm bulmak amacı ile tez danışmanının eşliğinde araştırma yapar. Öğrenciler tezlerini başarılı bir şekilde savunarak Eğitim Yönetimi ve Denetimi alanında Yüksek Lisans derecesi almaya hak kazanırlar.
EYDE505LİDERLİK VE OKUL GELİŞİMİPROF. DR. ŞEFİKA MERTKANEĞİTİM YÖNETİMİ VE DENETİMİ Bu derste okul gelişimi ile ilgili güncel yaklaşımlar incelenilecek ve gelişimi gerçekleştirebilmek için okul liderinin sergilemesi gereken tutum ve davranışlar tartışılacaktır.
EYDE519EĞİTİM YÖNETİMİNDE İNSAN İLİŞKİLERİYRD. DOÇ. DR. MİNE SANCAREĞİTİM YÖNETİMİ VE DENETİMİBu derste sosyal bir yapı olan okulda etkili insan ilişkileri yönetiminin temel bilgileri sunulur, sosyal bir yapı olarak örgüt, insan ilişkilerinin örgüt için önemi, olumlu insan ilişkilerinin oluşturulması, etkili iletişim ve iletişim ağı, çalışanların motivasyonu, çalışanların yönetim kararlarına katılımı, yetki ve sorumluluklar, olumsuz grup etkileşimi ve çatışma yönetimi konuları işlenir
EYDE598EĞİTİM YÖNETİMİ VE DENETİMİ SEMİNERİEĞİTİM YÖNETİMİ VE DENETİMİBu derste öğrenciler Eğitim Yönetimi ve Denetimi alanında yapılan araştırmalara ulaşır, araştırma sonuçlarını karşılaştırır ve seçmiş olduğu araştırmalar hakkında sunum yapar.
FINA500YÜKSEK LİSANS TEZİBANKACILIK VE FİNANS
FINA503YATIRIMLARPROF. DR. CAHİT ADAOĞLUBANKACILIK VE FİNANSSermaye piyasaları ve finansal araçlar. Ders üç modülden oluşmaktadır; sermaye piyasaları, sabit gelir piyasaları ve türev piyasalar (options ve futures). Yatırım, hisse analizleri, sabit-gelirli hisseler ve türev ürünlerini de içermektedir.
FINA517ŞİRKET FİNANSMANIPROF. DR. CAHİT ADAOĞLUBANKACILIK VE FİNANSDersin amacı, modern kurumsal finans teorisini ve pratiktedeki finansal politikaları analiz etmektir. Ders konuları hissedarlarının refahını maksimize edecek kurumsal finans politikalarını içermektedir. Finans yöneticilerin ne gibi politikalar uyguladıkları ile ve kurumsal finans teorisinin bu politikaları nasıl açıkladığı üzerinde durulmaktadır. Dersin başlıca konuları: Kurumsal yönetim ve yönetişim; sermaye bütçelemesi; sermaye piyasaları ve sermaye yapısı; borç politikası ve temettü politikası
FINA599DÖNEM PROJESİBANKACILIK VE FİNANS
FINA600DOKTORA TEZİFİNANS
FINA602İLERİ DÜZEY KURUMSAL FİNANS VE TEORİPROF. DR. CAHİT ADAOĞLUFİNANSBu ders firmaların finansal kararlarının kavramsal ve uygulamalı yönlerine hitap etmektedir. İçerdiği bazı konular: sermaye yapısı ve sermaye teorilerinin maliyeti, finansal türevler vb. Finansal olmayan şirketlerin modelleri, paradigmaları ve teorileri de yer almaktadır.
FINA611DÖVİZ EKONOMİSİPROF. DR. SALİH KATIRCIOĞLUFİNANSBu ders doktora programı seviyesinde, döviz ekonomisi konularını incelemektedir. Ders'te temel olarak, sabit, dalgalı, ve yapışkan fiyat modellerinde ve makro iktisat modelleri aracılığı ile döviz kurlarının belirlenmesi, döviz politikaları,uluslararası para sistemi, ve geçmişte ve günümüzde ülkeler tarafından kullanılan döviz kuru rejimleri yer almaktadır.
FINA614FİNANSTA SAYISAL YÖNTEMLERYRD. DOÇ. DR. NİGAR TAŞPINARFİNANSBu ders finansal ekonometri modellerinin ve gerekli araçların finansal veriler kullanılarak uygulamalı, kapsamlı ve sistematik bir şekilde anlaşılmasını amaçlamaktadır.
FINA621YATIRIM DEĞERLENDİRMEDOÇ. DR. HASAN ULAŞ ALTIOKFİNANSBu dersin amacı proje değerlendirmesinin pratik ve teorik ana konularını öğretmektir. Özel ve kamu sektörü yatırımlarını da kapsamaktadır. Bu ders öğrencilerin yatırım değerlendirmesi alanında profesyonel olabilmeleri için teori ve pratiği beraber öğretmektedir. Dersin başlıca konuları: Finansal modelleme, alternatif yatırım kriterleri, reel ve nominal fiyatları arasında tutarlılık, enflasyon oranları, döviz kurları ve faiz oranlarıdır.
FINA622PROJE FİNANSMANI VE RİSK ANALİZİDOÇ. DR. HASAN ULAŞ ALTIOKFİNANSBu dersin amacı öğrencilere proje finansman tekniklerini kullanarak yatırım projelerinin risklerini yönetip analiz etmeyi öğretmektir. Risk yönetim teknikleri; modern uluslararası proje finansmanı ve güvenlik düzenlemelerini içermektedir. Bu ders teorinin yanında teorik uygulamaları da öğrencilere öğretecektir. Öğrenciler aynı zamanda bir takım bilgisayar uygulamalı ödevlerden sorumlu tutulacaktır.
FINA623GELİŞMİŞ SERMAYE BÜTÇELEMESİDOÇ. DR. HASAN ULAŞ ALTIOKFİNANSBu ders entegre yatırım değerlendirme analizi bileşenlerini kapsar. Başlangıçta kapsamlı bir analizde kullanılan yatırım bütçesi için gerekli olan ekonomi konularını kapsar. Derste ayrıca ekonomik analizin, entegre bir yatırım değerlendirmesi analizinin parçaları olan mali, hissedar ve risk bileşenleriyle nasıl uyum sağladığı incelenir. Yol, elektrik ve su gibi birçok altyapı projeleri ile ilgili uygulamalar da derste öğretilmektedir. Bu ders, hem teorik hem de uygulamayı kapsar.
FINA663FİNANSAL OYNAKLIKYRD. DOÇ. DR. NİGAR TAŞPINARFİNANSBu ders, lisansüstü programı seviyesinde, Finansal Oynaklığın ölçülmesi ve öngörüsüne yönelik kullanılan en son ekonometrik teknikleri öğretmeyi amaçlar. Derste finansal verilerin istatistiksel özelliklerinin tanımı ve bu kapsamda oynaklığın modelenmesi ve öngörüsünde çoklu GARCH modelleri de dahil olmak üzere ARCH modellerinin nasıl kullanıldığı öğretilecektir. Ayrıca, sıçramaların varlığında oynaklığın öngörüsü ile ilgili tekniklere de yer verilecektir. Konuyla ilgili kantitatif tekniklerin gerektirdiği teorinin yanısıra, uygulamalara da ağırlık verilerek, teori ile ampirik çalışmalar arasındaki ilişkinin gösterilmesi amaçlanmaktadır.
FINA698FİNANS VE BANKACILIK ARAŞTIRMA SEMİNERİPROF. DR. CAHİT ADAOĞLUFİNANSBu dersin amacı öğrencileri araştırmalarında yönlendirmektir. Öğrenciler akademik yayınları inceleyerek, yapı, şekil, literatür taraması ve yöntem gibi unsurları öğrenme şansına sahip olacaklardır. Öğrenciler bilimsel araştırma ve yayın etiği unsurlarını öğrenerek, intihal tespit yazılımını kullanmayı öğreneceklerdir. Bunlara ek olarak öğrenciler, bir araştırma konusu raporu yazarak, diğer öğrencilere sunacaklardır.
FINA699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIFİNANSBu kurs tüm dersler başarıyla tamamlandıktan sonra alınan kapsamlı bir sınavdır. Doktora öğrencileri tez aşamasına geçmeden önce bu sınavı geçmek zorundadır.
FZTR500YÜKSEK LİSANS TEZİFİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYONYüksek lisans programına başvuran öğrencinin tez ve dönem projesi çalışmasına başlayan öğrenciler için danışman yönetiminde son gelişmelerin ışığı altında araştırma ve inceleme sonuçlarının değerlendirilmesi, tartışılması ve sonuçlandırılarak tez çalışmansının tamamlanması amaçlanmaktadır.
FZTR502FİZYOTERAPİDE KLİNİK UYGULAMALAR - IYRD. DOÇ. DR. ÜNAL DEĞERFİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYONFizik Tedavi ve Rehabilitasyon, nöroloji, beyin cerrahisi, ortopedi ve travmatoloji, anestezi ve animasyon, göğüs hastalıkları, kalp damar cerrahisi vb. ünitelerinde uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
FZTR504FİZYOTERAPİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİPROF. DR. EMİNE HANDAN TÜZÜNFİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYONBilimin gelişim süreci, fizyoterapide araştırmaya giriş, temel prensipler, araştırma prensipleri, araştırma tipleri, fizyoterapide araştırma konuları geliştirme ve etik prensipler, literatür tarama prensipleri ve araştırma planlama prensipleri, araştırma protokolü yazma, örneklem oluşturma ve örneklem dizayn prensipleri, veri toplama yöntemleri, veri analiz yöntemleri, araştırmanın yayına dönüştürülmesi, sunum ve araştırmanın makale süreçlerinin öğretilmesi hedeflenmektedir.
FZTR506KARDİYOPULMONER FİZYOTERAPİPROF. DR. MEHTAP MALKOÇFİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYONKompleks medikal durumlarda (kafa travmaları, multi-travmalar, yanık, diyabet, ARDS, solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği) fizyoterapi, yoğun bakımda fizyoterapi (invaziv ve non-invaziv mekanik ventilatörler, erken mobilizasyon ve diğer kardiyo-pulmoner fizyoterapi teknikleri…) konularının uygulamayla birlikte işlenmesi hedeflenmektedir.
FZTR507SPOR YARALANMALARINDA FİZYOTERAPİDOÇ. DR. BERKİYE KIRMIZIGILFİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYONSpor fizyoterapisinde kanıta dayalı klinik bilgi ve deneyimi artırmayı amaçlar. Bu bağlamda farklı spor yaralanmalarında kanıta dayalı yöntemlerin araştırılmasını ve vaka çalışmaları ile uygulama becerilerinin geliştirilmesini içerir.
FZTR509NÖROLOJİK FİZYOTERAPİDOÇ. DR. GÖZDE İYİGÜNFİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYONDersin temel amacı, nörolojik problemleri olan hastalarda değerlendirme amacıyla kullanılacak yöntemler ve değerlendirme sonuçlarına göre tedavi programının planlanması ve uygun fizyoterapi yaklaşımlarının belirlenmesi, kullanım amaçları ve rehabilitasyondaki yeri konusunda teorik bilgi kazandırılması ve klinik uygulamalara temel oluşturulmasıdır. Bu ders kapsamında nörolojik hastalıklar ve bu hastalıklara ait özel güncel değerlendirme yöntemleri ve rehabilitasyon uygulamaları incelenecek ve tartışılacaktır.
FZTR510KADIN SAĞLIĞINDA FİZYOTERAPİPROF. DR. İNCİ YÜKSELFİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYONKadının her dönemine ait fizyolojik, fiziksel farklılıkları belirlenmesini, doğum öncesi – hamilelik ve sonrası, menapoz ve bazı jinekolojik problemlerinin değerlendirilmesi ve buna yönelik olarak verilecek fizyoterapi rehabilitasyon programlarının planlanmasını amaçlar.
FZTR598FİZYOTERAPİDE SEMİNERFİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYONYüksek lisans öğrenim hedeflerine ek olarak, fizyoterapide özel konularda karmaşık problemlerin çözümü için yeni yöntemler geliştirebilme, eğitim ve araştırma becerisi geliştirmeyi ve sunum yeteneğini artırmayı amaçlar.
FZTR600DOKTORA TEZİFİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYONDoktora programına başvuran öğrencinin tez ve dönem projesi çalışmasına başlayan öğrenciler için danışman yönetiminde son gelişmelerin ışığı altında araştırma ve inceleme sonuçlarının değerlendirilmesi, tartışılması ve sonuçlandırılarak tez çalışmasının tamamlanması amaçlanmaktadır.
FZTR601FİZYOTERAPİDE KLİNİK ÇALIŞMA IPROF. DR. İNCİ YÜKSELFİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYONFizyoterapinin farklı alanlarında klinik karar vermenin tanımlanması ve aşamaları, yatan ve ayaktan tedavi gören hastalarda klinik karar verme stratejileri, vaka çalışmaları, literatür ışığında klinik hipotez kurma, değerlendirme yöntemlerinin belirlenmesi, problem çözme becerilerinin geliştirilmesine yönelik becerinin kazandırılması hedeflenmektedir.
FZTR603AĞRIDA FİZYOTERAPİPROF. DR. EMİNE HANDAN TÜZÜNFİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYONBu derste ağrının tanımı, nörobiyolojisi ve ağrı mekanizmaları, nöropatik ve nosiseptif ağrı özelliklerini ve bu iki ağrı tipiin ayırdedilmesi için kullanılan ölçekler, ağrı inhibisyon mekanizmaları ve fizyoterapide kullanılan tedavi modalitelerinin ağrı modülasyonu üzerindeki etkileri kanıtlar eşliğinde tartışılacaktır.
FZTR611FİZYOTERAPİDE EGZERSİZ YÖNTEMLERİPROF. DR. MEHTAP MALKOÇFİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYONFizyoterapi ve rehabilitasyon alanında sağlıklı, hasta, çocuk, genç ve yaşlı bireylerde kullanılan geleneksel ve güncel egzersiz yöntemleri, teknoloji kullanımı ve ileri egzersiz yaklaşımları işlenecektir.
FZTR615FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYONDA TEKNOLOJİK GELİŞMELER DOÇ. DR. GÖZDE İYİGÜNFİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYONDersin içeriğinde sağlıklı erişkin ve yaşlı bireylerin yanı sıra nörolojik, pediatrik ve ortopedik hastalıklara sahip bireylerde robotik cihazlar, giyilebilir teknolojiler, beyin-bilgisayar ara yüzü kullanımı, sanal gerçeklik uygulamaları, hareket analiz sistemleri, ve mobil uygulamalarının kullanımı yer alacaktır.
FZTR698SEMİNERFİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYONDoktora öğrenim hedeflerine ek olarak, fizyoterapide özel konularda karmaşık problemlerin çözümü için yeni yöntemler geliştirebilme, eğitim ve araştırma becerisi geliştirmeyi ve sunum yeteneğini artırmayı amaçlar.
FZTR699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIFİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYONYeterlilik sınavının amacı öğrencinin temel konular ve doktora çalışması ile ilgili konularda yeterli bilgi sahibi olduğunun hem sözlü hem de yazılı olarak sınanmasıdır.
GAST500YÜKSEK LİSANS TEZİGASTRONOMİ
GAST511İLERİ DÜZEY YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİYRD. DOÇ. DR. M. GÜVEN ARDAHANGASTRONOMİBu dersin amacı, yeni stratejik sistem yaklaşımının yiyecek ve içecek yönetiminde nasıl kullanılabileceğini göstermektir. Bu ders ayrıca, öğrencilerin düzgün yönetilerek verimliliği ve etkinliği artırmak için yardımcı olabilecek kritik faktörlerin öğrenilmesindeki farkındalığı artıracaktır. Öğrenciler ayrıca yazılı ve sözlü ve kişilerarası iletişim dahil olmak üzere problem çözme, öğrenmeyi öğrenme ve kaynak kullanımı ve takım çalışması gibi becerilerini geliştirmeye teşvik edilecektir.
GAST512GASTRONOMİ TARİHİ ARAŞTIRMALARIYAR. DOÇ. DR. ÖZLEM ALTUNGASTRONOMİGenel gastronomi tarihi bilgisinin üzerine yapılanır şekilde, Türk Mutfağı Tarihi ve Dünya Mutfakları Tarihi'nden spesifik konular üzerine derinlemesine araştırma yapma metodolojisinin öğretilmesi hedeflenmektedir.
GAST598SEMİNERGASTRONOMİSeminer dersinin amacı, öğrencilerin araştırma kapasitelerini geliştirmek ve araştırma önerisi taslağı hazırlamalarında onlara yol göstermektedir. Öğrenciler sunum ve iletişim becerileri, ayrıca özerk olarak ve bir grupla birlikte çalışma konusunda yetkinlik kazanacaklar ve bir araştırma önerisinin etkili bir şekilde yazılmasını öğreneceklerdir.
GNDR500YÜKSEK LİSANS TEZİTOPLUMSAL CİNSİYET ÇALIŞMALARI
GNDR501FEMİNİST TEORİLER IPROF. DR. HANİFE ALİEFENDİOĞLUTOPLUMSAL CİNSİYET ÇALIŞMALARIDersin amacı, öğrencilerin cinsiyet çalışmalarındaki bazı esas teorik uyum ve çatışma anlayışlarını güçlendirmek ve onlara bunları sunmaktır. Bu derste, liberal, sosyalist, Marksist, radikal ve Müslüman feminist geleneklerden gelmiş teorileri de içeren ana sosyal feminist ve politik teoriler karşılaştırılacak ve analiz edilecektir. 'Irk' sınıf ayrımı, cinsellik, milli durum gibi diğer önemli faktörler hakkında cinsiyet kavramının hassasiyetinin önemini öğrenciler üzerinde artırmak amacıyla, sekssizim ve politik hedef ve çalışmalar arasındaki ilişkileri tartışacaktır.
GNDR598SEMİNERTOPLUMSAL CİNSİYET ÇALIŞMALARIBu ders öğrencilere tezlerini yazabilmeleri ve yüksek lisans programlarının gerekliliklerini gidermek adına akademik çalışma ve yazma becerilerini geliştirmekte yardımcı olması için tasarlanmıştır. Ders, argümanlarının organizasyonlarını, eleştirel okumayı, alıntı kaynaklarını ve eser hırsızlığını önlemeyi içeren teknik yazım vasıflarına odaklanmaktadır. Bu ders aynı zamanda Kadın araştırmalarına profesyonel / akademik alanda çalışmalara giriş sağlamakta ve Merkez'in lisansüstü programına, etkinliklerine, kaynaklarına ve fakülteye uyumu sağlamaktadır. Ders lisansüstü seviyedeki okumaları analiz etmek ve karşılaştırmak için gerekli olan becerileri, grup tartışması becerilerini, temel teorik terminolojiyi verecektir. Okumalar, tartışmalar, aktiviteler ve belgeler öğlencilerin yüksek lisans çalışmalarının yapısını anlamalarını sağlayıp, kendi akademik hedeflerinde yardımcı olacaktır.
HMSR500YÜKSEK LİSANS TEZİHEMŞİRELİKÖğrenci, hemşirelik araştırma alanlarında danışmanı gözetiminde tez çalışmasını gerçekleştirir. Hemşireliğin başlıca araştırma alanları; toplumun sağlıklı ya da hasta bireylerinin sağlık düzeylerinin sürdürülmesi, geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve hastalık durumunda gerçekleştirilecek bakım ve tedavi uygulamalarına yönelik hemşirelik girişimlerinin analizi, hemşirelik bakım yöntem ve protokollerinin geliştirilmesi, hemşirelik kavram ve bakım modellerinin analizi, hemşirelik mesleği, hemşirelik eğitimi, hemşirelik etiği, hemşirelik hizmetleri ve bakımın yönetimidir.
HMSR502HEMŞİRELİKTE ARAŞTIRMA – II PROF. DR. HATİCE BEBİŞ, DOÇ. DR. GÜLTEN SUCU DAĞHEMŞİRELİKÖğrencinin hemşirelik uygulamalarının geliştirilmesinde araştırmanın önemini kavraması, etik ilkeler doğrultusunda araştırma yapmasını, araştırmayı rapor etmesini ve uygulamalarda araştırma kullanımını öğrenmesini kapsar.
HMSR503HASTALIKLARIN TIBBİ YÖNÜ VE HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI – I DOÇ. DR. GÜLTEN SUCU DAĞ, DOÇ. DR. HANDAN SEZGİNHEMŞİRELİKÖğrencilere temel fizyopatolojik konu ve kavramlara odaklanılarak hücre düzeyinde oluşan temel fizyopatolojik mekanizmalar öğretilir. Hücredeki fizyolojik ve patolojik süreçlerin bilgisini, insan bedenini fizyolojik açıdan değerlendirebilme becerisini kazanması sağlanır.
HMSR505HEMŞİRELİĞİN KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ – I DOÇ. DR. HALİSE ÇOŞKUN, DOÇ. DR. HÜLYA FIRAT KILIÇ, YRD. DOÇ. DR. SEDA CEVHEROĞLUHEMŞİRELİKHemşireliğin temel kavramlarına ve kavram bilgisinin hemşirelik bakımında kullanılması becerisi geliştirilmesine odaklanır. Hemşireliğin temel kavramları olan insan, çevre, sağlık/hastalık, hemşirelik kavramları analiz edilerek aralarındaki ilişki incelenir.
HMSR507HEMŞİRELİK ESASLARI ÖĞRETİMİ DOÇ. DR. HALİSE ÇOŞKUN, DOÇ. DR. HÜLYA FIRAT KILIÇ, YRD. DOÇ. DR. SEDA CEVHEROĞLUHEMŞİRELİKHemşirelik ve hemşirelik esasları eğitiminin tarihsel gelişimi ve felsefesi, hemşirelik esaslarına temel oluşturan öğrenme kuram ve modelleri, hemşirelik eğitim programlarının geliştirilmesi, hemşirelik esasları ders programının geliştirilmesi, kullanılabilecek öğretim yöntemleri ve başarı değerlendirme yöntemleri konuları ele alınarak öğrencilerin, hemşirelik esasları öğretiminin felsefesi ve hemşirelikte program geliştirme konusunda bilgi ve tutum geliştirilir.
HMSR512CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİNDE TEMEL İLKE VE KAVRAMLAR – IPROF. DR. SEVİNÇ TAŞTAN, DOÇ. DR. GÜLTEN SUCU DAĞHEMŞİRELİKKanıta dayalı kaynaklar, standartlar ve güncel rehberler doğrultusunda cerrahi hastalıkları hemşireliğinin temel kavram ve konuları ve bakım yönetiminde yeni gelişmeleri öğrenerek derinlemesine bilgi kazandırır.
HMSR518YARA BAKIM HEMŞIRELIĞIPROF. DR. SEVİNÇ TAŞTAN, DOÇ. DR. GÜLTEN SUCU DAĞHEMŞİRELİKÖğrencinin kanıta dayalı kaynaklar, standartlar ve güncel rehberler doğrultusunda yara bakımına, rol ve sorumluluklarına ilişkin bilgi ve bu bilgiyi bakıma yansıtabilecek beceriye sahip olmasını sağlar.
HMSR521HEMŞIRELIK BAKIMINDA KÜLTÜREL YAKLAŞIM PROF. DR. HATİCE BEBİŞHEMŞİRELİKÖğrenciye kültürlerarası hemşirelik modellerini öğreterek, öğrencinin kültürel yeterliliğin hemşirelik eğitimi ve uygulamasına entegrasyonunu tartışabilir duruma gelmesine olanak sağlayacak konuları kapsar.
HMSR522HEMŞIRELIKTE ETIK SORUNLAR-VAKA ÇALIŞMASI DOÇ. DR. HALİSE ÇOŞKUN, DOÇ. DR. HÜLYA FIRAT KILIÇ, YRD. DOÇ. DR. SEDA CEVHEROĞLUHEMŞİRELİKHemşirelik meslek ahlakı bilincinin geliştirilmesine temel oluşturacak başlıca etik ilke ve kavramların bilgisine odaklanarak hemşirelik uygulamalarında karşılaşılan etik sorunların vaka analizi yoluyla değerlendirilmesi yer alır. Öğrencinin hemşirelikte yer alan etik ilkeleri benimsemesinin ve etik karar verebilme becerisinin geliştirilmesi sağlanır.
HMSR523İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİYRD. DOÇ. DR. HANDAN SEZGİNHEMŞİRELİKBu ders öğrencilere; İç hastalıklarına ilişkin güncel bilgiye sahip olma, hastanın bakımını kapsamlı olarak planlayabilme, uygulayabilme ve değerlendirebilme bilgisi ve davranışını kazandırır.
HMSR526KADIN SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ - IDOÇ. DR. ROJJİN MAMUK, YRD. DOÇ.DR. ARZU ABİÇ
HEMŞİRELİKBu ders, toplumsal cinsiyet ve kadının fiziksel ve psikososyal sağlığının geliştirilmesini inceler. Kadın sağlığını koruma ve geliştirme, sorunları önleme, erken tanı ve tedavide temel hemşirelik yaklaşımlarını açıklar.
HMSR530ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ - IPROF. DR. SEMA KUĞUOĞLU, PROF. DR. HATİCE BEBİŞ
HEMŞİRELİKÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği – I dersinin amacı çocuk ve ailenin sağlığını geliştirmek, korumak, tedavi ve rehabilite etmek üzere, bütüncül, aile merkezli ve atravmatik bakım verebilen, bu amaçla kritik düşünme, karar verme, problem çözme becerilerini kullanabilen, etkili iletişim kurabilen, hemşirelik değerleri ve etik ilkelere uygun çalışan, sürekli öğrenme eğilimi gösteren, sürekli kaliteyi iyileştirmek için değişim yaratabilen çocuk hemşireleri yetiştirmektir.
HMSR532RUH SAĞLIĞI VE PSİKİYATRİ HEMŞİRELİĞİ - IYRD. DOÇ. DR. BERNA ARİFOĞLUHEMŞİRELİKBu derste öğrenci, psikiyatri hemşireliğinde yer alan başlıca teori ve uygulamaları kavrar, birey, aile ve toplumun ruh sağlığının korunması ve rehabilite edilmesi için gerekli becerileri geliştirir.
HMSR535HALK SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ - IPROF. DR. HATİCE BEBİŞ, DOÇ. DR. GÜLTEN SUCU DAĞHEMŞİRELİKBu derste halk sağlığı hemşireliğinin değişen rolleri ile sağlığın korunması ve geliştirilmesi faaliyetleri içinde hemşirelik süreci yaklaşımı yer alır.
HMSR598SEMİNERHEMŞİRELİKHemşireliğe özgü konulara ilişkin bilimsel gelişmeleri irdeleyerek değerlendirmek amacıyla literatür çalışması yapılır. Derleme makale hazırlama süreci, araştırma makalesi hazırlama süreci, literatür tarama ve kaynak gösterimi, yayın değerlendirme kriterleri, araştırma ve yayın etiği konularını kapsar.
HMSR600DOKTORA TEZİ HEMŞİRELİKÖğrenci, hemşirelik araştırma alanlarında danışmanı gözetiminde tez çalışmasını gerçekleştirir. Hemşireliğin başlıca araştırma alanları; toplumun sağlıklı ya da hasta bireylerinin sağlık düzeylerinin sürdürülmesi, geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve hastalık durumunda gerçekleştirilecek bakım ve tedavi uygulamalarına yönelik hemşirelik girişimlerinin analizi, hemşirelik bakım yöntem ve protokollerinin geliştirilmesi, hemşirelik kavram ve bakım modellerinin analizi, hemşirelik mesleği, hemşirelik eğitimi, hemşirelik etiği, hemşirelik hizmetleri ve bakımın yönetimidir.
HMSR601BİLİM TARİHİ VE FELSEFESİPROF. DR. SEVİNÇ TAŞTAN, DOÇ. DR. HÜLYA FIRAT KILIÇHEMŞİRELİKBilim tarihine genel bir bakış, temel kavramları ve temel soruları, Bilim tarihi ve bilim felsefesi ilişkisi, Viyana Çevresi, Karl R. Popper, Imre Lakatos, Thomas Kuhn, Bilim tarihi I (Rönesans Döneminde Bilim), Bilim Tarihi II (Rönesans Döneminde Bilim), Yakınçağ'da Bilim, Bilim ve Teknoloji
HMSR602HEMŞİRELİK BİLİMİNİN TEORİ VE MODELLERİNİN TEMELLERİ – I PROF. DR. SEVİNÇ TAŞTAN, DOÇ. DR. HALİSE ÇOŞKUN, DOÇ. DR. HÜLYA FIRAT KILIÇHEMŞİRELİKBu derste öğrencinin, hemşireliğin yıllar içindeki bilimsel gelişmesini ve bu gelişmede yer alan hemşire teorisyenlerin anlayışlarını, hemşirelik felsefesini, hemşirelik modellerini tartışabilmesi ve hemşireliğin zaman içinde kazandığı anlayışı açıklayabilmesi hedeflenmektedir.
HMSR605HEMŞIRELIKTE NICEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERIPROF. DR. HATİCE BEBİŞ, DOÇ. DR. GÜLTEN SUCU DAĞHEMŞİRELİKBu ders, hemşirelik araştırmaları kapsamında nicel araştırma özelliklerinin nitel tasarımdan farklı yönleri, nicel hemşirelik araştırmaları tasarımı, nicel araştırma türleri, nicel hemşirelik araştırmalarında örneklem seçim yöntemleri, nicel veri toplama yöntemleri, nicel veri analizi, nicel araştırma raporu yazma ve değerlendirme ilkeleri konularını içerir.
HMSR613HALK SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİNDE ANALİTİK YAKLAŞIM PROF. DR. HATİCE BEBİŞHEMŞİRELİKBu derste öğrenci halk sağlığı hemşireliği ile ilgili güncel konuları farklı bakış açılarıyla ve analitik olarak ele alır ve sorunları çözümlemede hemşirelikteki yeni yaklaşımları tartışır. Klinik karar verme, kullanılan sağlık bakım sistemleri, yaşanan problemlere yönelik strateji geliştirme, yenilikler, hemşirelik bakım modelleri, yaşam kalitesinin geliştirilmesi konuları ele alınır.
HMSR617 HEMŞIRELIKTE ÖZEL KONULARPROF. DR. HATİCE BEBİŞHEMŞİRELİKÖğrenciye hemşirelik konu alanlarında gereksinim duyduğu bir konuda rehberlik altında özel çalışma yaptırılır. Seçilen konu ile ilgili kavram, kuram ve güncel gelişmeler ayrıntılı olarak incelenir. Öğrencinin kazandığı geniş bilgi birikimini alanında kullanması sağlanır.
HMSR698 SEMİNERHEMŞİRELİKHemşireliğe özgü konulara ilişkin bilimsel gelişmeleri irdeleyerek değerlendirmek amacıyla literatür çalışması yapılır. Derleme makale hazırlama süreci, araştırma makalesi hazırlama süreci, literatür tarama ve kaynak gösterimi, yayın değerlendirme kriterleri, araştırma ve yayın etiği konularını kapsar.
HMSR699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIHEMŞİRELİKYeterlilik sınavının amacı, öğrencinin temel konular ve doktora çalışması ile ilgili konularda yeterli bilgiye sahip olup olmadığının sınanmasıdır.
HOTM501ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ VE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİYRD. DOÇ. DR. ALİ ÖZDURANOTEL İŞLETMECİLİĞİBu dersin amacı hizmet özellikle konaklama sektöründe insan davranışlarının
incelemek ve analizini yapmaktır. Özellikle bireysel becerilerin geliştirilmesi ile
ilgili kavramlar ayrı bir önem verilecektir.Bu dersde ayrıca öğrencilerin
sebep sonuç ilişkilerinin birseysel ve grup çalışmalarına olan etkileri incelenerek farklı
bir bakış açısına sahip olmaları sağlanacaktır.
HOTM502TURİZM VE KONAKLAMA ENDÜSTRİSİNDE STRATEJİK YÖNETİMPROF. DR. OSMAN M. KARATEPEOTEL İŞLETMECİLİĞİBu dersin amacı işletmelerin strateji ler oluşturma, geliştirme ve uygulama süreçlerini
açıklamaktır. Bu dersde ayrıca öğrencilerin önceki dönemlerde aldıkları dersleri ve bilgileri
yeni stratejik yönetim teknikleri ile harmanlayarak uygulamalarının sağlanması hedeflenmektedir.
HOTM503TURİZM VE KONAKLAMA ENDÜSTRİSİNDE YÖNETİM MUHASEBESİDOÇ. DR. MİNE HAKTANIROTEL İŞLETMECİLİĞİBu dersin amacı uluslararası otel ve turizm endüstrisinde yönetimsel kararların alınması için finansal bilgilerin kullanımını açıklamaktır. Bu ders işletmelerin planlama ve kontrol mekanizmasını öğreterek ve muhasebe tekniklerini kullanarak öğrencilerin bilgi ve yeteneklerini geliştirmeyi amaçlar. Dersin sonunda öğrenciler stratejik performans, kazanç planlama, işletme bütçesini oluşturma ve fiyat politikaları konularında bilgi sahibi olacaklar.
HOTM515ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİYRD. DOÇ. DR. İLKAY YORGANCIOTEL İŞLETMECİLİĞİBu derste öğrenciler, anket ve alan araştırmaları, soru kağıdı tasarımı, içerik analizi, veri analizi, odak grup, katılımcı gözlem dahil bireysel ve grup gözlemleri gibi sosyal araştırma yöntemlerini tanıma ve öğrenme şansına sahip olacaktır. Bununla beraber, öğrencinin ilgisini çekmeye yönelik gönüllü katılım, anonimlik ve gizlilik gibi konular da sosyal ve etik kodlar çerçevesinde incelenecektir.
HOTM517TURİZM PLANLAMASI VE POLİTİKALARI GELİŞTİRMEYRD. DOÇ. DR. M. HAMED REZAPOURAGHDAMOTEL İŞLETMECİLİĞİBu dersin amacı planlama teknikleri, ilkeleri ve politikaları yoluyla turizmin geliştirlmesini nasıl olması gerektiğini açıklamaktır.Özellikle turizm sektöründeki gelişimi ve turizmle ilgili konuların anlatılması hedeflenmektedir. Ekonomik ve çevresel konular sürdürülebilirlik temelinde tartışilacak ve yeni yüzyıldaki beklenti ve hedefler turizm açısından öğrencilere aktarılacaktır.
HOTM520SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM YÖNETİMİ YRD. DOÇ. DR. M. HAMED REZAPOURAGHDAMOTEL İŞLETMECİLİĞİSürdürülebilir kalkınma ve ilkelerinin turizme uygulanması artık her zamankinden daha önemli. Turizm, yirminci yüzyılın ikinci yarısında gözlemlenen aynı kalıplara göre önümüzdeki on yıllarda büyümeye ve çeşitlenmeye devam edecekse, sosyal, ekonomik ve çevresel üzerindeki hem olumlu hem de olumsuz geniş etki yelpazesinde ustalaşmadan böyle bir genişlemeyi izlemesine izin vermek düşünülemez. toplumların dokuları. Ders, öncelikle sürdürülebilir kalkınma, ikincisi turizm olmak üzere iki açıdan sürdürülebilir turizme odaklanacaktır. Sürdürülebilir turizm, sürekli gelişen bir paradigma olarak anlaşıldığı sürece, kursun hem önceki hem de geçerli araştırmalar üzerine inşa edilmesi gerekir.
HOTM521TURİZM EKONOMİSİYRD. DOÇ. DR. CAHİT EZELOTEL İŞLETMECİLİĞİBu dersin temel amacı, turizmin ülkelerin ekonomik yaşamlarındaki rolünü incelemektir. Bu dersin sonunda öğrenciler, turizmin milli gelir, ödemeler dengesi, istihdam ve turizm arz ve talebini etkileyen faktörleri üzerindeki ekonomik etkilerini incelemelerini ve analiz etmelerini sağlayacak gerekli bilgi ve araçlarla donatılacaktır.
HOTM599DÖNEM PROJESİOTEL İŞLETMECİLİĞİ
ICTE500YÜKSEK LİSANS TEZİEĞİTİMDE BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİBu dersin amacı öğrencilerin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi alanı konularında yapılan araştırma çalışmalarını anlama ve bu alanda araştırma yapmalarını sağlamaktır. Öğrenci ve fakülte üyeleri arasında ortak karar verilen araştırma çalışmaları Yüksek Lisans tamamlama koşulunu oluşturmaktadır. Öğrenciler bu derse en geç üçüncü dönemden itibaren kayıt yapmak zorunlulukları vardır. Çalışma dönemi sonunda, öğrenciler danışmanlarının eşliğinde araştırma çalışmalarını yürütecek ve tezlerini savunarak Yüksek Lisans derecesi alamayı hak kazancaklardır.
ICTE501ÖĞRETİM TASARIMI KURAM VE UYGULAMALAREĞİTİMDE BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİÖğretim tasarımı modelleri; Öğretim tasarımının kuramsal temelleri; Temel tasarım ilkeleri, metot ve teknikleri; Öğretim stratejileri; Öğretimi tasarlama, uygulama ve değerlendirme süreçleri.
ICTE503BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİEĞİTİMDE BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİBilgisayar ve Öğretim Teknolojilerinde temel araştırma alanları, araştırma deseni oluşturma, yürütme ve değerlendirme teknik ve yöntemleri.
ICTE598SEMİNEREĞİTİMDE BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİIT ve Öğretim'e giriş; öğretim teknolojisi, bilgi ve iletişim teknolojileri ve BIT eğitiminde temel araştırmalar, sorunlar, eğilimler, güncel konular ve projeler.
ICTE599DÖNEM PROJESİEĞİTİMDE BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİTezsiz programa kayıtlı öğrenciler, seçtikleri konuda hazırlayacakları bir projeyi basılı olarak hazırlarlar ve jüri önünde savunurlar.
ICTE600DOKTORA TEZİEĞİTİMDE BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİBu dersin amacı öğrencilerin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi alanı konularında yapılan araştırma çalışmalarını anlama ve bu alanda araştırma yapmalarını sağlamaktır. Öğrenci ve fakülte üyeleri arasında ortak karar verilen araştırma çalışmaları Doktora tamamlama koşulunu oluşturmaktadır. Çalışma dönemi sonunda, öğrenciler danışmanlarının eşliğinde araştırma çalışmalarını yürütecek ve tezlerini savunarak Doktora derecesi alamayı hak kazancaklardır.

ICTE698SEMİNEREĞİTİMDE BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİBIT ve Öğretim'e giriş; öğretim teknolojisi, bilgi ve iletişim teknolojileri ve BIT eğitiminde temel araştırmalar, sorunlar, eğilimler, güncel konular ve projeler.
ICTE699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIEĞİTİMDE BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ
IENG500YÜKSEK LİSANS TEZİENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİEndüstri Mühendisliği alanında yapılacak kapsamlı bir araştırmaya dayalı Master tez dersidir. Tez konusu danışman bir hoca ile birlikte kararlaştırılır ve bölüm başkanı tarafından onaylanır. Öğrenciler bu derse en erken ikinci dönemlerinde kayıt olabilir. Tez en az üç kisiden oluşan bir jüri önünde sunulur ve savunulur.
IENG514RASSAL SÜREÇLER VE UYGULAMALARIDOÇ. DR. SAHAND DANESHVARENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİKoşullu olasılık ve koşullu beklenti konularının tekrarı ve temel tanımlar. Homojen ve homojen olmayan Poisson süreçleri, Poisson süreçlerinden rassal sayı üretmek, bileşik Poisson süreçleri, doğum ve ölüm süreçleri. Markov zincirleri ve yalın sıçrama süreçleri. Yenileme kuramı ve uygulamaları. Markov-yenileme süreçleri. Kuyruk, yenileme ve envanter problemleri uygulamaları. Durağan süreçlerle ilgili seçilmiş konular, r'inci dereceden Markov zincirleri, rassal süreçler olarak zaman serileri.
IENG521ÇOK KRİTERLİ KARAR VERMEYRD. DOÇ. DR. OĞUZHAN KIRILMAZENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİUygulamada, Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemleri, birden çok ve birbiriyle çelişen kriterlerin yanı sıra, değerlendirme kriterlerine göre farklı tercihlere sahip birkaç paydaş veya karar vericiyi içeren karmaşık problemlerin ele alınmasında çok popülerdir. Bu ders, öğrencilere derecelendirme, sıralama ve sınıflandırma problemlerine ve iş dünyasındaki uygulamalarla yöntemlere vurgu yaparak ÇKKV yöntemlerini öğretmeyi amaçlamaktadır.
IENG598ARAŞTIRMA SEMİNERİENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİBu seminer dersi endüstri mühendisliği ve yöneylem araştırması sorun alanlarındaki makale ve çalışmaları okuma, anlama, tartışma ve egzersiz yapmak suretiyle öğrencileri araştırmaya yönlendirmek için tasarlanmıştır. Öğrenciler kendi eğitim altyapılarına ve ilgi alanlarına uygun endüstri mühendisliği ve yöneylem araştırması konusu seçip, öğretim üyeleri eşliğinde teknik yazın taraması yapmaları ve ilgili alanda gelecekte yapılabilecek araştırmaları göstermektir. Bu derste öğrenciler ayrıca teknik makale sunumları yapmaları da gerekmektedir.
IENG599DÖNEM PROJESİENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİÖğrencilerin kariyer planlarına göre ilgi duydukları belirli bir alanda yapmaları gereken proje çalışmasıdır. Bu çalışma ayni zamanda belirli bir gerçek sanayi sorununun çözülmesi ya da konu ile ilgili teknik yazın taraması şeklinde de olabilir. Çalışmanın sonucu teknik bir rapor şeklinde düzenlenecek ve jüri önünde sunulacaktır.
IENG600DOKTORA TEZİENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİEndüstri Mühendisliği alanında yapılacak kapsamlı bir araştırmaya dayalı Doktora tez dersidir. Doktora tezinde en az şunlar aranılır: Bilime bir yenilik katmak, yeni bir yöntem geliştirmek veya bilinen bir yöntemi yeni bir alanda uygulamak. Tez konusu danışman bir hoca ile birlikte kararlaştırılır ve bölüm başkanı tarafından onaylanır. Öğrenciler bu derse en erken üçüncü dönemlerinde kayıt olabilir. Tez bir tanesi üniversite dışından olmak üzere en az beş kisiden oluşan bir jüri önünde sunulur ve savunulur.
IENG699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİÖğrencinin doktora tezi için ne kadar hazırlıklı ve yeterli olduğunu ölçmek amacıyla yapılan bir sınavdır. Bu derse tüm doktora derslerinden en az B notunu almış ve tüm diğer şartları sağlamış öğrenciler kayıt olabilir. Doktora yeterlik sınavı bölüm lisansüstü komitesi tarafından yürütülür. Sınav iki oturumu yazılı ve bir oturumu da sözlü olmak üzere akademik dönemin son haftası içerisinde yapılır. Bu sınavdan iki defa başarısız olan öğrencilerin programla ilişikleri kesilir.
ILET500YÜKSEK LİSANS TEZİİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARILisansüstü eğitim ve araştırma yönetmeliği uyarınca öğrenciler derslerini bitirene kadar bu derse kayıt olacaktır.
ILET501KİTLE İLETİŞİM VE TOPLUMİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIBu ders öğrencilerin kitle iletişimin konutladığı geniş bağlamları kavramsallaştırmalarına yönelik analitik beceriler geliştirmelerini hedeflemektedir. Bu ders aşağıdaki sorular doğrultusunda işlenecektir. Medya ne yapıyor? Gerçeği mi tekrarlıyor? Gerçek nedir? Daha fazla kar için eğlendirilmeli midir? Okuduklarımızın ve gördüklerimizin neler olacağına karar veren görünmeyen güçler nelerdir? Medyanın içeriği toplumun yapısını nasıl etkiler? Ders için seçtiğimiz konulardan bazıları; izleyicinin rolü, medyanın etkileri, karşıtlık, televizyon izleme oranı, toplumumuzu yöneten görsel imgeler, haber ve kamuoyu düşünceleri.
ILET502KİTLE İLETİŞİMDE SEÇME OKUMA PARÇALARIPROF. DR. METİN ERSOYİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIÖnemli tarihi ve güncel akımlar kanalıyla iletişim araştırmaları ve alanına lisansüstü seviyede giriş. Bu ders Amerika ve Avrupalı bilim adamlarının iletişim ve kültürle ilgili sosyal kuramcıların alandaki ilk çalışmalarıyla başlar; 1970'lerdeki iletişimin bir alan olma olasılığı ile ilgili tarihi tartışmaları içerir; ve hem daha güncel hem de halen ortaya çıkmakta olan ve sosyal bir pratik olan iletişim ile kavramsal bilgiler sağlarken farklı yaklaşımların arasındaki gerilimi analiz etme becerilerini geliştirmeyi amaçlar. İletişim ile ilgili konularda farklı bakış açılarıyla ilgili çoklu yaklaşımları ve bu farklı bakış açılarının nasıl farklı bilgi iddealarını ortaya koyduğunu değişik yönlerden inceleyeceğiz.
ILET504İLETİŞİM ÇALIŞMALARINDA ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIBu dersin amacı iletişim çalışmalarında standart ve alternatif araştırmaların epistemoloji, ontoloji ve metodolojilerini öğrencilere tanıtmaktır. Ders kuramsal alt yapının yanısıra iletişim alanında araştırmayapmakla ilgili uygulama becerilerini geliştirmektedir. Bu dersi alan öğrenciler araştırmayısı gerekçeli soruşturma sağduyudan ayırt etmeyi iletişimde araştırmayapılması gereken sorunları ortaya koyması, uygun araştırma tekniklerini seçmeyi ve formüle etmeyi ikna edici, detaylı araştırma önerisi yazmayısı bu öneriyi eleştiri karşısında sözlü olarak savunmayısı, hem nicel hem de nitel yöntemleri kullanıp her ikisinde de araştırma raporları üretmeyi amaçlamaktadır.
ILET524GÖSTERGEBİLİMİİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIKültürlerin mit, retüel, dil, bilim ve tüm diğer kültürel olaylarda yer alan işaret ve sembollerdeki anlamlardan oluştuğu anlaşılmaktadır. Bu anlamların nasıl arandığı ve oluştuğu gösterge bilimin bir dalıdır. Gösterge bilim bir kültürün işaretlerinin dünyayı nasıl temsil ettiğini gösterir. Gösterge ve sembolleri anlama ve çözme yeteneği belirli bir grup insanın kültürüne erişmeyi mümkün kılar ve medya ve reklamcılık gibi iletişimin bazı dallarında gerekli olan bilgiyi sağlar. Bu dersin amacı gündelik yaşamda kullandığımız nesneleri anlamak ve bunların medyada nasıl kullanıldığını anlamaktır. Öğrenciler fotoğraf, resim, web tasarımı, film gibi medya mesajlarını, terminolojiyi okumayı öğrenecek. Dahası öğrenciler belirli kültürlere bağlı medya materyallerini dikkate alacaklardır.
ILET532MEDYAYI ANLAMAKİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIİletişim ve medya çalışmalarında yüksek lisans öğrencilerinin (yazılı ve görsel medya dahil) değişik kültürel metinleri eleştirel olarak okuyabilecekleri akademik becerilere gereksinimleri bulunmaktadır. Hemegonik karşıtı metinlere yaklaşmada, analiz etmede gereken kurumsal bilgiyi sağlayarak bu ders öğrencilerin iletişim çalışmaları alanında “olayları" farklı bir gözle görme becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Post yapısalcı yaklaşımlara vurgu yaparak be ders metin analizinde farklı yaklaşımları ve tüm kültürel metinleri ve pratik diğer metinler gibi okuma becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Dersin ilk bölümü Michel Foucault, Chantal Mouffe ve Ernesto Laclau, Jacques Derride gibi bağlam kuramına katkıda bulunan son zamanlardaki post yapısalcı ve post modern kuramcı ve filozofların eserlerine genel bir bakış sağlayacaktır. Dersin ikinci bölümünde kültürel çalışmalar alanındaki bilim adamlarının araştırma-eserlerinin değerlendirilmesi bulunacaktır.
ILET542AVANTGARD VE BELGESEL FİLMYRD. DOÇ. DR. YETİN ARSLANİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIBu ders avangart ve belgesel film hareketlerine eleştirel ve tarihsel bir bakışla bakmayı kapsamaktadır. Kanada film kurulu, İngiliz belgesel hareketi, Fransız deneysel film ve çağdaş alternatif film/ medya konularına özellikle eğilir. Bu ders, eleştirel yorum, film yapımı manifestoları ve gösterimlerinin/ metin analizlerinin bir harmanını kapsamaktadır.
ILET584İKNANIN GÜCÜ: REKLAMCILIKTA RETORİKİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIBu ders öğrencilere hem geleneksel retorik temelleri konusunda hem de reklamcılık telif hakları çalışmaları konusundaki eleştirel kullanımıyla ilgili bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Bu dersin temel amacı reklamcılığın kar güdme görüşü yansıra temelde satış mesajlarını ikna ve retorik temellere dayandırarak ikna etme uygulamaları olarak öne çıkarmaktadır. Ders Aristo'nun retorik sanatının temelini vurgular ancak aynı zamanda Plato, Sokrates ve Ramus'un retorik çalışmalarına yer verir. Görüleceği üzere retorik etiği söz konusu olduğunda günümüzdeki reklam etiğiyle ilgili kaygıların tarihin ilk çağlarına ait kaygıları yakında yansıttığı görülecektir. Öğrenciler mecaz ve retorik düzenleri gibi yazım teknikleri konusunda bilgilendirilecek ve hem güncel reklamcılığı bu tekniklerle analiz etmeleri hem de kendi reklamlarını üretmeleri istenecektir. Edward McQuarrie'nin eserleri güncel reklam yönetiminin dallara ayrılması yakından incelenecektir. Sonuç olarak günümüzde retorik ve ikna sanatının reklam endüstrisine uygulama teşebbüsleri kendini haklı çıkarma, kendini takdir etme ve özdenetim konularına günümüzdeki güncel tartışmalar çerçevesinde uygulanmaktadır.
ILET598SEMİNERİLETİŞİM VE MEDYA ÇALIŞMALARIBirçok ma öğrencisi derslerinde yüksek not alabilmek için sınavlarında temel çalışma becerileri geliştirme gereksinimindedirler. Metin yazımını temel aktivite olarak alan bu ders çalışma, planlama, zaman yönetimi, retorik ve dil becerilerinin iyi sonuçlar için neden ön koşul olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Ders atölye çalışması temelinde yürütülecektir. Yapılan egzersizlerin çoğu ders saatinde yapılacaktır- öğrenciler tartışmalara ve uygulamalara katılacaklardır. Ara ara ev ödevi görevleri de verilecektir. Bütün bunlar derse verilecek notun temelini oluşturmaktadır. En son teslim edilecek metinde öğrencilerin gerçekten bütün becerileri için plan hazırlama, taslaklar, akıcı ve tutarlı bir argüman göstermeleri beklenmektedir.
INAR500YÜKSEK LİSANS TEZİİÇ MİMARLIK
INAR501DİSİPLİNLERARASI ÇALIŞTAYİÇ MİMARLIKDisiplinlerarası Çalıştay dersi, disiplinlerarası bir platformda uygulanan ve tüm yüksek lisans öğrencilerine sunulan zorunlu bir derstir.
İçinde bulunduğumuz yüzyılıda mimarlığın birçok farklı çalışma alanının kesişim noktasında yer aldığı gerçeği ile, mimarlık alanındaki profesyonel çalışmaların disiplinlerarası karakterinin çalıştırılması zorunlu hale gelmiştir. Böylece, bu zorunlu dersin ana hedefi, bir dönem boyunca sabit bir tema çerçevesinde öğrencilerin farklı ilgi alanlarına bağlı kalınarak çok yönlü araştırma yapmalarına rehberlik etmektir.
Ders kapsamında oluşturulan alt-araştırma grupları, tüm ölçekleri kapsayan tasarım; teori; kentsel tasarım; tarih; koruma-restorasyon; ekonomi; teknoloji; çevre kontrolu, konstrüksiyon ve malzeme gibi farklı mimari alt-alanlarından seçilir.
Her dönem, öğrenci sayısına ve araştırma alanlarına bağlı olarak tek bir grup veya alt gruplar şeklinde çalışmalar yapılır. Dönem sonunda ise öğrenciler, belirlenen temayı farklı perspektiflerden değerlendirerek; değişik disiplinden girdi alarak ortak bir son ürünü ortaya koyarlar. Bu da birçok farklı çalıştay metotları ile gerçekleşir.
Öğretim üyesi / üyelerinin rolü ise, çalıştay sürecini koordine ederek, bir “mediatör" görevi üstlenmektir. Her dönem, alt-tema alanlarını desteklemek için misafir öğretim üyeleri ve uzmanlar davet edilmektedir.
Ders sayesinde disiplinlerarası tartışma ve değerlendirmeyi öğrenmeleri yanında öğrenciler, literatür araştırması, gözlem, fotoğraflama, eskiz gibi konuları kapsayan analiz teknikleri, problem çözümüne bağlı çalışmalar, öğretim üyeleri denetiminde grup tartışmaları, araştırma datalarının sentezlenmesi, sunum (sözlü, grafik ve afiş) konularında tecrübe kazanmaktadırlar.
INAR505İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİİÇ MİMARLIKKonu içeriği temel alındığında, dersin ana hedefi, bilimsel araştırma planlarını formüle eden ve uygulayan süreç ve metotlara bir giriş yapmak; araştırma için gerekli tüm parçaları değerlendirmektir. Ayni zamanda ders, bir araştırma stratejisi, programı ve projesi geliştirilmesi konusunda da rehber olmayı; lisansüstü çalışma için uygun ve zorunlu olan veri analizine giriş sağlamayı da hedeflemektedir.
Bunun yanında, akademik yaşama yeni katılan öğrencilere, bilimsel araştırma metotları ve yazı becerilerini kazandırmayı; akademik konuşma yetilerini öğretmeyi amaçlayan bir derstir.
Herbir öğrenci için bu ders, güçlü bir tez için gerekli olan tez konularının, araştırma sorularının, metodolojinin iyi bir tanımlamasının yapılacağı; birincil / ikincil kaynaklara ve güçlü bir bibliyografyaya dikkat çekecek bir buluşma yeri olması şeklinde tasarlanmıştır.
Genel araştırma teknikleri yanında ders, konferanslara yönelik bildiri yazmak / sunmak, özgeçmiş hazırlamak, ve kitap değerlendirmesi yapmak gibi profesyonel aktivitelere bir giriş sunmaktadır.
Ders sonunda hedeflenen yazılı bir bilimsel çalışmadır; ve dönem boyunca yapılan tüm ödevlerin uluslararası akademik İngilizce standartlarında olması dersin güçlü yanları arasındadır.
INAR506YENİLEME UYGULAMALARIİÇ MİMARLIKYenileme Uygulamaları kapsamında amaç, ögrencinin yenileme / yeniden işlevlendirme / dönüştürme / adaptasyon projelerinin kavramsal tasarım sürecini deneyimlemeleridir Disiplinler-arasi bir yaklasımla ele alınacak olan kavramsal ağırlıklı projelerde, tasarım kuramları ve tasarım teknikleri, iç mekan organizasyonu, iç mekan tasarımında süreçler (araştırma, analiz, sentez ve yaratıcı tasarım), yasal süreçler ve iç mimari uygulama aşamaları gibi konular ele alınacaktır.
INAR511İÇ MEKAN KONULARIİÇ MİMARLIKDers sorumusu tarafından yönlendirilen calışmalar, aşağıda söz edilen konular içerecek biçimde ögrenciye belirli ilgi alanında derinlemesine araştırma yapma ve öğrencinin yoğunlaştığı alanda özel bir problemi ele alma olanağı sunmaktadır. Bireysel olarak yürütülen alışmalar öğrencilerin iç mekan tasarımı alanının yapılanısindaki bilgi birikimi ile bağlantı kurmalarını sağlamaktadır. İç mimarlık bakış açısından, temel mimarlık prensipleri, insan ve
sınırları, ergonomi, algılama, anlama, kavrama, imaj, kişilik, kişisellik, sosyal ve kültrel konular; kültür, din, kültürel ve kişisel sınırlar, öznellik, sosyal etkileşim vb. konulara ilişkin sorunlar irdelenecektir.
INAR542GÜNCEL YAPIM TEKNİKLERİ VE MALZEMELERİİÇ MİMARLIKBu dersin amacı, iç mimarlara, yeni malzemelerin seçimi ve yeni yapım teknikleri konusunda günümüzde yeni malzemelerin araştırılmasında kullanılan iki yöntemin ele alınması ile bu kapsamda yeni teknolojiler kullanarak yeni malzemeler üretmek; veya mevcut malzemeleri yeni bir yapıya dönüştürmek konularında farkındalık sağlamaktır. Malzeme seçiminde izlenecek yöntemde sağlık ve güvenlik standartları, ekonomi ve çevresel kriterler, ugulama şekli, üretim standardı ve yönetmeliklere uygun olması gibi faktörler, tartışılması öngörülen konulardır.
INAR561İÇ MEKAN TASARIM KURAM VE TEKNİKLERİİÇ MİMARLIKDers kapsamında ele alınacak konular sıralandığı gibidir: Tasarımın tarifi; tasarımın evrimi; tasarım süreci, ve tasarım teorileri; tasarım metod ve teknikleri; tasarlamak, öğrenmek, algılamak ve yaratmak arasındaki ilişki, modeller ve görselleştirme, ve görselleştirme araçları; tasarım ve stiller; tasarım, yaratıcılık, buluş, ve bunların birbirleriyle ilişkisi; ve güncel tasarımda yeni eğilimler.
INAR565TASARIM FELSEFESİİÇ MİMARLIKTasarımın yalnızca tasarlanmış ürünün görsel yönünden ibaret olmadığı, içeriğinde ideolojik olarak varolanlarla ınsan kullanımına yönelik sağladıklarının esas önem taşıdığı anlayışıyla kurgulanan derste, tasarım ürünü için fikir geliştirebilmenin önemine dikkat çekmek hedeflenir. Amaç, tasarım surecinde felsefik yaklaşımın benimsenmesinin öneminin kavranmasıdır. Bu da bir dizi konu aktarımı, kişisel araştırma, ve tartışma ortamı yaratmak yollarıyla sağlanacaktır.
INAR567İÇ MEKANDA ESNEKLİKİÇ MİMARLIKİç mekanların farklı kullanıcılara, veya kullanıcıların farklı yaşam dönemlerinin değişen gereksinimlerine uyum gösterebilirliği ve esnekliği, bu mekanların sürdürülebilirliği açısından çok önemli özelliklerdir. Bu dersin amacı öğrencileri modüler koordinasyon; açık-bina işlemleri ve “infill" sistemler gibi kavramlar aracılığıyla temel esneklik fikir ve prensipleri ile tanıştırmaktır. Ders, fonksiyonel; strüktürel ve kültürel esneklik gibi esneklik türleri üzerine seminerlerle desteklenecektir. Tasarım esnekliği, üretim esnekliği ve kullanım esnekliği gibi esneklik süreçleri dünyadan örnekler üzerinden tartışılacaktır. Öğrencilerin esnek tasarım kapsamında 'destek' ve 'infill sistemler' üzerine küçük ölçekli proje egzersizleri yapmaları beklenmektedir.
INAR591İÇ MİMARLIK TASARIM STÜDYOSU IİÇ MİMARLIKİç Mimarlık Tasarım Stüdyosu I kapsamında, öğrencinin tasarım yetilerini daha ileriye götürmek temel amaçtır. Disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alınacak olan kavramsal ağırlıklı projelerde, tasarım kuramları ve tasarım teknikleri, iç mekan organizasyonu, iç mimari tasarımında süreçler (araştırma, analiz, sentez ve yaratıcı tasarım), yasal süreçler ve iç mimari uygulama aşamaları gibi konulara ağırlık verilecektir.
INAR598SEMİNERİÇ MİMARLIKSeminer dersinin amacı, öğrencilerin akademik tecrübelerini zenginleştirmek için araştırma projelerine yönelik çalışma yapmalarını sağlamaktır. Ders kapsamında öğrenciler tarafından verilen seminerler, tüm bölüm elemanlarının lisansüstü öğrencileriyle tanışmalarına ve öğrencilerin araştırma alanları hakkında bilgi sahip olmalarına imkan sağlamaktadır. Seminer dersi ayni zamanda, öğrencilerin sunum tekniklerini geliştirmesine, topluluk önünde araştırma konularını tartışma yetilerini geliştirmesine imkan sağlamaktadır.
INAR599DÖNEM PROJESİİÇ MİMARLIKİç Mimarlık Tasarım Stüdyosu II'de başarı ile tamamlanan projenin raporunu ve malzeme dosyasını içeren bu derste öğrencinin, öğretim üyelerinden bağımsız bir biçimde, yaz dönemi boyunca uygulamada kullanacağı malzemelerin uygulama ve birleşim detaylarını araştırarak uygulama projesini detaylandırarak yeniden çizmesi; malzeme dosyası hazırlaması; ve projesinin maliyetini hesaplayarak rapor haline getirmesi beklenir.
INTB599DÖNEM PROJESİİŞLETMEDönem projesi öğrencilerin mesleki alanlarda edindikleri bilgileri uygulama ve problemlere özgün, gerçekçi, uygulanabilir ve yenilikçi çözümler getirmelerini sağlayıcı bir çalışmadır
INTL500YÜKSEK LİSANS TEZİULUSLARARASI İLİŞKİLER
INTL511ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİSİDOÇ. DR. BERNA NUMANULUSLARARASI İLİŞKİLERUluslararası ilişkiler teorisinin kapsamlı araştırması, dünya siyasetine çağdaş yaklaşımları ve bunların siyaset geliştirmeyle olan ilişkisini vurgulayarak, problem çözme ve uluslararası ilişkilerde bilgiyi edinimi.
INTL514KÜRESEL YÖNETİMPROF. DR. KUDRET ÖZERSAYULUSLARARASI İLİŞKİLERYönetişim, bir dünya hükümeti olmaksızın bireylerin, devletlerin ve uluslararası kuruluşların küresel sorunları yönettikleri kurallar, normlar, kurumlar ve uygulamalar sistemlerini ifade eder. Ders, öğrencilerin küresel yönetişim dünyasının nasıl çalıştığına (ya da çalışmadığına) dair daha derin bir takdir kazanmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Küresel yönetişimin gelişen mimarisi, süreçleri ve sonuçları ile ulusal veya uluslararası düzeylerde politika süreçleri için kısıtlamalar ve fırsatlar hakkında genel bir bakış sunar. Küresel yönetişime ilişkin teorik bakış açılarının tartışılmasının ardından, ders bu yaklaşımları uluslararası barış ve güvenlik, küresel ekonominin yönetimi ve son olarak insan hakları ve çevreyi koruma çabaları ile ilgili konulara uygular.
INTL521ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİDOÇ. DR. BERNA NUMANULUSLARARASI İLİŞKİLERSeminerin amacı, lisansüstü öğrencileri bilimsel tez tasarısının geliştirilmesi yoluyla tez araştırma görevi için hazırlamaktır. Buna ek olarak, seminer araştırma sürecine giriş; Uluslararası İlişkiler ve Karşılaştırmalı Siyaset disiplinlerinde araştırma tasarımı; literatürdeki tartışmalar ve örnekler; epistemolojik ve metodolojik konular; biçimlendirme sorunları ve bireysel tez taslaklarının hazırlanması gibi konuları kapsamaktadır.
INTL522ULUSLARARASI SİYASAL EKONOMİDOÇ. DR. UMUT BOZKURTULUSLARARASI İLİŞKİLERKüresel ekonomiyi veya milletler arası ilişkileri anlamak için ana teorik yaklaşımlar nelerdir? Bretton Woods'da tasarlanan uluslararası finans ve ticaret kurumları, ekonomik ve siyasi gücün küresel biçimlendirilmesinde ne gibi roller oynadı? Dünyanın çeşitli bölgelerinde küresel kalkınma ve azgelişmişliğin belirleyici etkenleri nelerdir? Küresel Kuzey ve Küresel Güney'deki ekonomik değişimin doğası nedir?
INTL535DÜNYA SİYASETİNDE GÜVENLİKYRD. DOÇ. DR. AYLİN GÜRZELULUSLARARASI İLİŞKİLERSilahların kontrolü ve yayılmasının önlenmesi teorisi ve pratiği. Küresel be bölgesel güvenlik düzenlemeleri ve kurumları. Kollektif güvenlik sistemi. Barışma ve barışı koruma. Terörizm: nedenleri ve etkileri. Küresel seviyede etno-milliyetçi çatışmanın doğuşu.
INTL598SEMİNERULUSLARARASI İLİŞKİLERBu seminerin amacı öğrencilerin Uluslararası İlişkiler anabilim dalı ile ilgili genel bilgi sahibi olmalarını sağlamak ve ayrıca araştırmaları için gerekli olan geniş düşünsel (entellektüel) ve yöntembilimsel (metodolojik) konularda tavsiye alabilecekleri bir öğrenim ortamı oluşturmaktır. Seminer ayrıca, öğrencilere çalışmalarında ilerlemelerini garantilemek için, bir araştırmacya gereken pratik beceriler, araştırma etiği ve diğer gerekli araçlarla ilgili geniş bir eğitim sunmayı amaçlamaktadır. Ders, öğrencilerin yazım süreçlerini canlandırarak akran gözden geçirme (peer review) ve akademik değerlendirme kıstasları hakkında farkındalık kazanmaları için bir taban oluşturacaktır. Bu seminer dersi öğrencilere DAÜ akademik topluluğu içerisinde bulunan diğer araştırmacılarla ağlar oluşturma fırsatı sunması açısından önemli bir yer tutacaktır.
INTL600DOKTORA TEZİULUSLARARASI İLİŞKİLER
INTL601ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİSİDOÇ. DR. BERNA NUMANULUSLARARASI İLİŞKİLERSeminer, uluslararası ilişkilerdeki güncel teorik tartışmalara odaklanacaktır. Seminer, Uluslararası İlişkiler teorisinin temellerini inceler, şu anda kullanılan temel kavramları ve ana teorileri inceler ve çeşitli eğilimlere işaret eder. Küresel fenomenlerin zorlukları, Westphalian çerçeveye dayalı teorileştirmeye geleneksel yaklaşımların uygulanabilirliği ile ilgili soruları gündeme getirmekte ve böylece geleneksel perspektifleri sorunsallaştırmaktadır.
INTL603KÜRESEL SİYASI EKONOMİDOÇ. DR. UMUT BOZKURTULUSLARARASI İLİŞKİLERDevletlerarası ilişkiler bağlamında dünya ekonomisinin ortaya çıkışı ve dönüşümünün analizi yapılacaktır. Ders hegemonyanın doğasını, ve uluslarası seviyede siyasi ve ekonomik kuruluşların oluşumundaki rolünü dikkate alacaktır. Ayrıca, modern düşünce biçiminin küresel ekonomi hakkındaki epsitemolojik ve ontolojik desteklerini ele alacak ve araştırma öğrencileri için bu alandaki güncel tartışma konularına giriş yapacaktır.
INTL604ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİDOÇ. DR. BERNA NUMANULUSLARARASI İLİŞKİLERSeminerin amacı, lisansüstü öğrencileri bilimsel tez tasarısının geliştirilmesi yoluyla tez araştırma görevi için hazırlamaktır. Buna ek olarak, seminer araştırma sürecine giriş; Uluslararası İlişkiler ve Karşılaştırmalı Siyaset disiplinlerinde araştırma tasarımı; literatürdeki tartışmalar ve örnekler; epistemolojik ve metodolojik konular; biçimlendirme sorunları ve bireysel tez taslaklarının hazırlanması gibi konuları kapsamaktadır.
INTL612DÜNYA POLİTİKASI VE DİPLOMASİPROF. DR. KUDRET ÖZERSAYULUSLARARASI İLİŞKİLERUluslarası diplomasi ve diplomatik çabalar bölgesel ve uluslarası sorunların çözümü için 20. yüzyılın son çeyreğinden günümüze kadar kullanılmaktadır. Diplomasinin dönüşümü. Diplomatik başarı ve başarısızlıklar. Bir dizi vaka çalışması eşliğinde Avrupa, Afrika ve Orta Doğu'yu ilgilendiren sorunlar.
INTL635DÜNYA SİYASETİNDE GÜVENLİK MESELELERİYRD. DOÇ. DR. AYLİN GÜRZELULUSLARARASI İLİŞKİLERSilahların kontrolü ve yayılmasının önlenmesi teorisi ve pratiği. Küresel be bölgesel güvenlik düzenlemeleri ve kurumları. Kollektif güvenlik sistemi. Barışma ve barışı koruma. Terörizm: nedenleri ve etkileri. Küresel seviyede etno-milliyetçi çatışmanın doğuşu.
INTL698SEMİNERULUSLARARASI İLİŞKİLERBu seminerin amacı öğrencilerin Uluslararası İlişkiler anabilim dalı ile ilgili genel bilgi sahibi olmalarını sağlamak ve ayrıca doktora araştırmaları için gerekli olan geniş düşünsel (entellektüel) ve yöntembilimsel (metodolojik) konularda tavsiye alabilecekleri bir öğrenim ortamı oluşturmaktır. Seminer ayrıca, öğrencilere doktora çalışmalarında ilerlemelerini garantilemek için, bir araştırmacya gereken pratik beceriler, araştırma etiği ve diğer gerekli araçlarla ilgili geniş bir eğitim sunmayı amaçlamaktadır. Ders, öğrencilerin yazım süreçlerini canlandırarak akran gözden geçirme (peer review) ve akademik değerlendirme kıstasları hakkında farkındalık kazanmaları için bir taban oluşturacaktır. Bu seminer dersi öğrencilere DAÜ akademik topluluğu içerisinde bulunan diğer araştırmacılarla ağlar oluşturma fırsatı sunması açısından önemli bir yer tutacaktır.
INTL699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIULUSLARARASI İLİŞKİLER
ITAS500YÜKSEK LİSANS TEZİİÇ MİMARLIK (TÜRKÇE)
ITAS501DİSİPLİNLERARSI ÇALIŞTAYİÇ MİMARLIK (TÜRKÇE)Disiplinlerarası Atölye Çalışması dersi, disiplinlerarası bir platformda uygulanan zorunlu bir derstir. Bu zorunlu dersin ana hedefi, bir dönem boyunca sabit bir tema çerçevesinde öğrencilerin farklı ilgi alanlarına bağlı kalınarak çok yönlü araştırma yapmalarına rehberlik etmektir. Ders kapsamında oluşturulan alt-araştırma grupları, tüm ölçekleri kapsayan tasarım; teori; kentsel tasarım; tarih; koruma-restorasyon; ekonomi; teknoloji; çevre kontrolu, konstrüksiyon ve malzeme gibi farklı alanlarından seçilir. Bu derste öğrenciler, disiplinlerarası tartışma ve değerlendirme, literatür araştırması, analiz teknikleri, problem çözümüne bağlı çalışmalar, öğretim üyeleri denetiminde grup tartışmaları, araştırma datalarının sentezlenmesi, sunum (sözlü, grafik ve afiş) konularında tecrübe kazanmaktadırlar.
ITAS503ARAŞTIRMA TEKNİKLERİİÇ MİMARLIK (TÜRKÇE)Ders, bilimsel araştırma çalışmalarını ve araştırma etiğini anlamaya yönelik çalışmalar yaptırmayı hedeflemektedir. Ders kapsamında, araştırma için gerekli tüm bileşenler sorgulanarak; güçlü ve tutarlı bir araştırma için gerekli olan konuların, problem tanımlarının, araştırma sorularının, yöntemlerinin tanımlamaları yapılmakta ve birincil / ikincil kaynaklara referans verme teknikleri irdelenmektedir. Dersin sonunda, öğrencilerden bilimsel çalışmalar üretmesi beklenmektedir.
ITAS524TARİHİ BİNALARDA KORUMA VE YENİLEME KAVRAMLARIİÇ MİMARLIK (TÜRKÇE)Bu dersin amacı öğrencileri genelde koruma kavramları ve daha detaylı olarak da farklı yenileme ve yeniden kullanım yaklaşımları üzerine temel bilgilerle tanıştırmaktır. Eski binalar, tarihi, estetik, dökümantasyonel,
entellektüel, duygusal, ve maddi değerlerden bazılarına veya tümüne sahip olabilirler. Bu değerler, sürdürülebillirlik çerçevesinde fonksiyonel değişimler için nesnel bir temel oluşturmaktadırlar. Ders, koruma kavramı üzerine seminerlerle desteklenecektir. Bu derste ögrencilerin, temel koruma ve yenileme kavramlarına göre, dünyadan güncel uygulamalar üzerine tartışma yapabilmeleri ve aynı zamanda küçük ölçekli yenileme proje egzersizleri yapmaları beklenmektedir.
ITAS564ISLAK HACİM TASARIMI İÇ MİMARLIK (TÜRKÇE)Bu dersin amacı, ıslak hacim mekan tiplerine (mutfak, banyo, tuvalet mekanları vs.) ve fonksiyonel farklılğa (ticari, endüstri, eğitim ve konut v.s) bağlı kalarak, tasarım yaklaşımları ve mekan organizasyonların irdelemektir.
Bu bağlamda, örnekler üzerinde islak hacim mekan tipleri, bileşenleri, elemanları, detayları ve malzemeleri tartışılacaktır.
ITAS598SEMİNERİÇ MİMARLIK (TÜRKÇE)Seminer dersinin amacı, öğrencilerin akademik tecrübelerini zenginleştirmek için araştırma projelerine yönelik çalışma yapmalarını sağlamaktır. Ders kapsamında öğrenciler tarafından verilen seminerler, tüm bölüm elemanlarının lisansüstü öğrencileriyle tanışmalarına ve öğrencilerin araştırma alanları hakkında bilgi sahip olmalarına imkan sağlamaktadır. Seminer dersi ayni zamanda, öğrencilerin sunum tekniklerini geliştirmesine, topluluk önünde araştırma konularını tartışma yetilerini geliştirmesine imkan sağlamaktadır.
ITEC500YÜKSEK LİSANS TEZİBİLİŞİM TEKNOLOJİLERİYüksek lisans tezinde, Bilgi Teknolojileri alanında en azından bir yöntemin sınanması veya inceleme niteliği taşıyan özgün bir çalışma yapılması hedeflenmektedir.
ITEC512PROGRAMLAMA DİLLERİNİN PRENSİPLERİYRD. DOÇ. DR. HASAN OYLUMBİLİŞİM TEKNOLOJİLERİBu ders öğrencilere programlama dillerinin yazılım geliştirme temellerinin temel kavramlarını tanıtmayı amaçlamaktadır. Derste programlama dillerinin çeşitleri ve günümüzde en etkili olduğu alanlar anlatılacaktır. Dersin içeriği, öğrencilere günümüzde aktif olarak kullanılan programlama dillerinin benzerliklerini ve farklılıklarını anlamaları ve belirli bir ihtiyaç için en uygun programlama dilini - geliştirme ortamını - projeyi seçebilmeleri için yeterli deneyimi kazandırmak üzere tasarlanmıştır.
ITEC514BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNDE ARAŞTIRMA METODLARI VE ETİK KURALLARYRD. DOÇ. DR. CEM YAĞLIBİLİŞİM TEKNOLOJİLERİKatılımcılar Bilişim Teknolojileri kapsamında bir araştırma yürütmenin adımlarını öğreneceklerdir. Bir problemin formalleştirilmesinden başlayarak araştırma süreci, literatür taraması, teorileştirme, nitel, niceliksel ve karma yöntem yaklaşımları gibi metodolojiler tartışılacaktır. Yazma stratejileri, ortak yazarlık ve etiğin araştırmadaki rolü de işlenecek konular arasında yer alacak.
ITEC563SİNİR AĞLARI VE DERİN ÖĞRENMEPROF. DR. AHMET RİZANERBİLİŞİM TEKNOLOJİLERİBu ders öğrencilere sinir ağları ve derin öğrenmenin temel ilkelerini ve uygulamalarını tanıtır. Öğrenciler tek katmanlı, çok katmanlı, sığ ve derin ağlar da dahil olmak üzere sinir ağı mimarilerinin yanı sıra yapıları, işleyişi ve öğrenme kuralları hakkında kapsamlı bir anlayış kazanacaklardır. Dersde, özellikle evrimsel sinir ağlarına odaklanılarak ileri derin öğrenme teknikleri keşfedilmeye devam ediliyor. Bu konuların derinlemesine araştırılmasıyla öğrenciler hem teorik hem de pratik bilgi edinecek ve gerçek dünyadaki zorlukların üstesinden gelmek için sinir ağları ve derin öğrenme uygulamaları konusunda deneyim kazanacaktırlar.
ITEC598SEMİNERBİLİŞİM TEKNOLOJİLERİSeminer dersinin amacı öğrencinin ilgi duyduğu tercihen tez çalışmasıyla ilintili bir konuda araştırma yapma ve araştırma sonuçlarını yazılı ve sözlü anlatabilme becerilerini geliştirmesidir.
ITEC599DÖNEM PROJESİBİLİŞİM TEKNOLOJİLERİTezsiz programa kayıtlı öğrenciler, seçtikleri konuda hazırlayacakları bir projeyi basılı olarak hazırlarlar ve jüri önünde savunurlar.
KAAY500YÜKSEK LİSANS TEZİKENT ARKEOLOJİSİ VE KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİÖğrenci tezini bir sorunun orjinal araştırması üzerine yazmalı veya daha önce uygulanmış bir yöntem veya çalışmanın yeniden ele alınarak değerlendirmesi ya da farklı bir konu için uygulaması üzerine yazmalıdır. Ele alınan sorun sınırlı kapsamda olsa bile tez, belirli bir stilde ve düzende olmalı aynı zamanda konunun derinlemesine anlaşılmasını sağlamalıdır. Bu çalışma Tez Danışmanı ile Öğrencinin belirlemiş oldukları başlık bağlamında yapılacaktır.
KAAY501KENT ARKEOLOJİSİ YAKLAŞIMLARI VE ANALİTİK YORUMLAMA TEKNİKLERİDOÇ. DR. BÜLENT KIZILDUMANKENT ARKEOLOJİSİ VE KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİBu ders bağlamında Kent Arkeolojisini kuramsal olarak tartışmak, kent arkeolojisi ile ilgili ulusal ve uluslararası kurumların tanımlanması ve bu kurumların yaptıkları çalışmaların incelenmesi, kentsel arkeolojik alanlar ile ilgili çalışmalar ve yasal çerçevenin irdelenerek, kentin geçmişi ile geleceği arasında bir bağlantı kurmak; kent ile yeraltında bulunan ve hâlihazırda yaşayan dönemleri arasındaki sürekliliği sağlamak; kentlerin dönüşüm süreçlerinde kültürel miras unsurları olan arkeolojik mirasın tespiti, korunması ve sürdürülebilirliği yönünde arkeolog, antropolog, mimar, şehir plancılarının ortak yapması gereken disiplinler arası ilişki, kuramsal ve kavramsal olarak tartışılacak, kentsel arkeolojinin uygulama teknikleri öğrencilere aktarılacaktır.
Kentlerin tarih öncesi dönemlerinden günümüze arkeolojik zenginliği göz önünde bulundurularak fiziki mekânlarla ilgili karar üretecek meslek insanlarının bilinçlenmesine nasıl katkı sağlanabileceği üzerinde durulacaktır.
KAAY503ARKEOLOJİK BULUNTU ARAŞTIRMALARI VE YAKLAŞIMLARIDOÇ. DR. BÜLENT KIZILDUMANKENT ARKEOLOJİSİ VE KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİDers bağlamında, kazı yöntemleri ve kazı sonrası yapılan dokümantasyon ile bilimsel sorgulamalar irdelenecektir. Ele alınan konular arasında stratigrafi, kazı ve ilgili kayıt teknikleri, yaşlandırma yöntemleri (C14, Potasyum Argon, Fizyon İzleri, Termolüminesans, Elektron Spin Rezonans, Manyetik Alan Değişimi, Resamizasyon, Uranyum-Florin, Obsidiyen Hidrasyonu, Dendrokronoloji, Varv), arkeozooloji, arkeobotanik, seramik incelemesi, arkeometalürji ve izotop araştırmaları, çağdaş arkeolojik yöntem, kuramlar ve uygulamalar doğrultusunda işlenecektir. Yüzey araştırması ve kazı yöntemleri, bunlarla bağlantılı kayıt teknikleri, analitik metotlar ve farklı türdeki maddi kalıntıların yorumlanması, sunumu ve arkeolojik sonuçların yayını işlenecek konular arasındadır.
KAAY506TÜRK-İSLAM ARKEOLOJİSİ VE KENTSEL MİMARİ ÖRNEKLERİDR. A. CEREN ERELKENT ARKEOLOJİSİ VE KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİTürk-İslam kültürü, arkeolojik kayıtlarda ayırt edilebilir maddi varlıkların kalıntılarını günümüze aktarmayı başarmıştır. Bu derste, Türk-İslam kültürünün arkeolojik bakımdan tanımı yapılarak, anlamı irdelenerek, Türk-İslam arkeolojisinde bilimsel araştırmaların nasıl yürütülmesi gerektiği ele alınacaktır.
Bu bağlamda öğrencinin Türk-İslam kültürleri ve mimari üslupları ile doğrudan tanışması amaçlanmakta, Türk-İslam öğelerini mimari ve arkeolojik açıdan barındıran şehirler üzerinden, bu şehirlerin tarihlerinin ve geçirdikleri dönüşümlerin kavranması ve arkeoloji-mimarlık tarihi alanında bir Türk-İslam-Osmanlı kültür incelemesinin yapılması amaçlanmaktadır.
KAAY507KIBRIS ARKEOLOJİSİ IŞIĞINDA AKDENİZ UYGARLIĞINA BAKIŞDOÇ. DR. BÜLENT KIZILDUMANKENT ARKEOLOJİSİ VE KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİBu ders Kıbrıs'taki ilk insan faaliyetlerinden başlayarak, adanın insan nüfusları tarafından kolonileşme süreci, ilk Neolitik yerleşimler, bunu takiben Kalkolitik dönemde gelişen sosyal farklılaşma süreçleri, Erken Tunç Çağı'nda adada görülen Anadolu etkileri ve nüfus dolaşımları, Orta ve Geç Tunç Çağlar'ında ise adada elit sosyal tabakaların ortaya çıkışı, yazının kullanımı ve Kıbrıs'ın uluslararası ticaret ağlarında daha aktif bir şekilde yer alması arkeolojik veriler ışığında ele alınacaktır. Kıbrıs'ın Tunç Çağı sonrasında, Demir Çağı'nın ilk dönemlerinden itibaren Fenike ve Yunan kolonizasyon süreçlerini, adadaki yerel krallıkların ortaya çıkışını, daha sonra Pers, Hellenistik, Ptolemaik ve Roma krallık/imparatorluklarının bir parçası haline gelme sürecini arkeolojik ve tarihsel veriler doğrultusunda öğrenciye aktaracaktır.
KAAY513KÜLTÜREL MİRAS BAĞLAMINDA MÜZİKDOÇ. DR. BASAK GORGORETTIKENT ARKEOLOJİSİ VE KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİBu derste, müzik sanatı kültürel miras bağlamında ele alınacaktır. Bu kapsamda Türk müzik mirasının yapı taşlarının tanıtılması ve günümüzde icrası devam eden halk müzik ürünleri bilimsel bakış açısıyla tartışılacaktır. Kültürel miras bağlamında ele alınan halk müzik ürünlerinin topluma aktarımı ve yönetimi konularının farklı bakış açılarıyla irdelenecektir. Bu irdeleme sırasında halk müzik ürünlerinin yaşatılmasının, sürdürülebilirliğinin yollarının ortaya konması ve çözüm önerilerinin sunulması da amaçlanmaktadır.
KAAY515SÜRDÜRÜLEBİLİR KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİPROF. DR. RESMİYE ALPAR ATUN KENT ARKEOLOJİSİ VE KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİSürdürülebilir Kültürel Miras Yönetimi',Kültürel miras,toplum ve çevre arasındaki ilişkinin günümüz toplumu için değil gelecek kuşaklar için de yaşamasının sağlanabilmesi bakımından önemlidir. Sürdürülebilir kültürel miras yönetiminde, arkeolojik alanların, taşınabilir ve taşınmaz kültür varlıklarının, somut olmayan kültürel miras değerlerinin neden korunması gerektiği ve bunların yönetimi konusunda toplumsal bilinç oluşturma çalışmalarının nasıl gerçekleştirildiği anlatılacaktır. Sürdürülebilir kültürel miras yönetiminde katılımcı yaklaşım ile korumanın amacı, kültürel ve tarihsel değerlerin topluma kazandırıp kültürel ve sosyal yaşamda yer edinmesini, ekonomik ve sosyal gelişimde kültürel miras değerinin katkıda bulunmasını ve bunların nasıl uygulanabilir bir yapıda gerçekleştirilebileceği anlatılacaktır.
KAAY519KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞMALARINDA ARKEOMETRİDOÇ. DR. BÜLENT KIZILDUMANKENT ARKEOLOJİSİ VE KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİBu ders kapsamında, arkeometri alanının temel kavramları, bilimsel teknikleri ve analiz yöntemleri detaylı bir şekilde ele alınacaktır. Ders içeriği, arkeoloji biliminin farklı alanlarını tanıtarak fiziksel ve kimyasal tarihleme metotları, uzaktan algılama ve jeofizik teknikleri gibi çeşitli analitik tekniklerin uygulanışını içerecektir. Ayrıca, kültürel mirasın korunması ve yönetimi konularında da bilgi sağlayarak eserler üzerinde etik bir şekilde nasıl analiz gerçekleştirilebileceğine dair kapsamlı bir bakış açısı kazandıracaktır. Seramik ve metal gibi arkeolojik materyallerin yapısını, kökenini ve tarihçesini belirleme üzerine odaklanacak olan ders, öğrencilere materyal bilimlerinin arkeolojik uygulamalarını anlama fırsatı sunacak olup ilgili materyallere dair gerçekleştirilebilecek analizlerin numune hazırlama süreçlerini laboratuvar ortamında deneyimle imkanı sağlayacaktır.

Bilimsel metotları kullanarak geçmiş toplulukların ve çevrelerinin nasıl analiz edildiği konusunda derinlemesine bilgi sunacak, arkeolojik buluntular üzerinden insan bilgisi, ideolojisi ve aktiviteleri hakkında yeni içgörüler elde edilmesi amaçlanmaktadır. Öğrenciler, teorik bilgilerin yanı sıra, arkeometrik analizlerde kullanılan yaygın teknikler ve uygulamalar üzerine yoğunlaşan laboratuvar çalışmalarından elde edilen çıktıların dönemine dair nasıl veri sağladıklarını öğrenme olanağına sahip olacaklardır. Ders, arkeometrinin arkeolojiyi/kültürel miras çalışmalarını nasıl dönüştürdüğüne dair örnekler sunarak, bu bilim dalının modern arkeoloji üzerindeki etkisini tartışacaktır.
Bu ders kapsamında, arkeometri alanının temel kavramları, bilimsel teknikleri ve analiz yöntemleri detaylı bir şekilde ele alınacaktır. Ders içeriği, arkeoloji biliminin farklı alanlarını tanıtarak fiziksel ve kimyasal tarihleme metotları, uzaktan algılama ve jeofizik teknikleri gibi çeşitli analitik tekniklerin uygulanışını içerecektir. Ayrıca, kültürel mirasın korunması ve yönetimi konularında da bilgi sağlayarak eserler üzerinde etik bir şekilde nasıl analiz gerçekleştirilebileceğine dair kapsamlı bir bakış açısı kazandıracaktır. Seramik ve metal gibi arkeolojik materyallerin yapısını, kökenini ve tarihçesini belirleme üzerine odaklanacak olan ders, öğrencilere materyal bilimlerinin arkeolojik uygulamalarını anlama fırsatı sunacak olup ilgili materyallere dair gerçekleştirilebilecek analizlerin numune hazırlama süreçlerini laboratuvar ortamında deneyimle imkanı sağlayacaktır.

Bilimsel metotları kullanarak geçmiş toplulukların ve çevrelerinin nasıl analiz edildiği konusunda derinlemesine bilgi sunacak, arkeolojik buluntular üzerinden insan bilgisi, ideolojisi ve aktiviteleri hakkında yeni içgörüler elde edilmesi amaçlanmaktadır. Öğrenciler, teorik bilgilerin yanı sıra, arkeometrik analizlerde kullanılan yaygın teknikler ve uygulamalar üzerine yoğunlaşan laboratuvar çalışmalarından elde edilen çıktıların dönemine dair nasıl veri sağladıklarını öğrenme olanağına sahip olacaklardır. Ders, arkeometrinin arkeolojiyi/kültürel miras çalışmalarını nasıl dönüştürdüğüne dair örnekler sunarak, bu bilim dalının modern arkeoloji üzerindeki etkisini tartışacaktır.
KAAY598SEMİNERKENT ARKEOLOJİSİ VE KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİBu dersin temel amacı; kültürel miras alanlarında, koruma ve yaşatmaya yönelik güncel ve evrensel yaklaşımları sürdürülebilir yönetim bağlamında kültürel miras yönetimi konusunun incelenmesidir. Çalışmalar öncelikle koruma/yaşatma ve yönetim kavramlarının kültürel miras kapsamındaki kaynaklarının araştırılması ile başlayacak olup, kültürel mirasın korunması, tanıtımı ve yönetilmesi için ulusal ve uluslararası kurumların yasa/tüzük ve bildirgeleri ile kuramsal ve yöntemsel yaklaşımların irdelenmesi ve karşılaştırmalı olarak pratikte nasıl uygulanabileceğini ortaya koymayı hedeflenmektedir.
KORS500YÜKSEK LİSANS TEZİKORUMA VE RESTORASYON
KORS501KORUMA VE RESTORASYON STÜDYOSU IKORUMA VE RESTORASYON Mimari restorasyon projesinin temel ilkeleri. Arkeolojik veya tarihi bir konut yapısının belgelenmesine yönelik arazi çalışmaları. Strüktür ve malzeme sorunlarının analizi. Bina ile ilgili tarihi belgelerin incelenmesi. Restitüsyon çalışmaları ve restorasyon projesinin oluşturulması. Çizimler ve yazılı anlatımla çalışmaların sunulması.
KORS502KORUMA VE RESTORASYON STÜDYOSU IIKORUMA VE RESTORASYON Anıtsal/Arkeolojik/Endüstriyel/Tarihi bir yapının restorasyon projesinin hazırlanmasına yönelik arazi çalışmaları, yapının sorunları ve olanaklarının analizi ve değerlendirilmesi. Restitüsyon çalışmasına yön verecek tarihi araştırmanın yapılması; kuramsal, işlevsel ve yapısal gereklilikleri dikkate alarak mimari restorasyon projesinin hazırlanması.
KORS503KORUMA KURAMI VE TARİHİKORUMA VE RESTORASYON Dersin amacı arkeolojik, tarihsel, endüstriyel mimari konservasyon ve restorasyon bilincinin kavramsal temellerini öğrenciye aktarmaktır. Bu kapsamda kültürel miras, çevre bilincinin oluşmasının sağlanması, restorasyonun önemi ve uygulanması hakkında kuramsal altyapının oluşturulması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda koruma kavramı, boyutlarının ve korunması gereken değerlerin tanımlanması ve sınıflandırılması, korunması gereken kültür varlıklarının koruma sorunlarının yasal çerçevede anlatılması konservasyon-restorasyon kavramının tarihsel süreç içerisinde irdelenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca proje taslağı hazırlanacak ve örnekleri incelenecektir.
KORS505YAPILARDA MALZEME BOZULMASI ANALİZİ VE KORUNMASIKORUMA VE RESTORASYON Arkeolojik, tarihi veya endüstriyel bir yapının çalışma konusu olarak seçilmesi. Bu yapının, Mimari Koruma ve Restorasyon Yüksek Lisans Programı kapsamındaki KORS501 Mimari Koruma Stüdyosu dersinde ele alınacak yapı ile aynı olması; dönem boyunca söz konusu bu iki dersin iç içe yürütülmesi; böylece korumanın disiplinler arası karakterinin öğrencilere aktarılması gereklidir. Seçilen yapı üzerinde arazi çalışmaları ile malzeme belgelemesi ve laboratuvar çalışması için örnek alımı. Yapıdaki strüktürel sorunların ve malzeme bozulmalarının görsel tespiti. Laboratuvar çalışmaları ile yapının farklı dönemlerinde kullanılan özgün malzemelerin fiziksel, mineralojik, kimyasal özelliklerinin ve bozulma nedenlerinin belirlenmesi. Bu çalışmalar ışığında; malzeme koruma ilkelerinin belirlenmesi. Koruma müdahalelerinde kullanılacak malzeme özelliklerinin tanımlanması.
KORS524KIBRISTA KIRSAL MİMARİKORUMA VE RESTORASYON Bu ders yöresel mimarinin ana hatlarını verecektir. Farklılaşan kırsal konut mimarisine arkeolojik, tarihi, mimari perspektif içinde genel bir bakış sağlayacaktır. Ders; yapılar, toplu ve dağınık yerleşmeleri içeren örneklerle yöresel biçimleri anlamaya odaklanacaktır.
KORS527KORUMA TURİZMİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR PLANLAMAKORUMA VE RESTORASYON Arkeolojik, tarihi çevre ve mimari koruma ile turizmin ilişkisinin irdelenmesi. Yapılaşmada yerel mimari özelliklerin korunmasına, arkeolojik kalıntı ve tarihsel yapıların özgün ortamla uyumunun bozulmamasına, yeni yapılanma yerine, var olan yapıların yeniden kullanımına yönelik çalışmalar ve yöresel ekonomik uğraşları korunup geliştirilerek turizme katılması.
KORS528KÜLTÜREL MİRAS ALANI YÖNETİMİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKKORUMA VE RESTORASYON Dersin amacı gerek uluslararası uygulamalarda, özelde ise Türkiye ve Kıbrıs'ta kültürel miras yönetimi ve bununla ilgili kurumların işleyişi ile ilgili kuramsal, pratik bilgi ve bakış açısının öğrencilere kazandırılmasıdır. Ders içeriğinde toplumsal eğitim, koruma politikaları ve yaklaşımları, kültürel mirasın sürdürülebilirliği, ulusal ve uluslararası kültürel miras hukuku, uluslararası kurumlar ve konvansiyonlar ile arkeolojik, endüstriyel ve tarihsel alanların, kırsal, kentsel dokusunun yönetimi ana konuları oluşturacaktır. Sit alanı yönetimi konusunda etik, özellikle şehirler içerisinde yer alan sit alanlarının farklı sosyal kesimler için farklı değerleri, değişim karşısında kültürel mirasın korunması gibi konular irdelenecek, kültürel mirasın korunması ve sürdürülebilirliği konusunda farklı ülkelerdeki yasalar ve uygulamalar ile UNESCO anlaşmaları incelenecektir.
KORS599DÖNEM PROJESİKORUMA VE RESTORASYON
LAW 500YÜKSEK LİSANS TEZİHUKUK
LAW 501MEDENİ HUKUKYRD. DOÇ. DR. EMİNE KOÇANO RODOSLUHUKUKTürk Medeni Kanunu'ndaki Başlangıç Hükümleri'ni , Kişiler Hukukunu; bu bağlamda kanun koyucunun kişileri hangi andan itibaren hak süreci olarak kabul ettiğini ve ne zaman bu özelliği sona erdirdiğini; gerek gerçek, gerek tüzel kişilerin hak ehliyetini, fiil ehliyetini, kişi olmak nedeniyle kişiliğinin ne şekilde korunacağını inceleyen bir hukuk dalıdır.
LAW 511CEZA GENEL HUKUKU IYRD. DOÇ. DR. NURCAN GÜNDÜZHUKUKSuç teorisine ilişkin bazı konular, suçlu ve yaptırımla ilgili konulardır. Suç teorisinin temel konularından iştirak, teşebbüs ve içtima, lisans seviyesinden daha ayrıntılı ve kapsamlı bir şekilde bu derste incelenir ve bu konularla ilgili doktrindeki tartışmalar üzerinde durulur. “Suçlu Teorisi" çerçevesinde; isnat yeteneği, suçlunun kimliğine ilişkin konuların kusurlulukla ilgisi, tehlikelilik hali ve suç işleme kapasitesi, yüksek lisans seviyesinde değerlendirilmekte, yine bu bağlamda birden fazla suç işleme haliyle ilgili konular üzerinde de durulmaktadır. Yaptırım Genel Teorisinde ise , ceza ve emniyet tedbirlerinin özellikleri, türleri, işlevleri ve uygulanmaları ile ceza yaptırımlarının diğer sonuçları üzerinde durulmaktadır. Bu bölümde Devletin yaptırım uygulama yetkisi ve bu yetkiden vazgeçtiği bazı durumların koşulları da anlatılmaktadır. Bütün konular ve başlıklar yüksek lisans dersleri müfredatı çerçevesinde ve yüksek lisans seviyesinde, tartışılır, incelenir ve değerlendirilir.
LAW 513CEZA USUL HUKUKU IDOÇ. DR. PERVİN AKSOY İPEKÇİOĞLUHUKUKBu hukuk dalına ait normların zaman, yer ve kişi yönünden uygulanabilirliği; muhakeme görevi ve makamları; ceza muhakemesi şartları, madde ve yer yönünden yetki kuralları, ve uyuşmazlıklar arasında bağlantı; ceza muhakemesi işlemleri ve deliller irdelenmektedir.
LAW 521İŞ HUKUKU IPROF. DR. ŞÜKRAN ERTÜRKHUKUKBireysel ve Kollektif iş ilişkileri; İş hukukunun kaynakları; işçi-işveren ve işyeri kavramları; iş sözleşmesi, sözleşmenin akdi ve içeriği; ücretler, çalışma saatleri; fazla çalışma; ücretli izin; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hususlarla, işverenin sorumluluğu konularını ele alıp incelemektedir.
LAW 523AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKU IYRD. DOÇ. DR. ULAŞ GÜNDÜZLERHUKUKAvrupa Birliğinin tarihi gelişimi; Avrupa Birliği Hukuku'nun Kaynakları; Birliğin Kurumları; 'Avrupa Birliği'nde Yasal Mekanizma', üye ülkelere ve Birlik organlarına karşı açılan davalar; Avrupa Birliği Hukuku'nun temel prensipleri, doğrudan uygulama ve doğrudan etki, Birlik Hukuku'nun üstünlüğü; malların, hizmetlerin, sermayenin ve kişilerin serbest dolaşımı konuları irdelenmektedir.
LAW 525DEVLETLER ÖZEL HUKUKU IDOÇ. DR. ARZU ALİBABAHUKUKTâbiiyet Hukuku" ve "Yabancılar Hukuku" disiplinleri açıklanmaktadır. Bu bağlamda: Tâbiiyet Hukukunun konusu, Türk tâbiiyetinin kazanılması, kaybedilmesi, ispatı ve yargı yolu; yabancılar hukuku dersinde ise, Türkiye'de bulunan yabancıların hukuki statüsü, yabancıların sahip olduğu haklar ve yerine getirmeleri gereken yükümlülükler üzerinde durulmaktadır.
LAW 531ANAYASA HUKUKU IYRD. DOÇ. DR. BEZAR EYLEM EKİNCİHUKUKAnayasa Hukuku başlığında sunulan ders, anayasa hukukunun genel ilkeleri ve kuralları üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu çerçevede: Anayasa, anayasa türleri, anayasacılık hareketleri, kaynağı ve özellikleri ile siyasal iktidar, siyasal iktidarın kurumsallaşma biçimi olarak devlet, devletin nitelikleri ve devlet biçimleri çerçevesinde temsili, yarı temsili, yarı doğrudan ve doğrudan hükümet biçimleri; yasama yürütme erklerinin yapı, işlev ve ilişkileri konusu da Anayasa Hukuku I dersinin içeriğine dahildir.
LAW 533İDARE HUKUKU IYRD. DOÇ. DR. CAN AZERHUKUKİdare Hukuku dersinde şu konular işlenmektedir: "İdare" kavramı; İdare-Yasama, İdare-Yargı ve İdare-Yürütme ilişkileri; İdare'nin yürütme organı içindeki yeri ve fonksiyonu; "Kamu Hizmeti" ve "Kolluk Faaliyeti", Kamu Hizmeti ve Kolluk Faaliyeti için gereken malların edinme yöntemleri (İhale ve Kamulaştırma), bunların hukuki rejimi.

LAW 535GENEL KAMU HUKUKU IYRD. DOÇ. DR. SEDA ORBAY YÜCELHUKUKİnsan Hakları Hukuku dersinde geçmişte ve günümüzde toplum çerçevesinde oluşan devlet, iktidar, kişi hak ve özgürlükler ve eşitlik kavramları birbirleriyle yakın ilişkisi açısından ele alınmaktadadır. İnsan Hakları Hukuku dersinde, devlet iktidarının sınırlanması problemi önce tarihsel bir perspektiften ele alınmakta, daha sonra ise 20. yüzyılda ortaya çıkmış ulusal ve uluslararası belgeler ana hatlarıyla incelenmektedir.
LAW 536GENEL KAMU HUKUKU IIYRD. DOÇ. DR. SEDA ORBAY YÜCELHUKUKBu derste şu başlıklar işlenmektedir: İnsan hakları; insan hakları kavramının milli ve milletlerarası seviyede gelişimi; insan haklarının milli-milletlerarası, evrensel ve bölgesel olarak korunması; BM Sistemi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi: haklar, hakların korunması için öngörülen önlemler, devletlerin deneyimleri.
LAW 545KARŞILAŞTIRMALI ANAYASA HUKUKUDOÇ. DR. DEMET ÇELİK ULUSOYHUKUKBu ders kapsamında farklı ülkelerin, anayasal gelişimi, yasama ve yürütme ilişkileri çerçevesinde siyasal rejimleri karşılaştırmalı şekilde incelenmektedir. Yine farklı ülkelerde temel hak ve özgürlüklerin sınırlanması rejimi ve genel çerçevede anayasa yargısı da karşılaştırmalı olarak ele alınmaktadır.
LAW 546TOPLUMSAL CİNSİYET VE HUKUKYRD. DOÇ. DR. NAZİME BEYSANHUKUKToplumsal cinsiyet ve hukuk dersi kapsamında toplumsal cinsiyet ile hukuk düzeni arasındaki ilişkinin irdelenmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda öncelikli olarak toplumsal cinsiyet, cinsiyet ayrımcılığı, cinsiyetçi kalıp yargılar, ataerkillik, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliği\eşitliği kavramları arasındaki ilişki incelenmektedir. Toplumsal cinsiyete dayalı ilişkilerin kurulmasında, sürdürülmesinde, yeniden üretilmesinde ve değiştirilmesinde hukukun oldukça etkili ve belirleyici bir rolü vardır. Hukukun bu işlevi nasıl yerine getirdiği meselesi de bu ders kapsamında gerek hukuk normları gerekse de hukukun uygulanması boyutuyla ele alınmaktadır.
LAW 551DEVLETLER UMUMİ HUKUKU IDOÇ. DR. HACER SOYKAN ADAOĞLUHUKUKMilletlerarası Hukukun tanımı ve tarihi gelişimi; milletlerarası hukuk teorileri; milletlerarası hukuk - iç hukuk ilişkileri. Milletlerarası hukukun kaynakları: Örf ve adet kuralları, milletlerarası anlaşmalar (akdi onaylama, uygulama, yorum, sona erme), genel hukuk ilkeleri, yargı organlarının kararları, doktrin. Milletlerarası Hukukun kişileri: Devletler: Tanım ve unsurları: İnsan unsuru, egemenlik - bağımsızlık -, ülke: kara, hava ve deniz (Türk Boğazları dahil) ülkeleri.
LAW 586HUKUKTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİDOÇ. DR. HAKAN BİLGEÇHUKUKBilimsel Araştırma Yöntemi ve Teknikleri dersinin, Fakültemizde yüksek lisans yapan her öğrencinin yüksek lisans programı çerçevesinde yürüteceği çalışmalarda, yazmakla yükümlü olduğu ödevlerde, seminerlerde ve tezlerde kullanacağı bilimsel araştırma yöntemini, çalışmalar sırasında yararlanılabilecek kaynakları, atıf usullerini, sistematik bir bilimsel araştırmanın yazım tekniklerini öğretmeyi hedefleyen kapsamlı bir içeriği vardır. Özellikle tez aşamasındaki öğrencilerimizin bu konularda yaşadıkları sıkıntıların tezler hazırlanıp jüriler önüne geldikten sonra fark edilmesi ve bu sorunların bu aşamada giderilmesinin ciddi güçlükler arz etmesi böyle bir dersin yüksek lisans programında yer almasını zorunlu kılmıştır. Bu derste, öğrencilerin diğer yüksek lisans dersleri için yaptıkları çalışmalar da bilimsel araştırma yöntemi ve teknikleri çerçevesinde değerlendirilecek ve Fakültemizde yapılan yüksek lisans çalışmalarının düzeyinin yükseltilmesi hedeflenecektir.
LAW 598SEMİNERHUKUK
MARC541MİMARLIKTA ENTEGRE SİSTEMLERPROF. DR. HALİL Z. ALİBABAMİMARLIKYapı sistemleri ve bileşenleri, mimari yapısal düşünce ve yapı sistemleri; yapısal malzeme tipi seçimi ve genel yapısal planlama ve sıra montaj, tasarım süreci için tasarım incelemesi
MARC551MİMARLIK VE BİNA EKONOMİSİMİMARLIKBu derste mimarlıkta finansal planlamaya dair bilgiler anlatılmaktadır. Tasarım alternatifleri ve bunlara bağlı olası finansal karşılıkları tartışılmaktadır.Ders kapsamında kalite, estetik, strüktür, sürdürülebilirlik ve enerji konuları özellikle ele alınmaktadır. Finansal boyutlar tasarım sürecinden uygulama aşamasının tamamlanmasına kadar incelenmektedir
MARC561MİMARLIK TEORİSİ VE KRİTİĞİPROF. DR. HİFSİYE PULHANMİMARLIKBu ders, mimarlar ve teorisyenlerin nasıl mimarinin özünü çalıştıkları ve araştırmacıların tasarım disiplinlerinde etkileri olan mimari düşünce ve felsefeleri içine alan araştırmalarla ilgilenir.
MARC581MİMARLIKTA BİLGİSAYAR UYGULAMALARIMİMARLIKYapı üretim sürecinde mimarların sorumlulukları, bilgisayar mimari tasarım ve işleme, bilgisayar destekli tasarım, mimari veritabanı için bilgisayar uygulamaları ve dokümantasyon desteği
MARC591MİMARİ TASARIM IMİMARLIKBu stüdyo giderek karmaşık tasarım problemlerini ele alarak, lisans düzeyinde bir önceki tasarım stüdyoları tecrübesi üzerine inşa edilmiştir.
MARC592MİMARİ TASARIM IIMİMARLIKSonunda final dönem projesi tamamlanacak şekilde , bir mimari tasarım projesinin ilk aşamasından itibaren geliştirmeyi amaçlayan bir tasarım stüdyosudur.
MATH566LİNEER CEBİRYRD. DOÇ. DR. MÜGE SAADETOĞLUMATEMATİKVektör uzayları. Lineer dönüşümler. İnvaryant direct toplam dekompozisyonları. Rasyonel ve Jordan formlar.
MATH598SEMİNERMATEMATİK
MATH600DOKTORA TEZİMATEMATİK
MATH653KOROVKIN TİPLİ YAKLAŞIM TEORİSİPROF. DR. MEHMET ALİ ÖZARSLANMATEMATİKSınırlı ve sınırsız bölgelerde Korovkin teoremleri, Süreklilik modülü ve ağırlıklı süreklilik modülü cinsinden yaklaşım oranı, Lipschitz tipli fonksiyonlar
MATH669GELİŞMİŞ SAYISAL DOĞRUSAL CEBİRPROF. DR. DERVİŞ SUBAŞIMATEMATİK
MATH698SEMİNERMATEMATİK
MATH699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIMATEMATİK
MCLA501HUKUKA GİRİŞDOÇ. DR. ARZU ALİBABAKARŞILAŞTIRMALI HUKUKHukuka Giriş dersinin amacı: Hukuk kurallarının öğrenci tarafından anlaşılabilmesi ve kullanabilmesini sağlamak; bütün hukuk alanlarında hukukun uygulanmasında temel teşkil eden ilkeleri öğretmek; hukuk yaratılması için gerekli bilgileri vermek; bir hukuk normunun nasıl yorumlanacağını, onun bütün hukuk düzeni içindeki yerinin ne olduğunun tespitine ilişkin olarak uygulanacak metodların neler olduğunu incelemektir.
MCLA502ULUSLARARASI HUKUKDOÇ. DR. HACER SOYKAN ADAOĞLUKARŞILAŞTIRMALI HUKUKBu derste şu konular işlenmektedir: Milletlerarası Hukukun tanımı ve tarihi gelişimi; milletlerarası hukuk teorileri; milletlerarası hukuk - iç hukuk ilişkileri. Milletlerarası hukukun kaynakları: Örf ve adet kuralları, milletlerarası anlaşmalar (akdi onaylama, uygulama, yorum, sona erme), genel hukuk ilkeleri, yargı organlarının kararları, doktrin. Milletlerarası Hukukun kişileri: Devletler: Tanım ve unsurları: İnsan unsuru, egemenlik - bağımsızlık -, ülke: kara, hava ve deniz (Türk Boğazları dahil) ülkeleri.
MCLA507KARŞILAŞTIRMALI VATANDAŞLIK HUKUKUDOÇ. DR. ARZU ALİBABAKARŞILAŞTIRMALI HUKUKBu dersin amacı vatandaşlık hukukunu karşılaştırmalı ve uluslararası bir yaklaşımla ele alıp irdelemektir. Bu çerçevede, vatandaşlığın anlamı, vatandaşlığın sonuçları, vatandaşlık hukukunun kaynakları, vatandaşlığın kazanılması ve kaybedilmesi, vatansızlık karşısında bir insan hakkı olarak vatandaşlık ve çok vatandaşlık halleri dersin konuları arasında yer alacaktır.
MCLA508AB'DE SERBEST DOLAŞIMYRD. DOÇ. DR. ULAŞ GÜNDÜZLERKARŞILAŞTIRMALI HUKUKDersin amacı iç pazara odaklanmaktır. AB'nin temel amaçlarından biri üretim araçlarının, yani malların, kişilerin, hizmetlerin ve sermayenin serbestçe dolaşımının sağlandığı bir iç pazar kurmaktır. Bu ders serbest dolaşımın yönetilmesi hususundaki temel prensipleri vererek, öğrencilerin bu konuda yeterli bilgiye sahip olmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda, AB'ye üye devletlerin, Birlik içerisinde serbest dolaşımın sağlanması için sınırlamaların kaldırılması, gerekli hukuksal uyumlaştırmanın yapılması konusunda AB'nin yetkileri üzerinde durulacaktır.
MCLA510ULUSLARARASI DENİZ HUKUKUDOÇ. DR. HACER SOYKAN ADAOĞLUKARŞILAŞTIRMALI HUKUKBu dersin içeriğinde, Deniz Hukuku kaynakları ve tarihsel gelişimi araştırılacaktır. Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (BMDHS veya bilinen kısaltmasıyla UNCLOS) müzakereleri; genel tanıtımı ve kazanımları; Deniz bölgeleri; okyanusların kullanımına ilişkin hak ve yükümlülüklerin tahsisi nedeniyle gündeme gelen okyanusların kullanımı ve bundan doğan tartışmalı sorunlar; uyuşmazlıkların çözümü; Türkiye'nin deniz sınırları ele alınacak konulardandır.
MCLA524ULUSLARARASI EKONOMİ HUKUKUDR. NICCOLO LANZONIKARŞILAŞTIRMALI HUKUKDersin temel amacı, Uluslararası Ekonomi Hukuku ilkelerine, özellikle Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) sistemi üzerinden Uluslararası Yatırım Hukukunun temel unsurlarına ve en yeni mega-bölgesel olgusuna odaklanarak genel bir bakış açısı sunmaktır. Cenevre çok taraflı ticaret sistemi içerisindeki yapı ve uyuşmazlık çözüm mekanizmasına, özellikle DTÖ sisteminin ticaret dışı değerlerin çok hassas konuları nasıl dikkate aldığı hususunu geliştirmek için, Gümrük Tarifleler ve Ticaret Antlaşması (GATT) ve Dünya Ticaret Örgütü ile ilgili GATT Madde XX ile ilgili pratik örneklere odaklanılacaktır. Aynı zamanda Uluslararası Yatırım Hukukuna ilişkin anlaşmaların temel prensipleri ve modelleri üzerinde, son zamanlardaki uluslararası tahkim işlemlerinde yatırım anlaşmazlıklarına ve bu davalardaki kitlesel taleplere ilişkin şeffaflık yeniliklerine odaklanarak durulacaktır. Dersin son kısmında Uluslararası Ekonomi Hukukunda getirilen örneğin mega-bölgesel- Kapsamlı Ekonomik ve Ticari Anlaşma (Comprehensive Economic and Trade Agreement CETA), Trans-Pacific Partnership (TPP),Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) biçiminde anılan en önemli yeni unsurların analizi yapılacaktır. Dersin sonunda Uluslararası Ekonomik Hukuk perspektifiyle AB ticaret politikası hakkında genel bir bakış açısı kazanılacaktır.
MCLA531HAKSIZ FİİL HUKUKU: KARŞILAŞTIRMALI PERSPEKTİFTE HUKUKİ SORUMLULUKYRD. DOÇ. DR. MATTEO DE PAMPHILISKARŞILAŞTIRMALI HUKUKGünümüzde sorumluluk bedelleri hesaplanmadan hiçbir iş veya meslek kurulamaz. Aslında hukuki sorumluluk kuralları sadece bireyler arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için değil aynı zamanda her insan faaliyetinde kaçınılmaz olan kazaların maliyetlerini paylaşmak için de yararlı bir araçtır. Özel hukukun temel kurumlarıyla ilgili temel kavramları hatırlatarak Avrupa ve ABD bağlamında medeni sorumluluk kurallarına özel olarak odaklanan kurs ekonomiler ve toplumlar üzerinde en büyük etkiye sahip konuları derinlemesine ele alacaktır. Ders ayrıca farklı tazminat mekanizmalarının ve dava masraflarının dağılımının bir yargı sisteminin verimliliği üzerindeki etkisini de analiz edecektir.
MCLA599DÖNEM PROJESİKARŞILAŞTIRMALI HUKUKÖğrencilerin ders aşamasında seminer dersi sorumlusu öğretim elemanının ve Ortak Program Bilim Komitesinin ortak görüşü ile tespit edilen bir konuyu hazırlayarak sunumunu yaptığı kredisiz bir derstir.
MENG500YÜKSEK LİSANS TEZİMAKİNE MÜHENDİSLİĞİ
MENG534MEKATRONİK SİSTEMLERİN MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONUYRD. DOÇ. DR. OMID SHEKOOFAMAKİNE MÜHENDİSLİĞİBu ders, mekatronik sistemlerde mekanik, elektriksel ve hesaplamalı bileşenlerin entegrasyonunu vurgulayan modelleme ve simülasyon tekniklerine sistematik bir yaklaşım sunmaktadır. Öğrenciler, karmaşık mekatronik sistemlerin analizi, tasarımı ve optimizasyonu için gerekli olan güçlü bir teorik temel geliştirecek ve pratik beceriler kazanacaklardır.
MENG546İLERİ DÜZEY İÇTEN YANMALI MOTORLARPROF. DR. HASAN HACIŞEVKİMAKİNE MÜHENDİSLİĞİMotor bileşenleri, Terminoloji, Motor sınıflandırmaları, SI ve CI motorlarına giriş, Çalışma karakteristikleri, Temel çevrimler, Termokimya ve yakıtlar, Hava ve yakıt indüksiyonu, Yanma odası içinde sıvı hareketi, Yanma, emisyon ve hava kirliliği.
MENG584İLERİ İMALAT UYGULAMALARIDOÇ. DR. BABAK SAFAEIMAKİNE MÜHENDİSLİĞİİleri Malzeme ve Malzeme Teknolojileri, Uzay Teknolojileri ile Geliştirilen Malzemeler, İleri Seviye plastik şekillendirme ve dökümü için işlemler; Hassas işleme kaynakları (Termal, Statik, Dinamik, Süreç) , Hassas işleme süreçleri, Titreşim ve termal destekli işleme, Yüksek hızlı işleme, FEM'in işlenmesinde uygulanması, Yarı iletken cihazların imalatı, Elektronik montaj ve paketleme, Hızlı prototipleme teknolojileri; Manuel ve bilgisayar destekli parça programlama, Esnek imalat sistemleri [FMS] ve Robotik.
MENG598SEMİNERMAKİNE MÜHENDİSLİĞİBu ders lisansüstü tez yazımı ve sunumu hakkında öğrencilerle birlikte çalışma yapılması için tasarlanmıştır. Dersin verildiği sürece grup çalışmaları ve de tez konusu üzerine çalışmalar sürdürülmektedir.
MENG600DOKTORA TEZİMAKİNE MÜHENDİSLİĞİ
MENG698SEMİNERMAKİNE MÜHENDİSLİĞİBu ders Makine Mühendisliği Programının doktora öğrencileri için tasarlanmıştır. Ders, araştırma, yazma, bilimsel katkı ve sunum olmak üzere dört ana bölüme ayrılmıştır.
MENG699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIMAKİNE MÜHENDİSLİĞİDoktora Yeterlilik Dersi, gerekli tüm dersleri başarıyla geçen doktora öğrencileri için tasarlanmıştır. Doktora Yeterlilik Dersi sınavları için ayarlanan süre boyunca, doktora öğrencilerinin temel bilgilerini ölçmek için araştırma alanlarıyla ilgili sınavlara girmelidir. Yazılı sınavı başarıyla geçen öğrenciye, sözlü sınava girme ve araştırma önerisi ile planlarını sunma fırsatı verilir. Hem yazılı hem sözlü sınavlarda başarılı olan öğrenciler tez yazımı ile devam edebilir ve takip eden her yarıyılda izlenebilir.
MGMT500YÜKSEK LİSANS TEZİİŞLETMEEn azından bir yöntemin sınanması veya inceleme niteliği taşıyan özgün çalışma.
MGMT503YÖNETİM EKONOMİSİPROF. DR. SAMİ FETHİİŞLETMEBu ders öğrencilere Yönetim Ekonomisi'nin temel prensiplerini ve onların uygulamalarını anlatır. Özellikle, Yönetim Ekonomi silgili alandaki teknik (ekonometrik) metodları kullanır ve yönetim ile işletmede karşılaşılan problemleri çözer ve analiz eder.
MGMT510YÖNETİCİLER İÇİN MAKROİKTİSATPROF. DR. HASAN GÜNGÖRİŞLETMEKısa Vadeli İş Döngüleri ve Uzun Vadeli Ekonomik Büyüme. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla. Keynezci Tüketim ve Tasarruf Fonksiyonları. Yatırım Harcamalarını ve Dış Ticaret dengesini belirleyen faktörler. Basit Keynezci Model'de dengenin belirlenmesi ve Gelir-Harcamalar Yaklaşımı kullanılarak Mali ve Rastgele Şokların Makroekonomik Denge üzerindeki etkilerinin irdelenmesi. Basit Keynezci Model'de Makroekonomik dengenin Enjeksiyonlar-Çıkışlar Yaklaşımı ile analizi. IS-LM Modeli kullanılarak Para ve Mali politikaların ve Rastgele Şokların etkilerinin incelenmesi.
MGMT524STRATEJİK YÖNETİMPROF. DR. TURHAN Ç. KAYMAKİŞLETMEBu dersin amacı üst düzey yöneticilerin karşılaşacağı karmaşık problemleri doğru bir şekilde tanımlayabilmelerine ve çözüm üretebilmelerine yönelik bilgi ve becerilerin kazandırılması; iş yaşamına ait gerçek örnek olay analizleri üzerinde durularak katılımcıların bugüne kadar diğer derslerden elde ettikleri tüm fonksiyonel yeteneklerini bir araya getirebilmeleri ve gerçek iş yaşamına ait örgütsel sorunlara çözümler üretebilmelerinin sağlanmasıdır.
MGMT550ULUSLARARASI İŞLETMEİŞLETMEBu ders uluslararası işletmecilik konusunda lisans üstü düzeyinde bir giriş dersidir. Bölgesel ve küresel stratejiler, uluslararası şirketler, uluslararası işletmeleri etkileyen kültürel ve politik etkenler, uluslararası ticaret, uluslararası yatırımlar, uluslararası finans piyasaları gibi uluslararası işletmecilik konularını kapsar. Ders tamamlandığı zaman öğrencilerin yakın tarihte oluştuğu şekliyle küresel iş ortamını ve küresel ekonomik ilişkiler sistemini anlamış olmaları gerekir.
MGMT571ÖRGÜTSEL DAVRANIŞYRD. DOÇ. DR. DOĞAN ÜNLÜCANİŞLETMEDersin amacı insan davranışlarını bireysel ve grup düzeyinde örgüt kapsamında incelemektir. Özellikle kişisel ilişkilerin geliştirilmesi konusunda kavram ve uygulamalar incelenecektir. Derste bireysel ve grup düzeyinde davranışın sebep ve sonuçları ile ilgili öğrencilerin perspektiflerinin genişletilmesi hedeflenmektedir. Örgüt iklimi, yapısı, kültürü, iletişim ve liderlik konuları da incelenecektir.
MGMT577İLERİ DÜZEY İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİİŞLETMEİnsan Kaynakları Yönetiminin tanımı, kapsamı, organizasyon yapısı içindeki yeri ve önemi, personel yönetimi, insan kaynakları yönetiminin temelini oluşturan işlevler; iş analizleri ve iş dizaynı, insan kaynakları planlaması, insan kaynakları temin süreci, performans değerlendirme sistemi, ücret kavramı; ücret sistemleri, iş değerleme, iş güvenliği ve işgören sağlığı, yöneticinin özellikleri; çalışma ilkeleri, kurum kültürü ve insan kaynaklarındaki yeni oluşumlar işlenmektedir.
MGMT578EĞİTİM VE GELİŞİMİŞLETMEBu ders, insan kaynakları yönetiminin eğitim ve gelişim işlevine bir giriş sağlar.
MGMT580İSTATİSTİK VE VERİ ANALİZİPROF. DR. MUSTAFA TÜMERİŞLETMEBu derste, belirli bir problemi çözmek için gerekli olan bilgilerin toplanmasından sonra takip edilmesi gereken yöntemler anlatılmaktadır. Bu derste ayrıca pazarlama araştırması bulgularının analiz edilmesinde kullanılan en etkin yöntemlerden biri olan SPPS öğretilmektedir.
MGMT581ULUSLARARASI İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİİŞLETMEBu ders, 'Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi' faaliyetlerini stratejik, uluslararası arenadaki konum, teknik ve davranışsal olarak farklı boyutlarda inceleyen ve başarılı uluslararası insan kaynakları birimi için önem taşıyan temel bilgileri ve kavramları kapsamaktadır.
MGMT588İŞLETME ÇALIŞMALARI İÇİN ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİİŞLETMEBu dersin amacı, öğrencilere popüler bir istatistik yazılım paketi kullanarak verileri analiz etmek için temel istatistik bilgisine sahip olmalarını sağlamaktır. Veri analizleri yapmak, populasyon parametrelerini tahmin etmek, temel lineer modelleri belirlemek ve deneysel veriler üzerinde hipotez testleri yapmak için SPSS ile öğrenciler yeterli düzeyde bilgi sahibi olacaktır. Veri girişi, denetim, deneme, kodlama, kodlama, tanımlayıcı analizler, t-testi, ANOVA, regresyon, korelasyon, güvenilirlik analizi ve veri dönüşümü gibi birçok veri yönetimi ve analizi de ele alınacaktır. Bu dersin sonunda öğrenciler bir anket veya deneyde elde edilen verilerin analizini yapabilmeli ve analiz sonuçlarının bir sunumunu yapabilmelidir.
MGMT598SEMİNERİŞLETMESeminer dersinin amacı öğrencinin ilgi duyduğu tercihen tez çalışmasıyla ilintili bir konuda bir araştırma yapma ve araştırma sonuçlarını yazılı ve sözlü anlatabilme becerilerini geliştirmesidir.
MGMT599DÖNEM PROJESİİŞLETMEDönem projesi öğrencilerin mesleki alanlarda edindikleri bilgileri uygulama ve problemlere özgün, gerçekçi, uygulanabilir ve yenilikçi çözümler getirmelerini sağlayıcı bir çalışmadır
MGMT600DOKTORA TEZİİŞLETMEDoktora tezinde bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirme, bilinen bir yöntemi, yeni bir alana uygulama niteliklerinden en az birinin yerine getirilmiş olması hususu aranır.
MGMT601ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ IDOÇ. DR. BURAK ERKUTİŞLETMEDersin amacı Doktora öğrencilerine nitel araştırma yöntemlerini öğretmek ve belirli bir problemi çözmek için gerekli olan bilgilerin toplanmasından sonra takip edilmesi gereken yöntemleri anlatmaktır.
MGMT603STRATEJİK YÖNETİMPROF. DR. TURHAN Ç. KAYMAKİŞLETMEBu dersin amacı üst düzey yöneticilerin karşılaşacağı karmaşık problemleri doğru bir şekilde tanımlayabilmelerine ve çözüm üretebilmelerine yönelik bilgi ve becerilerin kazandırılması; iş yaşamına ait gerçek örnek olay analizleri üzerinde durularak katılımcıların bugüne kadar diğer derslerden elde ettikleri tüm fonksiyonel yeteneklerini bir araya getirebilmeleri ve gerçek iş yaşamına ait örgütsel sorunlara çözümler üretebilmelerinin sağlanmasıdır.
MGMT650ULUSLARARASI İŞLETMEİŞLETMEBu ders uluslararası işletmecilik konusunda lisans üstü düzeyinde bir giriş dersidir. Bölgesel ve küresel stratejiler, uluslararası şirketler, uluslararası işletmeleri etkileyen kültürel ve politik etkenler, uluslararası ticaret, uluslararası yatırımlar, uluslararası finans piyasaları gibi uluslararası işletmecilik konularını kapsar. Ders tamamlandığı zaman öğrencilerin yakın tarihte oluştuğu şekliyle küresel iş ortamını ve küresel ekonomik ilişkiler sistemini anlamış olmaları gerekir.
MGMT671ÖRGÜTSEL DAVRANIŞYRD. DOÇ. DR. DOĞAN ÜNLÜCANİŞLETMEDersin amacı insan davranışlarını bireysel ve grup düzeyinde örgüt kapsamında incelemektir. Özellikle kişisel ilişkilerin geliştirilmesi konusunda kavram ve uygulamalar incelenecektir. Derste bireysel ve grup düzeyinde davranışın sebep ve sonuçları ile ilgili öğrencilerin perspektiflerinin genişletilmesi hedeflenmektedir. Örgüt iklimi, yapısı, kültürü, iletişim ve liderlik konuları da incelenecektir.
MGMT678EĞİTİM VE GELİŞİMİŞLETMEBu ders, insan kaynakları yönetiminin eğitim ve gelişim işlevine bir giriş sağlar.
MGMT698SEMİNERİŞLETMESeminer dersinin amacı öğrencinin ilgi duyduğu tercihen tez çalışmasıyla ilintili bir konuda bir araştırma yapma ve araştırma sonuçlarını yazılı ve sözlü anlatabilme becerilerini geliştirmesidir
MGMT699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIİŞLETMEYeterlik sınavı, seminer ve derslerini tamamlayan öğrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesidir.
MRKT500YÜKSEK LİSANS TEZİİŞLETMEEn azından bir yöntemin sınanması veya inceleme niteliği taşıyan özgün çalışma.
MRKT501PAZARLAMA YÖNETİMİİŞLETMEPazarlamanın temel ilkeleri dersinde görülmüş olan bilgilerin yönetim fonksiyonu ile birleştirilerek bir işletmede nasıl kullanılacağı aktarılmaktadır. Pazarlama stratejileri, planlama ve uygulama süreçleri işlenmektedir. Pazar araştırması ve pazara yönelik tahmin yapılmasına ilişkin kavramlar benimsetilmektedir.
MRKT502ULUSLARARASI PAZARLAMAİŞLETMEUluslararası pazarlama dersinin amacı temel uluslararası pazarlama kavramını ve pazarlamada ihracat kavramını öğretmektir. Uluslararası pazarlama dersinde, öğrenciler aynı zamanda uluslararası ticareti, uluslararası bütünleşmeleri, uluslararası pazarlama çevresini, uluslararası pazarlama stratejilerini ve uluslararası pazarlamadaki pazarlama karması (ürün, fiyat,dağıtım, tutundurma) stratejilerini de öğrenirler.
MRKT506İLERİ DÜZEY PAZARLAMA ARAŞTIRMASIİŞLETMEDersin amacı yüksek lisans öğrencilerine pazarlama araştırması kavramını öğretebilmektir. Dersin amacı "bilgi toplama" faalyetlerini doğrultusunda eğitmektir.Dersin diğer bir amacı da toplanan bilgiyi kullanarak pazarlama idaresi kousunda işletmeyi yönlendirebilmektir. Dersi alan öğrenciler pazarlama araştırmasının ne olduğu ve nasıl yapıldığı konusunda ayrıntılı bilgiye kavuşacaklardır.
MRKT598SEMİNERİŞLETMESeminer dersinin amacı öğrencinin ilgi duyduğu tercihen tez çalışmasıyla ilintili bir konuda bir araştırma yapma ve araştırma sonuçlarını yazılı ve sözlü anlatabilme becerilerini geliştirmesidir
MRKT599DÖNEM PROJESİİŞLETMEDönem projesi öğrencilerin mesleki alanlarda edindikleri bilgileri uygulama ve problemlere özgün, gerçekçi, uygulanabilir ve yenilikçi çözümler getirmelerini sağlayıcı bir çalışmadır
MRKT601PAZARLAMA TEORİSİPROF. DR. MUSTAFA TÜMERİŞLETMEBu derste, doktora öğrencilerinin pazarlama konularına geniş bir açıdan bakması hedeflenmektedir. Dersin amacı, pazarlama teorisindeki güncel çağdaş konuları ele almak, pazarlama düşüncesinin tarihini ve gelişimini anlamak ve bilim felsefesindeki temel konuların pazarlama araştırmaları üzerindeki etkisini irdelemektir.
MUZK500YÜKSEK LİSANS TEZİMÜZİK ÖĞRETMENLİĞİÖğrenci tezini bir sorunun orijinal araştırması üzerine yazmalıdır. Ele alınan soru sınırlı kapsamda olsa bile tez belirli bir stilde ve düzende olmalı aynı zamanda konunun derinlemesine anlaşılmasını sağlamalıdır. Öğrenciler tezi uygun formda yazmakla yükümlü olup, (normal uzunluk 90-150 sayfa) zamanında teslim etmelidir.
MUZK501ANADAL EĞİTİMİ 1PROF. S. ÇETİN AYDAR, DOÇ. DR. BAŞAK GORGORETTİ, YRD. DOÇ. ALEV MÜEZZİNOĞLU, YRD. DOÇ. DR. ATAKAN SARI, ÖĞR. GÖR. DİLŞAD ASADOVA, ÖĞR. GÖR. DESTİNE TALU, OKUTMAN LALE LANGALMÜZİK ÖĞRETMENLİĞİBu derste, ileri seviye teknik becerileri geliştirici etütler ve farklı dönemlere ait eserlerin çalışılmasına ek olarak anadal eğitimine dair kendine özgü öğrenme-öğretme ilke ve tekniklerinin aktarılması hedeflenmektedir. Farklı etütlerle teknik seviyesi yükselen öğrenci, diğer yandan literatüründen seçilmiş ileri seviye öğretici eserlerle teknik ve müzikal anlamda gelişirken, etüt ve eserlerin nasıl çalışılacağı ve çalıştırılacağına dair bilgiler de edinecektir.

MUZK502ORFF SCHULWERK'TE DERS PLANLAMA VE UYGULAMADOÇ. DR. BAŞAK GORGORETTİMÜZİK ÖĞRETMENLİĞİOrff-Schulwerk'in Türkiye ve KKTC'de geliştirilip, yaygınlaştırılması için yapılacak çalışmalarda üniversitelere önemli görevler düşmekte, birçok farklı birimle yapılabilecek olan iş birliği çalışmalarına gerek duyulmaktadır. Orff-Schulwerk'te Ders Planlama ve Uygulama dersinin amacı, Orff-Schulwerk'in içerdiği prensiplerin, ilkelerin ve felsefesinin zamanla geliştirilebilecek olması düşüncesinden hareketle günümüzde Orff-Schulwerk yaklaşımına dayalı ders planlarının tasarlanması ve uygulanmasıdır. Bu amaca yönelik olarak önce Orff-Schulwerk yaklaşımının temel dayanakları üzerinde durulacak sonrasında ise; Elementer Müzik, Gunther-Schule, Elementer Müziğin Aktarımı-Pedagojik Prensipler, Elementer Müzikte Öğretim İlkeleri, Orff-Schulwerk'te Ders Planlama ve Orff-Schulwerk Uygulamaları bölümleri ile ders boyutlandırılacaktır. Son aşamada ise dersin Türk müzik eğitim sistemine olan katkıları üzerinde durulacaktır.
MUZK503MÜZİK EĞİTİMİNDE YARATICI EĞİLİMLER VE MÜZİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİYRD. DOÇ. DR. ALEV MÜEZZİNOĞLUMÜZİK ÖĞRETMENLİĞİMüzik öğretim yöntemleri, eğitim ve öğretimine ilişkin kavram, ilke ve yöntemleri uygulama, ders içi bireysel ve toplu müzik çalışmaları düzenleme, ilköğretim ve ortaöğretim müzik dersini planlama, uygulama ve eleştirme, İlköğretim ve ortaöğretim müzik dersi öğretim programlarını inceleme, müzik öğretimi için yıllık, günlük, dönemlik, ünite planları hazırlama, ilk ve ortaöğretim müzik ders kitaplarını inceleme, planlı müzik dersi işleme ve uygulama örnekleri, bireysel ve toplu çalışmalar, müzik çalışmalarını ve etkinliklerini dinleme-izleme-eleştirme, müzik eğitiminde ölçme ve değerlendirme gibi pek çok alt başlığı içermektedir.
Müzik öğretim yöntemleri arasında Suzuki, Dalcroze, Kodaly, Orff, Harflerle, Renklerle, Aralıklamalı, Grafik notalamalı, Hecelerle ve rakamlarla öğretim gibi pek çok öğretim yöntemi yer almaktadır. Yaratıcı müzik öğretim yöntemleri dersinin amacı literatürde yer alan müzik öğretim yöntemlerine dayalı müzik prensiplerini anlayarak uygulayabilmek, çalışmaları ve dersleri gerçekleştirebilmek, konu ile ilgili yeni yaratıcı ders planları ortaya koyabilmektir. Müzik öğretmenleri farklı kaynaklara başvurarak müzik eğitimi verebilmektedirler. Yeni yetişecek olan müzik öğretmenlerinin daha yaratıcı, yenilikleri takip eden ve kendi tarzını oluşturabilmesi müzik eğitimine katkı sağlayacaktır. Bu kaynakları kendilerinin yeni bilgilerle ve yöntemlerle oluşturmaları ve uygulayabilmeleri önem teşkil etmektedir. Yaratıcı müzik derslerinde sadece öğretmen değil aynı zamanda öğrencinin de yaratıcı olması desteklenmektedir. Bu ders kapsamında müzik öğretim yöntemleri, öğrenilen yöntemlerle ilgili materyal hazırlama, öğrenilen yöntemlerle ilgili ders planı ve ünite hazırlama, ders uygulamaları ve okullardaki müzik derslerine uyarlama konuları yer alacaktır.
MUZK504ANADAL EĞİTİMİ 2PROF. S. ÇETİN AYDAR, DOÇ. DR. BAŞAK GORGORETTİ, YRD. DOÇ. DR. ALEV MÜEZZİNOĞLU, YRD. DOÇ. DR. ATAKAN SARI, ÖĞR. GÖR. DİLŞAD ASADOVA, ÖĞR. GÖR. DESTİNE TALU, OKUTMAN LALE LANGALMÜZİK ÖĞRETMENLİĞİBu derste performans becerilerinin teknik ve müzikal boyutlarda arttırılması, konser vb. etkinliklerde çalma-söyleme deneyiminin kazandırılması, yorumlama yönünün ve eşlikle çalma-söyleme becerisinin geliştirilmesi, çalgı ve ses eğitimine dair yöntem ve yaklaşımların aktarılması hedeflenmektedir. Etüt ve eseri teknik, müzikal ve form boyutlarıyla analiz etme, etüdü ve eseri geliştirici alıştırmalar yazma gibi öğretme tekniklerinin kazandırılması ise çalgının öğretimine dair amaçlanan diğer hususlardır.
MUZK505MÜZİK EĞİTİMİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ DOÇ. DR. BAŞAK GORGORETTİMÜZİK ÖĞRETMENLİĞİMüzik, bir sanat, bilim ve eğitim dalıdır. Müzik eğitiminde bilimsel nitelikteki bilgiler bilimsel yöntemler kullanılarak elde edilir. Eğitim ortamlarında yaşanan sorunlardan, öğrencilerin öğrenme yaşantılarının incelenmesine, ölçme değerlendirme faaliyetlerinden eğitimde kullanılacak yaklaşımlara, teknoloji destekli eğitimin etkililiğinden öğretmen eğitimine kadar birçok farklı çalışma alanında bilimsel araştırma yöntemleri kullanılarak araştırmalar yürütülmekte ve bilimsel bilgiler ortaya konulmaktadır. Bu ders öğrencilere müzik eğitimi çalışmalarında kullanılan çeşitli araştırma yaklaşım ve yöntemlerini tanıtacaktır. Ders kapsamında öğrenciler, nicel, nitel ve karma araştırma yaklaşımları üzerine odaklanacak, müzik alanına özgü araştırma yürütürken kullanacabilecekleri veri toplama yöntemleri yanında raporlaştırma konusuna da değinilecektir. Bu bağlamda müzik eğitimi hakkında yayınlanmış makaleler üzerine odaklanılacak, ele alınacak olan yöntemler müzik alanına uyarlanarak irdelenecektir.
MUZK507MÜZİK ÖĞRETİM PROGRAMI TASARIMI VE METERYAL HAZIRLAMAYRD. DOÇ. DR. ALEV MÜEZZİNOĞLUMÜZİK ÖĞRETMENLİĞİMüzik dersleri okulöncesi dönemden itibaren okullarda verilmeye başlanmaktadır. İlköğretimde müzik öğretiminin; öğrenci ve öğretmen arasında oluşan müziksel iletişim ve bu iletişimin gerçekleştiği süreç ve araçları kapsadığı söylenebilir. Bu nedenle müzik öğretmenlerinin öğrencilerin müzikle olan ilişkisine yön vermesi müzik eğitimi açısından büyük öneme sahiptir. Öğretim materyalleri müzik öğretim programlarına göre öğretim ortamının gereksinimleri doğrultusunda hazırlanmalıdır. Bu ders sonunda öğrenciler, müzik öğretim programı ve müzik eğitiminde materyal tasarım ve hazırlama ilkeleri, örnek müzik eğitimi materyalleri, müzik eğitimcisinin kendisinin üretebileceği müzik materyalleri konusunda bilgi sahibi olacaklar ve yeni müzik öğretim materyalleri hazırlayacaklardır. Bireysel ve toplu çalışmalar için yıllık, günlük, dönemlik program tasarlama, müzik etkinlikleri, uygulama örnekleri ve ders kitabı hazırlama bu dersin diğer amaçlarındandır.
MUZK508KEMAN VE VİYOLA EĞİTİMİNDE BAŞLANGIÇ TEKNİKLERİPROF. S. ÇETİN AYDARMÜZİK ÖĞRETMENLİĞİKeman ve viyola, eğitime başlama açısından benzer özellikler gösteren çalgılardır. Her çalgıda olduğu gibi keman ve viyola çalgılarında sağlıklı bir teknik, çalgı eğitiminin başlangıcının iyi ve doğru yapılmasıyla, temelin doğru atılmasıyla mümkündür. Bu ders ile bir müzik öğretmeninin meslek yaşamı içinde vereceği düşünülen keman ve viyola derslerinde karşısındaki öğrenciye sağlıklı bir başlangıç yaptırması, temel teknikleri verme konusunda uygulaması gereken yöntemler, yay ve sol el tekniklerinin hangi sırayla, nasıl ve nelere dikkat edilerek verileceği, bir öğrencinin yeteneği, fiziksel özellikleri, algılama hızı gibi konulara nasıl yaklaşması gerektiği gibi konular işlenir.
MUZK509ODA MÜZİĞİPROF. S. ÇETİN AYDAR MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİOda müziği repertuvarından seçilen eserler üzerinde birlikte müzik yapabilmek için gerekli olan teknik donanımı, fiziksel ve zihinsel refleksleri kazandırabilmek, ortak bir yorum estetiğinde bütünleşmiş bir dinleme ve çalma alışkanlığı kazandırmak bu dersin ana amaçlarındandır.
MUZK511MÜZİK TOPLUM VE KÜLTÜRDR. UMUT ALBAYRAKMÜZİK ÖĞRETMENLİĞİMüzik eğitimi olgusu aynı zamanda toplumsal ve kültürel bir görüngüdür ve müzik-kültür ilişkisi bağlamında bu konu ortaya konulabilmektedir. Günümüzde, disiplinler arası yaklaşım bilimin ve bilgi üretiminin ilerlemesi bakımından önem taşımaktadır. Bu bağlamda müzikbilim ve müzik eğitimi disiplinlerinin kazanımları ve bu kazanımların müzik eğitimi araştırmalarına yansıtılması dersin asıl amacını ortaya koymaktadır.
MUZK512YARDIMCI PİYANO EĞİTİMİYRD. DOÇ. DR. ATAKAN SARIMÜZİK ÖĞRETMENLİĞİBu ders yaylı veya nefesli çalgı çalan ve/veya şan eğitimini alan öğrencilerin piyano çalma becerilerini arttırmaya yönelik bir derstir. Bu dersin amacı öğrencilerin koro eşliklerini, basit oda müziği eserlerindeki piyano partilerini, eğitim müziği literatüründeki şarkıların eşliklerini, solfej ve armoni dersi eşliklerini çalma ve birlikte seslendirme yeteneklerini geliştirmektir.
MUZK598SEMİNERMÜZİK ÖĞRETMENLİĞİSeminer dersinde, tez öğrencileri ile tez yazımı ve araştırma konusunda çalışmalar yapılmaktadır.
OOEG500YÜKSEK LİSANS TEZİOKUL ÖNCESİ EĞİTİMErken çocukluk eğitimi alanı ile ilgili yüksek lisans tez çalışmasını yapıp sunma, ölçme aracını hazırlama verileri toplama, analiz etme, bulgular yorum ve önerileri yazma, tezi tamamlama.
OOEG501ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ GELİŞİM VE EĞİTİM KURAMLARI VE YAKLAŞIMLAROKUL ÖNCESİ EĞİTİMGelişim ve eğitim kuramlarının ortaya çıkışı ve temel özellikleri, eğitime yansımaları ve çağdaş erken çocukluk eğitimi yaklaşımları.
OOEG503OKUL ÖNCESI EĞİTİMDE YÖNETİMDOÇ. DR. NİHAN KORANOKUL ÖNCESİ EĞİTİMDünyadaki farklı okul öncesi eğitim model ve yaklaşımlarının niteliksel ve niceliksel açıdan karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Bu dersin amacı, dünyadaki okul öncesi eğitim model ve yaklaşımlarının güçlü ve zayıf yanlarının eleştirel olarak incelenmesidir. Katılımcı öğrenciler bu yolla, “çocuğun doğasına" en uygun öğrenme ve eğitim yaklaşımlarını inceleme geliştirme fırsatı ve becerisi kazanırlar.
OOEG504ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLEROKUL ÖNCESİ EĞİTİMErken Çocukluk ile ilgili araştırmalarda kullanılan yöntem ve tekniklerin analizi, araştırmalarda temel kavramlar, araştırma yöntemlerinin gözden geçirilmesi, belge ve örneklerden bilgi toplama tekniklerinin belirlenmesi. Araştırma önerisi hazırlamak; veri analizi, yorum ve değerlendirme ile araştırma raporlarının oluşturulması.
OOEG508ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE OYUN VE OYUN MATERYALLERİDOÇ. DR. EDA YAZGINOKUL ÖNCESİ EĞİTİMOyunun çocuğun gelişimine katkısı ve oyun hakkı, 0-8 yaş çocuklarında oyun davranışları ve oyun gelişimi, farklı yaşlarda gelişimi destekleyici oyun ortamı ve materyallerinin hazırlanması, oyun davranışlarının gözlenmesi ve kayıt tutma, okul dışı ortamlarda oyun davranışlarının desteklenmesi ve aileye rehberlik, güvenli oyun ortamları ve materyalleri.
OOEG598SEMİNEROKUL ÖNCESİ EĞİTİMErken çocukluk dönemi ile ilgili konularda seminer konusu seçme, literatür hazırlığı yapma, sunum ve raporlama.
PHAR601HÜCRE SİNYALİZASYON MEKANİZMALARIYRD. DOÇ. DR. İMGE KUNTERFARMASÖTİK BİLİMLERBu dersin amacı, öğrencilere reseptör organizasyonunun ilkelerini ve ayrıca hücre sinyalizasyonu ve farmasötik etkilerde kritik bir rol oynayan reseptörlerin dinamikleri ve işlevlerinin önemini öğretmektir.Ayrıca, bu ders kapsamında farklı hücresel yanıtları yöneten hücre sinyal mekanizmaları incelenecektir. Bu ders temel olarak, önemli fizyolojik ve patolojik koşullarla ilişkili hücre sinyal yollaklarıyla ilgili moleküler ve biyokimyasal ilkelerin anlaşılmasını sağlamaya katkı koyacaktır. Sinyal yolaklarında temel ilkeleri anlamak ve inflamasyon, otoimmünite, nörodejenerasyon ve kanser ile ilgili ana sinyal yollarına genel bir bakış sağlamak için çeşitli sinyal mekanizmaları incelenecektir.
PHAR602İLERİ BİYOKİMYA IYRD. DOÇ. DR. İMGE KUNTERFARMASÖTİK BİLİMLERBu derste biyokimya alanında seçilmiş bazı konular, güncel literatür ışığında desteklenerek öğrenciye sunulacaktır. Bu ders, temelde deneysel yaklaşımlar ile problem çözme üzerinde duracaktır. Bu ders kapsamında tartışılacak konular arasında protein yapı- fonksiyon, protein katlanmasını ve transkripsiyon ve translasyon sonrası protein modifikasyonları, enzim kinetiği ve moleküler genetik yaklaşım ile metabolik işlemler (yollar ve bunların düzenlenmesi) sayılabilir.
PHAR603İLERİ BİYOKİMYA IIYRD. DOÇ. DR. İMGE KUNTERFARMASÖTİK BİLİMLERBu derste vücuttaki metabolizma bozuklukları sonucu oluşan hastalıkların biyokimyasal temelleri hakkında bilgi vermek, hastalıkların tanısı ve tedavisinde kullanılan parametrelerin öğretilmesi hedeflenmektedir.
PHAR604KÖK HÜCRE TEKNOLOJİLERİ VE 3 BOYUTLU HÜCRE KÜLTÜR SİSTEMLERİYRD. DOÇ. DR. İMGE KUNTERFARMASÖTİK BİLİMLERBu ders, kök hücre biyolojisi, temel ve uygulamalı teknolojileri, rejenerasyon/onarım ve kanser dahil olmak üzere tıp ile ilgili konuları kapsar. Derste tartışılan kavramlar pluripotens, pluripotent hücre tipleri, organ sistemleri, kök hücreler ve kanser, yeniden programlama, farklılaşma, iPSC, transdiferansiyasyon, terapötikler, nişin önemi, 3B kültür sistemleri ve avantajları, organoidler ve etiktir. Bu derste hücre biyolojik, biyokimyasal, anatomik, histolojik ve fizyolojik kavramlar klinik bağlamda tartışılacaktır. Kursu tamamlayan öğrencilerin vücuttaki kök hücre fonksiyonlarının temellerini, tıbbi bağlamlarda kullanımlarını ve 3B kültür sistemleri hakkında en son bilimsel gelişmeleri ve popüler konuları öğrenmeleri beklenmektedir. Öğrenciler, kök hücre ve 3B kültürleme sistemlerindeki pratik yöntemler ve son gelişmeler hakkında bilgi edinmelidir.
PHAR605KANSER BİYOKİMYASIYRD. DOÇ. DR. İMGE KUNTERFARMASÖTİK BİLİMLERBu ders öğrencilere günümüz toplumunda kanserin etkisini öğretmek için tasarlanmıştır. Bu dersi tamamlayan öğrencilerin, insan kanserlerinin moleküler ve biyokimyasal temeli hakkında genel bilgiye sahip ve kanser araştırmalarında kullanılan deneysel yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olması beklenir. Bu kurs öğrencilere geleceğin olası kanser tedavileri hakkında bir fikir geliştirme, araştırma tasarlamave bilimsel literatürü tarama becerilerini katmayı planlamaktadır.
PHAR606HÜCRESEL VE MOLEKÜLER BİYOLOJİDE YÖNTEMLERYRD. DOÇ. DR. İMGE KUNTERFARMASÖTİK BİLİMLERBu ders öğrencilere moleküler biyoloji ve biyokimya alanında kendi araştırmalarını tasarlayıp yapabilmeleri için yeterli temel bilgi vermeyi aynı zamanda bir araştırma problemini çözmek için en iyi ve uygun yöntemin nasıl seçileceğini öğretmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda, bu ders öğrencilerin bilimsel literatüre daha iyi erişmelerini ve ayrıca öğrencilerin bilimsel makalelerin sonuçlarını ve sonuçlarını eleştirel bir şekilde değerlendirmelerini sağlayan yöntemleri daha iyi anlamalarını sağlayacaktır. Bu ders öğrencilere kendi araştırma projelerini tasarlamada yardımcı olacaktır. Bu dersin amaçlarından biri, öğrencilere enzim testleri, antioksidan testleri, protein analiz yöntemleri, akış sitometrisi, immünoblotlama, western blotlama, immünofloresan testleri, immünohistokimyasal testler, FACS ve MACS gibi moleküler biyoloji araçlarını kullanarak araştırma projelerinin nasıl tasarlanacağını öğretmektir. . Hücre kültürünün yanı sıra motilite-istila testleri, oksidatif stres testleri, hücresel toksisite testleri, hücre döngüsü testleri, koloni oluşum testleri, adezyon testleri, farklılaşma testleri ve tubulogenesis testi gibi temel testler de bu derste işlenen konulardır.
PHAR607ENDOKRİNOLOJİ HASTALIKLARINDA BİYOKİMYASAL BELİRTEÇLERYRD. DOÇ. DR. İMGE KUNTERFARMASÖTİK BİLİMLERBu derste insan vücudunda bulunan hormonların yapıları, sentezleri, biyolojik işlevleri, metabolizmaları ve sinyal iletim mekanizmalarının öğrenilmesi amaçlanmaktadır. Bu ders; hormonların genel özelliklerini ve reseptör kavramını tanımlar, hormonları farklı özelliklerine göre sınıflandırılması, memeli hücrelerindeki sinyal iletim mekanizmalarını sınıflandırılması, farklı sinyal yolaklarındaki mekanizmaları moleküler bileşenleri üzerinden tanımlanması, insan vücudunda bulunan hormonların herbirinin yapılarını, sentezlerini, metabolizmalarını ve biyolojik işlevlerini içermektedir.
PHAR609METABOLİZMA HASTALIKLARI BİYOKİMYASIYRD. DOÇ. DR. İMGE KUNTERFARMASÖTİK BİLİMLERBu derste metabolik hastalıkların biyokimyasal temellerinin öğrenilmesi amaçlanmaktadır. Ders karbonhidrat metabolizması bozuklukları, karbonhidrat emilim bozuklukları, karbonhidrat depo hastalıkları, lipid metabolizması bozuklukları, aminoasit metabolizması bozuklukları, vitamin eksikliği bozuklukları, mitokondriyal hastalıklar konularını içermektedir.
PHAR610ENSTRÜMENTAL ANALİZYRD. DOÇ. DR. E. VİLDAN BURGAZFARMASÖTİK BİLİMLERFarmasötik ve medisinal organik bileşiklerin tayininde kullanılan kromatografik ve spektroskopik analiz türleri. İnce tabaka kromatografisi, kolon kromatografisi, UV-Vis spektroskopisi, FTIR, 1 HNMR ve 13 CNMR Spektroskopisi, HPLC ve benzeri cihazlar.
PHAR611FARMASÖTİK UYGULAMALARDA TEMEL İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLERYRD. DOÇ. DR. CANAN GÜLCANFARMASÖTİK BİLİMLERDers, istatistiğin farmasötik alanında etkili kullanımını ele alır ve istatistiksel testlerin temel yönlerine genel bir bakış sunar. Temel istatistiksel testleri farmasötik bilimlerdeki yaygın konulara uygulamayı amaçlar. İstatistiksel kavramları açıklığa kavuşturmak için, bilimsel araştırmalardan elde edilen senaryolar sunulacaktır. İstatistiksel testlerle ilgili temel bileşenlere ve bunların pratik uygulamalarına genel bir bakış, istatistiklerin doğru kullanımına ve sonuçların yorumlanmasına vurgu yapılarak verilmektedir. Program boyunca bu ders, verilerin güvenilirliği ve geçerliliği, t-testi, ANOVA, Ki Kare, Wilcoxon, Kruskal-Wallis, Fisher Exact Testleri, varyans analizi, korelasyon, lineer regresyon, lojistik regresyon, parametrik olmayan testler, aykırı değer testleri gibi bir dizi istatistiksel yöntemleri uygulamayı amaçlar. Her ders, literatürde sıklıkla kullanılan istatistiksel kavramları belirlemek, çeşitli sayısal yaklaşımlar kullanarak tanımlayıcı istatistikleri sunmak; hipotez testi, anlamlılık testi ve örnekleme tekniklerini açıklamak; farmasötik verileri analiz etmek için IBM SPSS'nin kullanılması; ve bu sonuçların göreceli değerini değerlendirmek için yazılım bulguları tarafından üretilen istatistiksel çıktının yorumlanması gibi öğrenme hedeflerine sahip olacaktır.
PHAR612BEYİN BİYOKİMYASIYRD. DOÇ. DR. İMGE KUNTERFARMASÖTİK BİLİMLERBu derste nöron hücre zarı yapısında ve myelin oluşumunda rol oynayan beyin lipidleri (örn: sfingolipidler], sinir sitemi fonksiyonlarında ve gelişiminde rol oynayan, beyin gelişiminde nükleik asitler, kan-beyin bariyeri, nörotransmitterlerin sentez ve salıverilmesi, beyinde biyojenik aminler, nöronal büyüme faktörleri, ağırmetallerin nörotoksisitleri tartışılacaktır.
PHAR613HETEROSIKLIK İLAÇLARYRD. DOÇ. DR. AYBİKE YEKTAOĞLUFARMASÖTİK BİLİMLERHeterosikliklere giriş, temel terminoloji, temel 5 ve 6 üyeli heterosikliklerin sentezi, indol, imidazol, benzimidazoller, fenotiyazin halka sistemleri içeren ilaçlar
PHAR614İLAÇ TASARIM VE AKTİVİTESİNİN MEDİSINAL KİMYA PERSPEKTİFLERİPROF. DR. H. OZAN GÜLCANFARMASÖTİK BİLİMLERİlaç olabilme özellikleri, temel farmakokinetik ve farmakodinamik, öncü-lider ve lider optimizasyonları, reseptörler, ilaç-reseptör etkileşimleri, DNA, DNA-ilaç etkileşimleri
PHAR615NÖROTRANSMİTTER FARMAKOLOJİSİDOÇ. DR. EMRE HAMURTEKİNFARMASÖTİK BİLİMLERBu dersin amacı aminoasid asetilkolin, dopamin, serotonin, norepinefrin ve peptid nörotransmitterlerin sentezi, uyarı iletim sistemlerinin incelenmesi ve nörotransmiter reseptörleri ile etkilerinin anlatımını hedefler.
PHAR616NÖROENDOKRİNOLOJİDOÇ. DR. EMRE HAMURTEKİNFARMASÖTİK BİLİMLERCinsiyetin farklı nöronal fonksiyonlardaki (ruh hali bozuklukları, ağrı iletimi, uyku) rolü, hormon reseptörlerinin incelenmesi, nöronal sistemin hormon salınımı üzerindeki etkileri, hipofiz bezi, hipotalamus ve epifiz bezinin insan fizyolojisindeki rolü, stresin nöroendokrin kontrolü, kolinerjik sistem ve hormon salınımı, HPA ekseni ve ruh hali, sirkadiyen ritim ve nöroendokrin düzenleme.
PHAR617İLAÇ KEŞFİNDE YENİ HEDEFLERDOÇ. DR. EMRE HAMURTEKİN, YRD. DOÇ. DR. JALE YÜZÜGÜLENFARMASÖTİK BİLİMLERDiyabet, kalp hastalıkları, nörodejeneratif hastalıklar gibi kronik hastalıklarda rol oynayan yeni reseptörler, enzimler, iyon kanalları, proteinler gibi yeni farmakolojik hedefler tartışılacaktır. Son onay alan ilaçların etki mekanizmaları detaylı bir şekilde incelenecek. Çalışılmakta olan yeni tedavi hedefleri ile yapılan klinik deneyler incelenecek. Halk sağlığı açısından önemli olan hastalıkların patofizyolojisinde rol oynayan yeni mekanizmalar da incelenecektir.
PHAR618FARMAKOLOJİDE İLERİ DENEYSEL METODLARDOÇ. DR. EMRE HAMURTEKİN, YRD. DOÇ. DR. JALE YÜZÜGÜLENFARMASÖTİK BİLİMLERBu dersin amacı farmakolojide ileri deneysel metodların kullanımı ile ilgili ileri düzey bilgi ve laboratuvar ortamında pratik deneyimi öğrencilerine aktarmaktır. Farmakolojik deney teknikleri içerisinde biyoassay'in kullanımı, in vitro araştırma yöntemleri (izole organ banyosu deneyleri ve analizleri) ve in vivo araştırma yöntemleri (deney hayvanlarına hastalık modellerinin incelenmesi ve farmakolojik ölçüm yöntemleri) detaylı bir şekikle işlenecektir. Temel farmakolojik laboratuvar çalışmaları ile birlikte moleküler biyolojide yaygın kullanılan DNA, RNA ve protein analizi tekniklerinide içermektedir. Kullanılan metodlar parmakoloji analında ağrı, inflammasyon ve moleküllerin vasküler aktivite tayinlerini daha detaylı inceleme olanağı sağlamaktır.
PHAR619İLERİ KARDİYOVASKÜLER FARMAKOLOJİYRD. DOÇ. DR. JALE YÜZÜGÜLENFARMASÖTİK BİLİMLERKardiyovasküler hemodinami, kardiyovasküler fonksiyonlarda rol oynayan vazoaktif maddeler, nörotransmitterler ve reseptörler incelenecektir. Hipertansiyon, kalp yetmezliği ve lipid bozuklukları gibi durumlarda yeni tedavi stratejileri tartışılacaktır. Kardiyak işlevde iyon kanalları ve antiaritmik ilaçlar, gebelik sırasında kardiyovasküler ilaçların kullanımı, pediatrik kardiyovasküler farmakoloji ve SARS-Cov2 ile kardiyovasküler patoloji ayrıntılı olarak tartışılacaktır.
PHAR623ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTE SAPTAMA YÖNTEMLERİYRD. DOÇ. DR. MEHMET İLKTAÇFARMASÖTİK BİLİMLERKalitatif antibakteriyel aktivite saptama yöntemleri, disk difüzyon testi, well difüzyon testi, kantitatif antibakteriyel aktivite saptamaleri, makrodilüsyon testleri, mikrodilüsyon testleri, MIK ve MBK saptama, antimikrobiyal etkileşim testleri, dama tahtası yöntemi, moleküler antibakteriyel aktivite saptama yöntemi, PCR, antiviral aktivite saptama testleri, antifungal aktivite saptama testleri, antiprotozoal aktivite saptama testleri, antihelmintik aktivite saptama yöntemleri,
PHAR624AĞRI FARMAKOLOJİSİDOÇ. DR. EMRE HAMURTEKİNFARMASÖTİK BİLİMLERAğrının tanımı ve tipleri, ağrının nöroanatomisi, ağrının nörofizyolojisi, ağrı kesicilerin temel farmakolojisi, kanser ve nöropatik ağrının tedavisi, ağrının davranışsal yönleri, hayvan modelleri ve insanlarda ağrı değerlendirmesi, özel popülasyonlarda analjezik kullanımı.
PHAR625FARMAKOLOJİK OLARAK AKTİF PEPTİDLERYRD. DOÇ. DR. JALE YÜZÜGÜLENFARMASÖTİK BİLİMLERFarmakolojik olarak aktif peptid tanımı, hipotalamik peptidler, dolaşımdaki peptidler, bunların reseptörleri, hücre içi sinyal mekanizmaları, farklı dokulardaki farmakolojik etkileri, farmakolojik olarak etkin peptidlerin klinik kullanımı ve farmakolojik olarak etkin peptidlerle ilgili son çalışmalar
PHAR626HEMATOPOEZ VE PIHTILAŞMA FARMAKOLOJİSİYRD. DOÇ. DR. JALE YÜZÜGÜLENFARMASÖTİK BİLİMLERHematopoezin Fizyolojisi, Anemi Türleri, Demir, Folik Asit ve B12 Vitamini Farmakolojisi, Hematopoetik Büyüme Faktörleri, Kan Pıhtılaşmasının Mekanizmaları, Antikoagülan İlaçlar, Antiplatelet İlaçlar ve Fibrinolitik İlaçların Farmakolojisi.
PHAR627KOZMETİK PREPARATLARI VE FİTOKOZMETİKLERYRD. DOÇ. DR. LEYLA B. POZHARANIFARMASÖTİK BİLİMLERDers, derinin yapısı ve işlevleri, farklı amaçlarla kullanılan kozmetik preparatlar ve bunların formülasyonları hakkında bilgi verir. Kozmetik ürünler üzerinde yapılan kontrolleri, kozmetiklerin bilinçli kullanımını ve kozmetiklerin istenmeyen etkileri hakkında bilgi edinilmesini kapsar.
PHAR628ECZACILIKTA NANOTEKNOLOJİ UYGULAMALARIYRD. DOÇ. DR. LEYLA B. POZHARANIFARMASÖTİK BİLİMLERNanoteknolojinin ilaç ve tıp alanlarındaki uygulamaları, karakterizasyon, nanopartiküler ve nanoveziküler ilaç taşıyıcı sistemler, ilaç hedeflendirme ve nanoilaçların tanı ve tedavide kullanımını içerir.
PHAR629İLAÇ GÜVENLİĞİ VE FARMAKOVİJİLANSDOÇ. DR. EMRE HAMURTEKİNFARMASÖTİK BİLİMLERAdvers ilaç reaksiyonlarının önemi, İlaç geliştirme süreci; Advers ilaç etkilerinin tanımı ve sınıflandırılması; En yaygın advers ilaç reaksiyonları ve örnekleri; Advers ilaç reaksiyonları nedeniyle geri çekilen ilaç örneklerinin kronolojik açıklaması; Farmakovijilans sisteminin geliştirilmesi; Farmakovijilans yönetmeliği; İlaç bırakma türleri; Raporlama sistemi, Raporlanması gereken durumlar; Bildirilecek özel durumlar; Geçersiz raporlama örnekleri; Her ülkeye özgü farmakovijilans sisteminin nedenleri; Diğer ülkelerdeki farmakovijilans sistemleri.
PHAR632İLAÇ ETKİLEŞİMLERİDOÇ. DR. EMRE HAMURTEKİNFARMASÖTİK BİLİMLERİlaç-ilaç etkileşimleri; İlaç-ilaç etkileşimlerine örnekler; İlaç-hastalık etkileşimleri; İlaç-hastalık etkileşimlerine örnekler; İlaç-besin etkileşimleri; İlaç-besin etkileşimlerine örnekler; İlaç-kimyasal etkileşimler; İlaç-kimyasal etkileşim örnekleri.
PHAR637FARMASÖTİK YARDIMCI MADDELERYRD. DOÇ. DR. LEYLA B. POZHARANI, YRD. DOÇ. DR. E. DİLEK ÖZYILMAZFARMASÖTİK BİLİMLERBaşarılı bir formülasyon tasarımı için önemli ve yaygın kullanılan yardımcı maddeler bilgisi ve özellikleri, Etkin madde etkileşimi
PHAR638YENİ İLAÇ TAŞIYICI SİSTEMLER VE HEDEFLEMEYRD. DOÇ. DR. LEYLA B. POZHARANI, PROF. DR. YEŞİM AKTAŞFARMASÖTİK BİLİMLERDers, ilaç hedefleme ve hedefleme mekanizmalarına ilişkin temel kavramları, hedeflemede kullanılan ilaç salım sistemlerinin önemini ve özelliklerini öğretmeyi amaçlamaktadır
PHAR639DOĞAL KAYNAKLARDAN İLAÇ KEŞFİPROF. DR. MÜBERRA KOŞARFARMASÖTİK BİLİMLERDoğal ürünler ve bunların yapısal benzerleri ile kimyasal çeşitlilikleri. Doğal ürün bazlı ilaç keşfini mümkün kılan son teknolojik gelişmeler ve bunların uygulamaları. Kara bitkilerinden, omurgalılardan, omurgasızlardan ve mikroorganizmalardan ayrıca deniz organizmalarından ilaç keşfi. Doğal kaynaklardan onaylanmış ilaçlar, şu anda klinik deneylerde olan bitki kaynaklı bileşikler.
PHAR640ECZACILIK ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN EKSTRAKSİYON YÖNTEMLERİ PROF. DR. MÜBERRA KOŞARFARMASÖTİK BİLİMLEREkstraksiyonun tanımı ve tipleri. klasik ekstraksiyon yöntemleri; maserasyon, dekoksiyon, infüzyon, perkolasyon. Soxhlet ekstraksiyonu, basınçlı sıvı ekstraksiyonu, mikrodalga-destekli solvent ekstraksiyonu, ses dalgaları destekli sıvı ekstraksiyonu, süperkritik akışkan ekstraksiyon yöntemleri ve bunların uygulamaları, çevresel analizlerde kullanılan ektraksiyon yöntemleri.
PHAR643ORGANİK MADDELERİN İSİMLENDİRİLMESİYRD. DOÇ. DR. AYBİKE YEKTAOĞLUFARMASÖTİK BİLİMLEROrganik bileşiklerin isimlerndirilmesine Giriş, Organik bileşiklerin isimlendirilme çeşitleri, Fonksiyonel gruplara dayalı IUPAC isimlendirmesi, karbohidratlar, şekerler, polisiklik halkalar, bioorganik moleküller, ilaçların isimlendirilmesi, doğal bileşiklerin isimlendirilmesi, farmasötik, medisinal bileşiklerin ve sentezlenen bileşiklerin isimlendirilmesi
PHAR644DOĞAL MADDELERİN SENTEZİ VE YARI SENTEZİYRD. DOÇ. DR. AYBİKE YEKTAOĞLUFARMASÖTİK BİLİMLERIntroduction to natural organic compounds and natural products, interception point of natural and synthetic products. Synthesis of natural compounds and their derivatives, retro synthesis, total synthesis, Introduction of exotic reagents and reactions for the synthesis of natural compounds and their derivatives
PHAR645SENTETİK STRATEJİYRD. DOÇ. DR. E. VİLDAN BURGAZFARMASÖTİK BİLİMLERTemel tanımlar, retrosentetik analiz, parçalanmalar, koruma ve korumayı kaldırma. Fonksiyonel grup dönüşümleri, stereokimyasal stratejiler, önemli isim reaksiyonları, temsili organik bileşiklerin total sentezi
PHAR646ORGANİK MADDELERİN SPEKTROSKOPİK YAPI- AYDINLATILMASIYRD. DOÇ. DR. E. VİLDAN BURGAZFARMASÖTİK BİLİMLERFarmasötik ve medisinal organik bileşiklerin ve biyofarmasötiklerin tayininde kullanılan spektroskopik analiz türleri. UVVis spektroskopisi, 2D- and 3D-NMR Spektroskopisi, FTIR, Dönme ve Titreşim Spektroskopisi, Kütle Spektroskopisi (GC-MS, LC-MS, HPLC-MS)
PHAR647METABOLİZMA TEMELLİ İLAÇ TASARIMIPROF. DR. H. OZAN GÜLCANFARMASÖTİK BİLİMLERTemel terminoloji, temel enzimoloji, ilaç metabolizmasında yer alan enzimler, toksikolojik biyoaktivasyon, ilaç metabolizmasının tahmini, ilaç tasarımında metabolizma perspektifleri, ön ilaçlar ve yumuşak ilaçlar
PHAR657İLERİ FARMAKOGNOZİPROF. DR. MÜBERRA KOŞARFARMASÖTİK BİLİMLERTeorik ve uygulamalı bir ders olan ileri farmakognozi dersinde, biyolojik olarak aktif doğal ürünlerin oluşumu, izolasyonu, karakterizasyonu, tanımlanmaları, biyosentezleri ve etkinlik profilleri ile ilgili öğrenciye bilgi verilir.
PHAR658BİTKİ BİOTEKNOLOJİSİYRD. DOÇ. DR. TUĞBA ERÇETİNFARMASÖTİK BİLİMLERBitki doku kültürü ve bitki moleküler biyolojisi hakkında temel bilgiler, kültür tipleri ve uygulama amaçları. Hücre kültürü teknikleri; kallus ve süspansiyon kültürleri, in-vitro regenerasyon, mikroçoğaltım, biyoreaktörler. Tıbbi bitkilerin ve aktif içeriklerinin bitki biyoteknolojisi ile üretimi. Tıbbi ve endemik bitkilerin kritik genotiplerinin seçilmesi, korunması ve çoğaltılmasında biyoteknolojik araçların önemi. Bitki doku kültürü metodlarını kullarak sekonder metabolit üretimi. Gen transfer teknikleri ve transgenik bitki üretimi.
PHAR659İLERİ FITOTERAPİPROF. DR. MÜBERRA KOŞARFARMASÖTİK BİLİMLERBu ders bitkisel ilaç, mineraler, fitokimyasallar, vitaminler, amino asitlerin kullanılışları ve bitkisel ilaç ve bitkisel ürünlerin sentetik ilaçlarla oluşturduğu etkileşimleri kapsamaktadır.
PHAR660SEKONDER METABOLİTLERYRD. DOÇ. DR. TUĞBA ERÇETİNFARMASÖTİK BİLİMLERSekonder metabolitler ve özellikleri. Primer ve sekonder metabolizma ürünleri. Sekonder metabolit üretiminin tarihsel gelişimi. Bitki doku ve hücre kültürü ile sekonder metabolit üretimi ve regülasyonu, biyotransformasyon, bitkilerden genetik materyalin izolasyonu ve klonlanması, gen aktarımı ve uygulamaları, sekonder metabolit sentezinde moleküler tekniklerin uygulaması.
PHAR661HERBAL İLAÇLARIN ANALİZLERİPROF. DR. MÜBERRA KOŞARFARMASÖTİK BİLİMLEREkonomik öneme sahip doğal ürünlerin ve kötüye kullanılan ilaçların analizi için kalitatif ve kantitatif mikroskobik ve kimyasal prosedürlerinin incelenmesi. Avrupa Farmakopesi'ne göre bitkisel ilaçların farmakognozik metodlar ile analizleri.
PHAR671ÖN FORMÜLASYONYRD. DOÇ. DR. LEYLA B. POZHARANI, YRD. DOÇ. DR. E. DİLEK ÖZYILMAZFARMASÖTİK BİLİMLERDers, başarılı bir ilaç formülasyonunda aranan özellikleri, ilaç geliştirilmede formülasyon aşamalarını, ön formülasyon çalışmalarının amacını, farmasötik ürün geliştirmek için gerekli kavramların ve bilgilerin edinilmesini, formülasyonu etkileyen, etkin ve yardımcı maddelere ait fizikokimyasal özellik ile ilaçların parçalanma yolları hakkında detaylı bilgileri kapsamaktadır.
PHAR672STABİLİTEYRD. DOÇ. DR. E. DİLEK ÖZYILMAZFARMASÖTİK BİLİMLERBu ders, ilaç stabilitesinin tanımı ve konsepti ile uluslararası yönergeler doğrultusunda stabilite çalışmalarının yapılmasını, değerlendirmesini ve tüm dozaj formları için yapılması gereken stabilite çalışmaları hakkında detaylı bilgi içermektedir.
PHAR673KATI İLAÇ TEKNOLOJİSİ VE MİKROMERİTİK YRD. DOÇ. DR. E. DİLEK ÖZYILMAZFARMASÖTİK BİLİMLERKatı ilaç şekilleri, geliştirilmesi ve üretimi aşamasında etkili olan faktörler tüm yönleriyle irdelenir. Partikül büyüklüğü ve dağılımı ile ilgili temel bilgilerin öğrenilmesini, ölçme yöntemlerinin ve hesaplarının öğretilmesini içerir.
PHAR674ÇOK FAZLI SİSTEMLERYRD. DOÇ. DR. LEYLA B. POZHARANIFARMASÖTİK BİLİMLERÇok fazlı sistemlerin temel prensiplerinin ve farmasötik dozaj şekillerindeki kullanımlarını içerir.
PHAR675ORAL KONTROLLÜ SALIM SİSTEMLERİYRD. DOÇ. DR. E. DİLEK ÖZYILMAZFARMASÖTİK BİLİMLERKontrollü ilaç salımında temel kavramları, oral kontrollü ilaç salım sistemi tasarımını, özellikleri ve etkileyen faktörleri içerir.
PHAR676İLERİ FARMASÖTİK MİKROBİYOLOJİYRD. DOÇ. DR. MEHMET İLKTAÇFARMASÖTİK BİLİMLERBakteri, virüs, mantar ve parazitler, mikrobiyal fizyoloji ve farmasötik bilimlerde kullanım alanı, farmasötik endüstride mikrobiyal genetik, ilaç sanayinde mikrobiyal kontaminasyon ve terilizasyon, hastalıkların tedavisinde kullanılan mikrobiyal ürünler, farmasötik endüstride iyi üretim uygulamaları, halk sağlığında mikrobiyolojik uygulamalar, antimikrobiyal aktiviteye sahip bitkisel sekonder metabolitler, bakteriyosinler, bakteriyofajlar ve enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanımı, antibiyotik direnci ve direnç mekanizmaları
PHAR680FARMASÖTİK MİKROBİYOLOJİDE ARAŞTIRMA METODLARIYRD. DOÇ. DR. MEHMET İLKTAÇFARMASÖTİK BİLİMLERBakteri, mantar ve virüs izolasyon teknikleri, fentotipik bakteri ve mantar identifikasyonu, mikrobiyal identifikasyonda moleküler teknikler, fenotipik ve genotipik antibiyotik duyarlılık testleri, direnç mekanizması araştırılmasında kullanılan in siliko testler, antibiyofilm aktivite saptanmasında kullanılan yöntemler, doğal ürünlerdeki antimikrobiyal aktivitenin içerik ile ilişkilendirilmesinde kullanılan kimyasal testler
PHYS500YÜKSEK LİSANS TEZİFİZİK
PHYS521ELEKTROMANYETİK TEORİ IPROF. DR. İZZET SAKALLIFİZİKNewton mekanik yasalarının gözden geçirilmesi. Dönen dünya
üzerinde partikül hareketi, merkezkaç ve Coriolis Kuvvetleri. Değişim tekniklerinin mekanik uygulaması, genelleştirilmiş koordinatlar. Lagrange ve Hamilton sistemleri. 2-cisimli merkezi çekim kuvvetlerinde partikül hareketleri. Hareketin dengesel analizi. Katı cisimlerde atalet moment matrisleri, simetrik topaç hareketleri, Euler açıları ve dönme matrisleri. Kanonik dönüşümler, Poisson braketleri.
PHYS522ELEKTROMAKNETİK TEORİ IPROF. DR. MUSTAFA HALİLSOYFİZİKElektrostatiğe Giriş. Maxwell denklemi olarak Coulomb Yasası.
Kartezyen Küresel ve silindirik olarak Curl, divergens, Laplace denklemi koordine eder. Fizikte bir dağıtım olarak Dirac delta fonksiyonu. Green'in ve Gauss Iraksaklık teoremleri. Dağılımları ve bunların ilişkili potansiyelleri ve Elektrik yükü alanlar. Düzlemsel uygulamaları ile elektrostatik problemleri, dikdörtgen, küresel ve silindirik problemleri. Legendre, Bessel fonksiyonları ve elektrostatik Green fonksiyonları. Dielektriklerin ile. Bir akımın statik manyetik sorunu.
PHYS531İSTATİSTİKEL FİZİKYRD. DOÇ. DR. MUSTAFA RIZAFİZİKSet teorisinin unsurları, olasılıkların temelleri,

örnek uzaylar ve bileþik olaylar. Kombinatorik. Binom, Gauss, Poisson Dağılımları, Markov süreçleri. Rasgele değişkenler, beklenti değerleri, momentler, fonksiyon üretme. Merkezi limit teoremi, korelasyonlar. Mekanik sistemlerin istatistiksel formülasyonu. Temel istatistiksel varsayım. İstatistiksel topluluklar. Denge koþulları. Durumların yoğunluğu. İstatistiksel termodinamik, geri dönüşü olmayan ve geri dönüşümlü değişiklikler. İdeal bir gazın istatistiksel ağırlığı ve entropisi. Klasik ve kuantum ideal gazlar için dağılım fonksiyonları ve bölme fonksiyonları. Langevins Denklemi.
PHYS533SIVI KRİSTAL FİZİĞİNE GİRİŞYRD. DOÇ. DR. MEHMET OKCANFİZİKBu dersin temel amacı, aşağıdaki konularda uzmanlık sağlamaktır: Maddenin Aşamaları ve Sıvı Kristal (LC) Devlet, Termotropik LC. Lyotropik LC, LC Mezofazlarının Yapıları ve Sınıflandırılması, LC'de Dokular ve Doku Özellikleri, LC'nin Deneysel Faz Diyagramları, LC'nin Yapısına Etkili Faktörler, LC'nin Oryantasyon Özellikleri, LC Fiziksel Özellikleri, LC Fiziksel Özelliklerinin Deneysel Belirlenmesi.
PHYS551KUANTUM MEKANİK IPROF. DR. OMAR MUSTAFAFİZİKKuantum Mekaniksel Kavramlar.·Kuantum Mekaniginin temel postuletleri.Acisal Momentum ve radyel simetrik Schrodinger denklemi, Kuresel harmonikler. Kuresel alanlar kuantum patikulerin Schrodenger denklemi.Yaklasim yonetimleri/Perturbasyon kuramlari.Modern gelismeler (perturbasyon tipi kaydirilmis buyuk-l acinim yontem onerisi, Noktasal kanonik yaklasimi, PT-simetrik kuantum mekenik/ 1 boyut, V.S.).
PHYS598SEMİNERFİZİK
PHYS600DOKTORA TEZİFİZİK
PHYS604GENEL RELATIVITEDE OZEL KONULAR IIPROF. DR.MUSTAFA HALİLSOYFİZİKDüzlem simetrik uzaylarda skaler alanlar. Skaler, elektromanyetik, yerçekimi ve nötrino alanları arasındaki etkileşimler. Yüklü küresel kara deliklerde skaler alanlar. Tekilliklerin gelişimi üzerine etkisi. Tekillik türlerinin analizi. Kara deliklerin iç yapısını daha ayrıntılı anlamak
PHYS621KLASİK MEKANİK IIFİZİKHamilton-Jacobi Hareketleri açıklaması.Mekaniğinin Varyasyon prensipleri.Noether teoremi ve mekanik miktarları korunmuş. Continuum mekaniği ve alan teorisi.
PHYS622ELEKTROMAKNETİK TEORİ IIFİZİKGörelilik ve Lorentz değişmezliği Özel Teorisi.Maxwell denklemlerinin formülasyonu. Dönüşüm Elektrik kuralları ve hareket atında manyetik alanlar. Elektromanyetik dalgalar düzlem ve zaman, çok kutuplu genişleme harmonik akımlar.
PHYS698SEMİNERFİZİK
PHYS699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIFİZİK
PSYC500YÜKSEK LİSANS TEZİGENEL PSİKOLOJİ
PSYC501ARAŞTIRMA METODLARIPROF. DR. İLHAN RAMANGENEL PSİKOLOJİBu ders kapsamında Psikoloji Biliminde sıklıkla kullanılan denek içi, denekler arası, korelasyonel, deneysel desenler incelenecktir. Öğrenciler çalışmak istedikleri konuya en uygun araştırma desenini bulmayı ve uygulamayı öğreneceklerdir.
PSYC515İLERİ GELİŞİM PSİKOLOJİSİPROF. DR. FATİH BAYRAKTARGENEL PSİKOLOJİBu ders Gelişim Psikolojisi'ndeki Gelişim Bilimi, Yaşam Boyu Gelişim Psikolojisi, Mikrogelişim, ve boylamsal/çok boyutlu araştırma yöntemleri gibi ileri ve güncel konuları incelemeyi amaçlamaktadır. Bu konular karşılıklı etkileşimde bulunulacak sınıf ortamlarında öncelikle kuramsal/görgül bilgiler verilerek sonrasında ise ilişkili makaleler incelenerek işlenecektir.
PSYC552İLERİ SOSYAL PSİKOLOJİPROF. DR. ŞENEL HÜSNÜ RAMAN GENEL PSİKOLOJİBu ders kapsamında tutum, yakın ilişkiler, bireysel ve grup süreçleri gibi konular irdelenecektir.
PSYC570İLERİ BİLİŞSEL PSİKOLOJİYRD. DOÇ. DR. BURCU KAYA KIZILÖZGENEL PSİKOLOJİBu ders öğrencilere seçmiş oldukları bir bilişsel psikoloji alanında detaylı bilgi edinme olanağı tanımayı amaçlamaktadır. İlk haftalardaki seçilmiş farklı bilişsel psikoloji alanlarında okumaların ardından öğrenciler seçtikleri alanda araştırma taslağı hazırlayacak, veri toplayacak, analiz yapacak ve bulgularını rapor halinde sunacaklardır.
PSYC598SEMİNERGENEL PSİKOLOJİBu derste, öğrenciler ileri seviyede araştırma bulgularının sonuçlarını sınıfta sunacaktır. Seminer dersi,
güncel teori ve araştırmalar üzerine yapılacak tartışmalara yoğunlaşacaktır. Ek olarak, öğrenciler konuk konuşmacıların sunumlarına da katılacaklardır.
PSYC600DOKTORA TEZİGENEL PSİKOLOJİBu ders öğrencinin doktora tezi hazırlamasını amaçlamaktadır. Doktora tezinde temel amaç, Psikolojinin alt alanlarından birinde yenilikçi bir araştırma fikri geliştirmek ve bu fikri hayata geçirmek için gerekli adımları atarak araştırmanın beş kişilik bir jüri önünde savunulması ve Web of Science'taki bir dergide yayınlanmasıdır.
PSYC601İLERİ ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİYRD. DOÇ. DR. ÇIĞIR KALFAOĞLUGENEL PSİKOLOJİBu derste öğrenciler program kapsamındaki her bir alt disiplin olan bilişsel, sosyal ve gelişimsel psikolojiye özgü araştırma yöntemleriyle tanıştırılacaktır. Öğrenciler, nicel, nitel ve karma yöntem araştırmaları dahil her bir araştırma yöntemi ve tasarımını öğrenecek, eleştirel olarak tartışmayı ve değerlendirmeyi öğreneceklerdir. Deney, anket, görüşmeler, odak grupları, katılımcı gözlem ve yeni medya verilerinin incelenmesi gibi yöntemleri kullanarak nasıl veri toplayacaklarını öğreneceklerdir. Ayrıca, öğrencilerden bir araştırma önerisi hazırlamaları beklenecektir.
PSYC605ÇAĞDAŞ PSİKOLOJİDE GÜNCEL KONULARPROF. DR. İLHAN RAMANGENEL PSİKOLOJİBu ders, gelişimsel, bilişsel, sosyal ve klinik psikoloji ve uygulamaları dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere psikolojinin başlıca alanlarından gelen titiz deneysel ve teorik katkıları kapsayacaktır. Bu nedenle ders, Covid-19 Pandemisi nedeniyle psikologların uzmanlığına belki de her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğu günümüz dünyasında psikologların uğraştığı güncel sorunları içerecektir. Pandemi sona erdikten sonra bile, pandemi psikologların araştırma yapma, hizmet sunma ve geleceğin psikologlarına eğitim verme şeklini değiştirdiği için bu konular ilgili olmaya devam edecektir.
PSYC622DİJİTAL ÇAĞDA İNSAN GELİŞİMİPROF. DR. FATİH BAYRAKTARGENEL PSİKOLOJİ1990'lı yıllardan itibaren internetin küreselleşmesi ile birlikte insanlar dijital bir çağda yaşamaya başlamıştır. Bu, şu andaki dünyaya doğan dijital yerlileri ve öncesinde ve sonrasında yaşamış dijital göçmenleri yarattı. Dijital medya okuryazarlığı, mevcut ve gelecekteki işler için en önemli yeteneklerden biri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca sosyal medya kişilerarası ilişkilerin doğasını da dönüştürmüştür. Bu ders, dijitalleşmenin insan gelişimindeki risklerine ve getirilerine odaklanacaktır.
PSYC698SEMİNERGENEL PSİKOLOJİBu ders, öğrencileri araştırma makalesi ve tez yazmaya hazırlamayı amaçlamaktadır. Ders, Psikoloji alanındaki güncel teoriler ve çalışmalar üzerine tartışmalara odaklanacaktır. Öğrenciler yayınları analiz edecek ve ileri düzey araştırma bulgularının sonuçlarını sunacaklar, ayrıca misafir öğretim üyesi sunumlarına katılacaklardır.
PSYC699DOKTORA YETERLİLİK SINAVIGENEL PSİKOLOJİBu ders öğrencinin doktora tezi hazırlamasını amaçlamaktadır. Doktora tezinde temel amaç, Psikolojinin alt alanlarından birinde yenilikçi bir araştırma fikri geliştirmek ve bu fikri hayata geçirmek için gerekli adımları atarak araştırmanın beş kişilik bir jüri önünde savunulması ve Web of Science'taki bir dergide yayınlanmasıdır.
RPDA500YÜKSEK LİSANS TEZİREHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIKYüksek lisans tezi bir öğretim üyesinin danışmanlığında teorik ve uygulamalı derslerin tamamlanmasından sonra öğrencinin bağımsız bir çalışma yürütebilmesini içerir. Bu nedenle tez çalışması süresince öğrenci literatür tarama, veri toplama ve değerlendirme, analiz yapma ve sonuçlarını yazılı olarak sunmaya yönelik olarak danışmanının gözetiminde çalışmalar yapar.
RPDA501ÇAĞDAŞ PSİKOLOJİK DANIŞMA KURAMLARIDOÇ. DR. GÜLEN UYGARERREHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIKPsikoanalizden bilişsel davranışçı yaklaşıma temel danışma teorileri, temel özellikler, her bir teorinin kişilik konuları ve teknikler, danışma teorilerinin sınırlılıkları ve güçlü tarafları, teori ve uygulama ilişkileri, temel danışma okullarındaki araştırma,uygulama ve yenilikler.
RPDA511ÇAĞDAŞ AİLE DANIŞMA KURAM VE UYGULAMALARIPROF. DR. SİBEL DİNÇYÜREKREHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIKAile içi ilişkiler ve ruh sağlığı, aile danışmanlığının amaç, ilke ve teknikleri, aile içi ilişkilerin geliştirilmesi için yapılabilecek bazı yardımlar, belli başlı aile danışmanlığı kuramları, kuramların esasını oluşturan ilkeler, teknikler ve uygulamaları.
RPDA513ÇAĞDAŞ GELİŞİM VE KİŞİLİK KURAMLARIDOÇ. DR. SERTAN KAĞANREHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIKGünümüzde yaygın olan gelişim kuramları ve kişilik kuramlarının tartışılması.
RPDA598PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SEMİNERİREHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIKRehberlik ve psikolojik danışma alanıyla ilgili bir konuyu seçip araştırma ve inceleme, bunu grup ortamında tartışma, alanla ilgili yeni gelişmeler hakkında bilgi edinme, araştırılan konuyu yazılı bir rapor haline getirme.
RTVF517DİJİTAL BELGESEL PROJESİ YRD. DOÇ. DR. YETİN ARSLAN, YRD. DOÇ. DR. PEMBE BEHÇETOĞULLARI DİJİTAL MEDYA VE FİLMBağımsız yönetmenlik projesi olan bu ders kurmaca olmayan dijital belgesel film yapımı konusunda derinlemesine bir yaklaşım sağlar. Ders, fikir oluşumundan montajın tamamlanmasını da içeren belgesel film yapımının tüm üretim süreçlerinde her katılımcıyı kendi filminin bağımsız yönetmeni olarak konumlandırır. Ders, kişisel vizyon ve yönetmenin karar verme süreçleri arasındaki ilişkiye vurgu yapar; başarılı bir projenin izleyici ile entelektüel ve duygusal birliktelikten geçtiğinin farkında olarak bilinçli bir şekilde perspektif ve duyguların projeye katılmasının öneminin altını çizer.
RTVF518İLERİ DİJİTAL MEDYA İÇİN SEÇİLMİŞ KONULAR YRD. DOÇ. DR. YETİN ARSLAN, YRD. DOÇ. DR. PEMBE BEHÇETOĞULLARI DİJİTAL MEDYA VE FİLMBu ders yaratıcı sanatlarda dijital medyanın tarihi işlevleri ve etkilerini işlemektedir. Bu ders çağdaş dijital medyanın gelişimindeki araç ve tekniklere vurgu yapmaktadır. Öğrenciler etkileşimsel dijital medyayı kullanarak dijital hikaye anlatmayı ve görüntülemeyi, yaratıcılığı, manipülasyonu ve entegrasyonu öğrenerek pratik uygulamalarla dijital medya ile tanışacaklardır. Bu aşama araştırma, estetik yapılandırma, senaryo yazımı ve üretim öncesi aşamaları kapsar.
RTVF521DİJİTAL FOTOĞRAF: DENEYSEL TEKNİKLER DİJİTAL MEDYA VE FİLMBu ders öğrencilerin durağan imgeleri çekmek ve montajlamak için çeşitli teknik ve teknolojileri kullanmada beceri kazanması için hazırlanmıştır. Ders performans fotoğrafı, solarizasyon fotomontaj gibi deneysel fotoğrafın çeşitli alt-alanlarına odaklanacaktır. Öğrenciler bu derste cep telefonu gibi dijital mobil teknolojileri ve dijital kamerayı kullanma fırsatı bulacaklardır.
RTVF599DÖNEM PROJESİDİJİTAL MEDYA VE FİLMDers kapsamında öğrencilerin yeni sosyal ağlar üzerinden paylaşılabilecek profesyonel kalitede dijital ortamda yaratıcı bir proje üretmeleri ve bu çalışmayı derinlemesine tartışan bir rapor yazmaları gerekmektedir. Program bir belgesel, film, etnografik bir çalışma, haber, dijital hikâye, sözlü tarih, yaşam öyküsü, fotoğraf veya 3D animasyon şeklinde olabilir.
TOCE500YÜKSEK LİSANS TEZİTOPLUMSAL CİNSİYET ÇALIŞMALARI
TOCE501FEMİNİST TEORİLER IPROF. DR. HANİFE ALİEFENDİOĞLUTOPLUMSAL CİNSİYET ÇALIŞMALARIDersin amacı, öğrencilerin cinsiyet çalışmalarındaki bazı esas teorik uyum ve çatışma anlayışlarını güçlendirmek ve onlara bunları sunmaktır. Bu derste, liberal, sosyalist, Marksist, radikal ve Müslüman feminist geleneklerden gelmiş teorileri de içeren ana sosyal feminist ve politik teoriler karşılaştırılacak ve analiz edilecektir. 'Irk' sınıf ayrımı, cinsellik, milli durum gibi diğer önemli faktörler hakkında cinsiyet kavramının hassasiyetinin önemini öğrenciler üzerinde artırmak amacıyla, sekssizim ve politik hedef ve çalışmalar arasındaki ilişkileri tartışacaktır.
TOCE518KADIN VE TARİH ÇALIŞMALARIDOÇ. DR. SÜHEYLA ÜÇIŞIK ERBİLENTOPLUMSAL CİNSİYET ÇALIŞMALARIBu ders öğrencilere 18. Ve 19.yy. da tarihi çerçeve içerisinde kadınların yaptığı meslekleri ve sorunlarını anlatacaktır. Aynı zamanda kadının, sosyal, politik ve entelektüel hareketlerini de inceleyecektir. Tarihte 'kadın' karmaşasını anlamak kesinlikle çok önemlidir. Ders, tarihin esas birincil kaynakları ve tarihçilerin kendi entelektüel çerçevelerinde bu verilere verdikleri anlam ve şekil arasındaki farklılıklara odaklanacaktır.
TOCE598SEMİNERTOPLUMSAL CİNSİYET ÇALIŞMALARIBu ders öğrencilere tezlerini yazabilmeleri ve yüksek lisans programlarının gerekliliklerini gidermek adına akademik çalışma ve yazma becerilerini geliştirmekte yardımcı olması için tasarlanmıştır. Ders, argümanlarının organizasyonlarını, eleştirel okumayı, alıntı kaynaklarını ve eser hırsızlığını önlemeyi içeren teknik yazım vasıflarına odaklanmaktadır. Bu ders aynı zamanda Kadın araştırmalarına profesyonel / akademik alanda çalışmalara giriş sağlamakta ve Merkez'in lisansüstü programına, etkinliklerine, kaynaklarına ve fakülteye uyumu sağlamaktadır. Ders lisansüstü seviyedeki okumaları analiz etmek ve karşılaştırmak için gerekli olan becerileri, grup tartışması becerilerini, temel teorik terminolojiyi verecektir. Okumalar, tartışmalar, aktiviteler ve belgeler öğlencilerin yüksek lisans çalışmalarının yapısını anlamalarını sağlayıp, kendi akademik hedeflerinde yardımcı olacaktır.
TOUR500YÜKSEK LİSANS TEZİTURİZİM İŞLETMECİLİĞİ
TOUR501ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ VE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİYRD. DOÇ. DR. ALİ ÖZDURANTURİZİM İŞLETMECİLİĞİBu dersin amacı hizmet özellikle konaklama sektöründe insan davranışlarının
incelemek ve analizini yapmaktır. Özellikle bireysel becerilerin geliştirilmesi ile
ilgili kavramlar ayrı bir önem verilecektir.Bu dersde ayrıca öğrencilerin
sebep sonuç ilişkilerinin birseysel ve grup çalışmalarına olan etkileri incelenerek farklı
bir bakış açısına sahip olmaları sağlanacaktır.
TOUR502TURİZM VE KONAKLAMA ENDÜSTRİSİNDE STRATEJİK YÖNETİMPROF. DR. OSMAN M. KARATEPETURİZİM İŞLETMECİLİĞİBu dersin amacı işletmelerin strateji ler oluşturma, geliştirme ve uygulama süreçlerini
açıklamaktır. Bu dersde ayrıca öğrencilerin önceki dönemlerde aldıkları dersleri ve bilgileri
yeni stratejik yönetim teknikleri ile harmanlayarak uygulamalarının sağlanması hedeflenmektedir.
TOUR503TURİZM VE KONAKLAMA ENDÜSTRİSİNDE YÖNETİM MUHASEBESİDOÇ. DR. MİNE HAKTANIRTURİZİM İŞLETMECİLİĞİBu dersin amacı uluslararası otel ve turizm endüstrisinde yönetimsel kararların alınması için finansal bilgilerin kullanımını açıklamaktır. Bu ders işletmelerin planlama ve kontrol mekanizmasını öğreterek ve muhasebe tekniklerini kullanarak öğrencilerin bilgi ve yeteneklerini geliştirmeyi amaçlar. Dersin sonunda öğrenciler stratejik performans, kazanç planlama, işletme bütçesini oluşturma ve fiyat politikaları konularında bilgi sahibi olacaklar.
TOUR505TURİZM PLANLAMASI VE POLİTİKALARI GELİŞTİRMEYRD. DOÇ. DR. M. HAMED REZAPOURAGHDAMTURİZİM İŞLETMECİLİĞİBu dersin amacı planlama teknikleri, ilkeleri ve politikaları yoluyla turizmin geliştirlmesini nasıl olması gerektiğini açıklamaktır.Özellikle turizm sektöründeki gelişimi ve turizmle ilgili konuların anlatılması hedeflenmektedir. Ekonomik ve çevresel konular sürdürülebilirlik temelinde tartışilacak ve yeni yüzyıldaki beklenti ve hedefler turizm açısından öğrencilere aktarılacaktır.
TOUR512TURİZM ENDÜSTRİSİNDE HİZMET KALİTESİ YÖNETİMİYRD. DOÇ. DR. TUNA KARATEPETURİZİM İŞLETMECİLİĞİBu ders müşterileri konuk olarak kabul etmeyi ve bununla beraber inanılmaz bir deneyim kazandırmayı öğretir. Ders süresince öğrenciler, academic yayınlar ve çalışmaların desteğiyle konaklama işletmelerinin yönetimini gerçek yaşamdan kesitlerle öğrenecektir. Walt Disney, Marriot, Ritz-Carlton, Darden Restoranlar Zinciri, Southwest Havayolları ve diğerleri ders kapsamında incelenecektir. Dersin üç ana bölümü strateji, istihdam ve system yaklaşımı çerçevesinde, öğrenciler, benzer işletmeleri ziyaret ederek konuklar, çalışanlar ve yöneticilerle mülakatlar yapmak suretiye farklı perspektivleri görme şansına sahip olacaktır. Yine internet üzerinden yapılacak araştırmalarla da gerçek ya da sanal olarak yaratılmış konaklama işletmelerini inceleme ve sonrasında örnek olay olarak sunma imkanına sahip olacaklardır. İş etiği kavramı da dersin incelenecek konuları arasında yer almaktadır.
TOUR515ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİYRD. DOÇ. DR. İLKAY YORGANCITURİZİM İŞLETMECİLİĞİBu derste öğrenciler, anket ve alan araştırmaları, soru kağıdı tasarımı, içerik analizi, veri analizi, odak grup, katılımcı gözlem dahil bireysel ve grup gözlemleri gibi sosyal araştırma yöntemlerini tanıma ve öğrenme şansına sahip olacaktır. Bununla beraber, öğrencinin ilgisini çekmeye yönelik gönüllü katılım, anonimlik ve gizlilik gibi konular da sosyal ve etik kodlar çerçevesinde incelenecektir.
TOUR523İLERİ DÜZEY YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİYRD. DOÇ. DR. M. GÜVEN ARDAHANTURİZİM İŞLETMECİLİĞİDersin amacı, öğrencilere modern Yiyecek İçecek Yönetimi konusunda uzmanlaşmış ve ileri teori sağlamaktır. Gıda tedarikinde bir işletmenin yönetiminde yeni stratejik sistem yaklaşımının nasıl kullanılabileceğini göstermeyi amaçlıyor. Ayrıca, eğer başarıyla yönetilirse etkinlik ve etkililiği artırmaya yardımcı olabilecek kritik faktörlerin öğrencilerin farkındalığını artıracaktır. Öğrenciler ayrıca, - sözlü ve yazılı, problem çözme, kişilerarası öğrenme (kaynakların kullanımı) öğrenme ve grup çalışması da dahil olmak üzere bir dizi temel (veya devredilebilir) beceriler geliştirmeye teşvik edilecektir.
TOUR526OTEL SEKTÖRÜNDE GELİR YÖNETİMİUZM. OĞUZ TUNÇBİLEKTURİZİM İŞLETMECİLİĞİBu ders konaklama endüstrisinde gelir yönetimi ile ilgili kavramsal ve pratik bilgiler sağlamak için tasarlanmıştır. Dres kapsamında konaklama profesyonellerinin gelirlerini optimize etmek için kullandıkları araç ve teknikleri incelenmektedir.
TOUR598 SEMİNERTURİZİM İŞLETMECİLİĞİSeminer dersinin amacı, öğrencilerin araştırma kapasitelerini geliştirmek ve araştırma önerisi taslağı hazırlamalarında onlara yol göstermektedir. Öğrenciler sunum ve iletişim becerileri, ayrıca özerk olarak ve bir grupla birlikte çalışma konusunda yetkinlik kazanacaklar ve bir araştırma önerisinin etkili bir şekilde yazılmasını öğreneceklerdir.
TOUR599DÖNEM PROJESİTURİZİM İŞLETMECİLİĞİ
TOUR600DOKTORA TEZİTURİZİM İŞLETMECİLİĞİ
TOUR601KANTİTATİF ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİPROF. DR. OSMAN M. KARATEPETURİZİM İŞLETMECİLİĞİBu ders, öğrencilere araştırma yöntemi ile ilgili konularda genel bilginin aktarılması için tasarlanmıştır. Bu ders, aynı zamanda öğrencilere kavramsal veya araştırma modellerinde yer alan hipotezler ile ölçeklerin psikometrik özelliklerinin test edilmesinde kullanılan istatistiki tekniklerin (örneğin, betimleyici ve doğrulayıcı faktör analizi, regresyon analizi, yol analizi) öğretilmesini amaçlamaktadır.
TOUR602NİCEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİYRD. DOÇ. DR. İLKAY YORGANCITURİZİM İŞLETMECİLİĞİBu ders de öğrencilere Turizm ve Otelcilik hizmetinde nitel araştırma yöntemi ve tasarımı konusunda çeşitli özellikleri ve teknikleri tanıtılacaktır. Öğrenciler çeşitli nitel metod ve analiz teknikleri konusunda ve ilgi alanlarında araştırma projesi üzerine deneyim kazanacaklardır.
TOUR603TURİZM SEKTÖRÜNDE GÜNCEL ARAŞTIRMA KONULARIPROF. DR. ALİ ÖZTÜRENTURİZİM İŞLETMECİLİĞİBu ders, öğrencilere turizm ve otelcilik alanındaki çağdaş araştırma konularını içeren hakemli makaleleri geniş bir yelpazede anlatabilmek amacıyla tasarlanmıştır. Derste, destinasyon yönetimi ve pazarlaması, politika planlaması, rekabetçilik, hizmet yönetimi ve pazarlaması, finansal yönetim, insan kaynakları yönetimi, örgütsel davranış ve stratejik yönetim gibi konular irdelenecektir. Bu ders aynı zamanda öğrencilere tezleri için özel araştırma konularını belirleyebilmek konusunda da yardımcı olacaktır.
TOUR605TURİZMDE GENEL KONULAR VE ETKİLERİPROF. DR. ALİ ÖZTÜRENTURİZİM İŞLETMECİLİĞİBu ders konaklama sektöründe iş kurma , çalışma veya şirket yenileme, geliştirme düşüncesinde olanlar için tasarlanmıştır. Vaka çalışmaları, gerçek iş yaşamından örnekler, fonlara ulaşma, iş fırsatlarını görme temel konular arasında yer almaktadır.Özetle bu ders öğrencilerin girişimci risk alma durumlarının iş ve toplumyaşamına olan etkileri incelemeyi hedeflemektedir.
TOUR608KONAKLAMA ALAN ÇALIŞMALARIDOÇ. DR. MİNE HAKTANIRTURİZİM İŞLETMECİLİĞİDersin amacı öğrencilerin, teorik ve pratik konuları otel işletmeciliği alanınıda gerçek durum çalışmaları kullanarak irdelemektir. Bu ders, farklı gerçek yaşam durumlarını analiz ederek, niteliksel araştırmalardaki yöntem bilgisini ve yeteneklerini geliştirmek üzere tasarlanmıştır. Böylelikle, öğrenciler analitik becerilerini geliştirirken, düşünme becerilerini teorik bilgilerle harmanlayıp pratik durumlara uyarlayacaktır.
TOUR611HİZMET ENDÜSTRİSİNDE REKABET STRATEJİLERİPROF. DR. HASAN KILIÇTURİZİM İŞLETMECİLİĞİBu dersin amacıstratejik yönetim içerisinde yer alan işletmelerin iç ve dış çevreleri arasında bir köprü kurmaya çalışan teorik ve pratik araştırmaları öğrencilere aktarmaktır.Bu ders disiplinler arası bir yaklaşımı takip etmketedir. Özellikle Rekabet etme gücü ile ilgili literatur taraması yapılarak öğrencilerin araştırma yapmalarına yardımcı olunması hedeflenmektedir
TOUR620TURİZMDE KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK & SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞLETMEYRD. DOÇ. DR. M. HAMED REZAPOURAGHDAMTURİZİM İŞLETMECİLİĞİ"Bu ders, kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) ve sürdürülebilir iş kavramının gelişimini ve anlamını kapsar.

(SB). Bu kurs, KSS ve SB'nin stratejik önemine ilişkin en son düşünceleri ve KSS ve SB'nin nasıl yolun kalbine gittiğini özetlemektedir.

Hangi işletmelerin kararlar aldığı ve faaliyetlerini yürüttüğü. Ders, öğrencilerin iş dünyasının rolünü anlamalarını sağlayacaktır.

daha geniş toplum ve işletmelerin karşılaştığı mevcut zorluklar. Ders sürdürülebilir iş stratejilerinin entegrasyonu olarak tanımlanabilir.

çevresel ve sosyal konulara ilişkin kurumsal bakış açılarının ve bunun paydaş yönetimi stratejileri üzerindeki etkilerinin incelenmesi. Öğrenciler

Mevcut işletme literatüründen alınan başarılı ve kusurlu organizasyonel stratejilerin analizinde sürdürülebilir kalkınma kavramlarını uygular.

Sürdürülebilir iş geliştirme ve sürdürülebilir kalkınma birbirinden ayrılamaz. Bir vaka çalışması yaklaşımı kullanarak, bu ders geniş kapsamlı bir şekilde inceleyecektir.

İşletmeler ve sürdürülebilirlik ile ilgili çeşitli konular. Ders, kurumsal çevresel ve sosyal zorlukları inceleyecektir.

Çevre sorunlarına paydaş katılımının arttırılması. Öğrenciler sürdürülebilir iş geliştirme kavramlarını aşağıdakiler aracılığıyla uygulayacaklardır:

Mevcut iş literatüründen alınan sürdürülebilir ve sürdürülemez organizasyonel stratejilerin analizi.
TOUR698 SEMİNERTURİZİM İŞLETMECİLİĞİSeminer dersinin amacı, öğrencilerin araştırma kapasitelerini geliştirmek ve araştırma önerisi taslağı hazırlamalarında onlara yol göstermektedir. Öğrenciler sunum ve iletişim becerileri, ayrıca özerk olarak ve bir grupla birlikte çalışma konusunda yetkinlik kazanacaklar ve bir araştırma önerisinin etkili bir şekilde yazılmasını öğreneceklerdir.
TOUR699DOKTORA YETERLİLİK SINAVITURİZİM İŞLETMECİLİĞİ
TUIS500YÜKSEK LİSANS TEZİTURİZM İŞLETMECİLİĞİ
TUIS501TURİZM VE KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİMYRD. DOÇ. DR. ALİ ÖZDURANTURİZİM İŞLETMECİLİĞİBu ders, öğrencilere firmaların stratejilerini belirleme, uygulama ve değerlendirmelerinin nasıl olması gerektiğini öğretir. Bu dersin amacı, öğrencilerin daha önce almış olduğu derslerde (örneğin, turizm ve otel işletmeciliği, pazarlama yönetimi, örgütsel davranış ve finansal yönetim) öğrenmiş olduğu bilgileri kullanmayı ve böylece, öğrencilerin yeni stratejik yönetim tekniklerini uygulamayı, örnek olay çalışmaları yapmayı ve önerilerde bulunmalarını sağlamaktır.
TUIS502ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİYRD. DOÇ. DR. RÜÇHAN KAYAMANTURİZİM İŞLETMECİLİĞİBu dersin amacı, öğrencilere turizm ve otelcilik alanındaki araştırmalar, araştırma plan ve önerileri, nitel ve nicel araştırma yöntemleri, anket tasarımı ile araştırma uygulama ve analizleri yapmayı öğretmektir.
TUIS503TURİZM VE KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE YÖNETİM MUHASEBESİYRD. DOÇ. DR. CAHİT EZELTURİZİM İŞLETMECİLİĞİBu dersin amacı uluslararası otel ve turizm endüstrisinde yönetimsel kararların alınması için finansal bilgilerin kullanımını açıklamaktır. Bu ders işletmelerin planlama ve kontrol mekanizmasını öğreterek ve muhasebe tekniklerini kullanarak öğrencilerin bilgi ve yeteneklerini geliştirmeyi amaçlar. Dersin sonunda öğrenciler stratejik performans, kazanç planlama, işletme bütçesini oluşturma ve fiyat politikaları konularında bilgi sahibi olacaklar.
TUIS512TURİZM VE KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE PAZARLAMA YÖNETİMİYRD. DOÇ. DR. RÜÇHAN KAYAMANTURİZİM İŞLETMECİLİĞİBu ders öğrencilere pazarlama çevresi, pazarlama karması bileşenleri, pazar bölümlendirme ve planlama ile kapsamlı bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Bu ders turizm ve otelcilik sektöründe geliştirme, değerlendirme, pazarlama yönetiminin uygulanması ile ilgilidir. Derste ayrıca kavramlar, kuramlar, analitik prosedürler, teknikler ve çeşitli modeller derinlemesine analiz edilecektir.
TUIS518KONAKLAMA ENDÜSTRİSİNDE KALİTE SİSTEMLERİYRD. DOÇ. DR. TUNA KARATEPETURİZİM İŞLETMECİLİĞİBu dersin amacı, hizmet sektörlerinde insan davranışlarını incelemektir. Bireysel ve grup düzeyinde kişilik becerilerinin geliştirilmesi ve geliştirilmesi için örgütsel davranış kavramlarının kullanılması konusunda özel dikkat gösterilecektir. Ders aynı zamanda öğrencilerin kişiler arası ve grup davranışlarının nedenleri ve etkileri, dinamikleri ve etkileri ve organizasyonel iklimler, çatışma ve yapısal tasarım ile ilgili örgütsel davranış konularındaki algılarını genişletmeyi amaçlamaktadır.
TUIS522TURİZMDE VE OTELCİLİKTE ÇAĞDAŞ KONULARYRD. DOÇ. DR. RÜÇHAN KAYAMANTURİZİM İŞLETMECİLİĞİBu dersin amacı turizm sektörüyle ilgili güncel çağdaş konuların bazılarını belirlemek ve analiz etmektir. Ders içeriği, öğretim sırasında bu sektörler için en önemli sayılan konular üzerine yoğunlaşacaktır. Bugün turizm endüstrisinin karşılaştığı tehdit ve fırsatları vurgular ve küresel eğilimleri, büyük hükümet gündemlerini, politika değişikliklerini veya değişen yönetim stratejilerini içerir.
TUIS523ÖZEL İLGİ TURİZMİYRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ALTUNTURİZİM İŞLETMECİLİĞİDersin amacı öğrencilere özel ilgi alanlarının turizm faaliyetlerine katılımdaki önemlerinin açıklanarak, öğrencilerin turizme
yönelik bakış açılarının geliştirmektir. Bu alanda yapılmış araştırmaların incelenmesi ve analizinin yapılması ayrıca
çalışmalar ışığında yeni çalışmaların ortaya çıkmasına katkı sağlamaktır.
TUIS524TURİZM YATIRIM PROJELERİ ANALİZİYRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ALTUNTURİZİM İŞLETMECİLİĞİÖğrencilere, fizibilite çalışmalarının yürütülmesinde, yatırım kararı alınmasında dikkate alınacak ölçütlerin sektör
önceliklerine göre öğretilmesi ve finansman seçeneklerine ilişkin uygulamalı bilgilerin verilmesidir.
Turizm Yatırımı ve Projesi Kavramı, Türleri ve Özellikleri / Uygulanan Teşvikler / Ekonomik ve Finansal Yönden Proje Geliştirme / Turizm
Yatırım Projelerinin Ekonomik Yapılabilirliğinin Analizi / Örnek Proje Çalışması
TUIS598SEMİNERTURİZM İŞLETMECİLİĞİSeminer dersinin amacı, öğrencilerin araştırma kapasitelerini geliştirmek ve araştırma önerisi taslağı hazırlamalarında onlara yol göstermektedir. Öğrenciler sunum ve iletişim becerileri, ayrıca özerk olarak ve bir grupla birlikte çalışma konusunda yetkinlik kazanacaklar ve bir araştırma önerisinin etkili bir şekilde yazılmasını öğreneceklerdir.
TUIS599DÖNEM PROJESİTURİZM İŞLETMECİLİĞİ
TURK500YÜKSEK LİSANS TEZİTÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜDanışman hocanın yönlendirmesi ve denetimi altında öğrenciye Türk Dili ve Edebiyatı ile ilgili bir konu üzerinde alanıyla ilgili araştırma, inceleme yöntemlerini kullanarak bilimsel bir çalışma denemesi yaptırılır.
TURK502DİLBİLGİSİ VE DİLBİLİM KURAMLARIYRD. DOÇ. DR. GÜLSEREN TORTÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜGenelde 'dil'in, özelde Türk dilinin yapısı ve kullanımı ile ilgili çeşitli kuramlar (geleneksel dilbilgisi, yapısal dilbilim, üretici dilbilgisi, metindilbilim, söylem sözümlemesi vb.) hakkında bilgi verilmesi, bu kuramlar doğrultusunda Türkçeye yönelik olarak yapılan çalışmaların tanıtılması, böylelikle Türk Dili alanında çalışacak öğrencilere, söz konusu kuramları kendi çalışma alanları doğrultusunda kullanabilmeleri için gerekli olacak bilgilerin kazandırılması.
TURK503EDEBİYAT KURAMLARIPROF. DR. ADNAN AKGÜNTÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜEdebiyat eleştirisi ve çalışması yapabilmek için gerekli olan altyapıyı oluşturmak amacıyla edebiyat(ve eleştiri) kuramlarının tanıtılması, böylece öğrencilerin kendi çalışmalarında uygulayacakları kuramsal tabanı belirlemelerine katkıda bulunulması, bu amaçla çağdaş edebiyat ve eleştiri kuramlarından biçimci, yapısalcı, toplumcu, feminist, psikanalitik, yapı bozucu vb. yaklaşımlara yer verilmesi, Türkçede kurama dayalı olarak yapılmış çalışmalar üzerinde durulması ve öğrencilerin bu tür çalışmalar yapmak için yüreklendirilmesi.
TURK504ESKİ TÜRK EDEBİYATI METİNLERİPROF. DR. ÇETİN DERDİYOKTÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ15. yüzyıldan 18. yüzyıla değin Osmanlı Edebiyatının şiir ve düzyazı alanlarını oluşuran divan, mesnevi , tezkire ve tarih türü eserlerden seçilmiş ve el yazması olarak özgün kaynaklardan alınmış metinlerin okutulması, metinlerin çevriyazılarının yapılması, uluslararası çevriyazı sistemlerindeki seçeneklerin tanıtılması, karşılaştırmalar yapılması, metinlerin günümüz diline çevrilmesi, gerekli açıklama ve yorumların yapılması
TURK598SEMİNERTÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜBu derste öğrencinin alanla ilgili kaynakçaya hâkim olması sağlanır, okudukları üzerinde tartışıp, düşünce üretme ve öğrendiklerini kullanabilme becerisi geliştirilir.
UDES500YÜKSEK LİSANS TEZİKENTSEL TASARIMÖğrenci tarafından Yönelik araştırmaların ayrı ayrı yapılan ve final tezini oluşturmaya yonelik olan surectir.
UDES501KENTSEL TASARIM STÜDYOSU IKENTSEL TASARIMTemel fiziksel kentsel tasarım stüdyosu; tasarım ilkeleri, arazi planlaması, kentin yeni yerlesim bolgelerinde kentsel tasarım; sosyal, ekonomik, teknolojik ve fiziksel bileşenleri değişen küçük kentsel toplulukların incelenmesi; ankete veri ve bilgi analizi; kentsel tasarım için gerekli veritabanı formülasyonları ; kentsel tasarım alternatifleri önermek.
UDES503KENTSEL TASARIM KURAMI, TARİHİ VE ELEŞTİRİSİPROF. DR. ŞEBNEM HOŞKARAKENTSEL TASARIMKentsel tasarımın tanımı ve yaklaşımlar; kentsel tasarıma, biçim ve mekana ilişkin tarihsel ve güncel kavram ve etkenler; kentsel çevrenin oluşumuna etki eden belli başlı teorik yaklaşımlar, düşünce, prensip ve inanışlar; dünyada kentsel tasarım pratiği; tarihsel kent mekanlarının ve çağdaş şehircilik projelerinin morfolojik analizi ve karşılaştırması; geleneksel kent mekanlarının tasarım analizleri ve bu mekanları biçimlendiren önemli faktörlerin tanımlanması ve değerlendirilmesi. Kent dokularının kent tarihi gelişim sürecinde irdelenmesi. Organik/inorganik yerleşme dokuları. İnsan çevre etkileşimi. Algılama, sembolizm. Kamusal kullanımlı alanlar. Form karakteristikleri. Kentsel morfoloji. Kentsel tipoloji. Kent kimliği ve imgesi. Yönlendirme, bütünleştirme, ayırma, düzen, çeşitlilik, farklılık kavramlarının kent dokusu içerisinde değerlendirilmesi.
UDES504KENTSEL TASARIMDA ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLARKENTSEL TASARIMBu seminer dersi kentsel tasarımın çağdaş sorunları irdelemekte; kamusal alanda iyileştirmeler, kentsel yoğunlaşma, şehir merkezi rejenerasyonu üzerinde duruluyor.
UDES505İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİKENTSEL TASARIMBu derste temel nitel araştırma yöntemleri ve şehircilik uygulamaları (kentsel tasarım ve planlama) anlatılır. Ders akademik araştırma süreci ve uygulamaya hitap ediyor.
UDES512KENTSEL TASARIM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKPROF. DR. ŞEBNEM HOŞKARAKENTSEL TASARIM
UDES598SEMİNERKENTSEL TASARIM
VACD501ATÖLYE ÇALIŞMASI-IYRD. DOÇ. DR. FIRAT TÜZÜNKAN GÖRSEL SANATLAR VE GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMIFarklı disiplinlerden gelen öğrencilerin, sanat/tasarım yüksek lisans programında alacakları sanat kuramları bilgileriyle, lisans eğitimlerinde edindikleri becerilerinin yaratıcı bir bütünlük oluşturması amaçlamıştır. Öğrenci sanat projesini, üzerinde çalışacağı kavram ve anlamların bütünlüklerini araştırma yöntemleri ışığında hayata geçirmeyi amaçlamalıdır. Sanat/Tasarım ve eleştiri kavramlarının tartışılıp özgün fikirlerle yeniden oluşturulması öğrenciyi muhakeme, algı ve kavrayış konusunda düşünmeye sevk edecektir. Sanat/Tasarım kavramları ve hayat arasında kurulacak köprüler, bireysel yaratıcılık süreçlerini bir deneyim alanına dönüştürecek, proje hazırlama, sunum ve gerçekleştirme süreçleri bireysel sorumluluk ve etik duygusunu güçlendirecektir. Öğrenci aynı zamanda sanat tanımları, sanat/tasarım kuramları ve yaşadığımız toplumun kendine özgü şartlarını tartışarak, yeniden üretime geçirecektir.
VACD505MODERN SANAT DÜŞÜNCESİUZMAN OROD PEYKANFAR GÖRSEL SANATLAR VE GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMIBu derste, Sanat ve Toplum İlişkisi, Yargı Gücünün Eleştirisinden Yola Çıkarak “Güzel" ve “Yüce" Kavramları, Sanatın “Hakikat İçeriği" Sorunu, Özne-Nesne İkiliği Temelinde Sanatta Öznellik-Nesnellik, Sanat Yapıtının Kökeni ve Tarihsellik , Sanat Eleştirisi, Sanatla Eleştiri gibi konular işlenecektir.
VACD508DENEYSEL FİLM VE VİDEO GÖRSEL SANATLAR VE GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMIBu derste film/video gösterimleri, metin okumaları, tartışmalar ve yaratıcı uygulamalar aracılığı ile deneysel film ve video olarak adlandırılan alan kapsamlı bir şekilde incelenecektir. Deneysel ve avant garde film ve videonun tarihi ve kuramları eleştirisel bir açıdan ele alınırken, yeni teknolojilerin etkileri ve güncel uygulamalar da konu edilecektir. Ayrıca, kısa deneysel video çalışmaları deneyimlenecektir.
VACD510FOTOĞRAF VE ANLATIM HAMID ZAKERI HANJANI GÖRSEL SANATLAR VE GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMIGörsel ifade, iletişim ve mültimedya tasarımının temel taşlarından birini oluşturuyor. Fotografçılık ise, bu etkileşim sürecinin en önemli bileşenlerinden biridir. Bu derste, fotograf aracılığı ile kendimizi ya da tasarım fikirlerimizi ifade etmeyi keşfedecek / deneyeceğiz; hikayesi olan ya da bir insan hali belirten fotograflar üretmek amaçlanmaktadır. Fotografik dilin inşası ve soyutlama süreçlerinin anlamsal yapıya olan katkısı irdelenecektir.
VACD511HAREKETLİ GRAFİK VE SANAT YRD. DOÇ. DR. FIRAT TÜZÜNKAN GÖRSEL SANATLAR VE GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMIBu ders öğrencileri yayın animasyonları, görsel efektler ve sanat bağlamında hareketli grafik alanına hazırlamaktadır. Ders boyunca öğrencilerden, grafik tasarım bilgilerini hareketli grafik tasarımı alanında kulllanmaları istenecektir. Verilecek projeler sayesinde görsel problemlere yeni çözümler bulma yöntemleri de öğrencilere aktarılabilecektir. Temel teorik ve pratik bilgilerin yanısıra, hareketli grafik tasarımının sanat ve çağdaş medya ile ilişkisine de özellikle vurgu yapılacaktır.
VACD515SUÇLARLA MÜCADELEDE TASARIM DOÇ. DR. AYSU ARSOY GÖRSEL SANATLAR VE GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMIBu dersin hedefleri arasında şunlar yer almaktadır: Grafik tasarımı, iletişim ve ortamlarıyla suç ların azaltılması ve farkındalık yaratma. Tasarımcıları konu hakkında gerekli donanıma sahip olmalarını sağlamak. Bireylerin refahını artırmak ve güvenilir çevre yaratmak için suçlarla grafiksel olarak mücadele etmek.
VACD599DÖNEM PROJESİGÖRSEL SANATLAR VE GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI
YONT500YÜKSEK LİSANS TEZİİŞLETMEEn azından bir yöntemin sınanması veya inceleme niteliği taşıyan özgün çalışma.
YONT503YÖNETİM EKONOMİSİİŞLETMEBu ders öğrencilere Yönetim Ekonomisi'nin temel prensiplerini ve onların uygulamalarını anlatır. Özellikle, Yönetim Ekonomi silgili alandaki teknik (ekonometrik) metodları kullanır ve yönetim ile işletmede karşılaşılan problemleri çözer ve analiz eder,
YONT522SAYISAL YÖNTEMLERDE SEÇİLMİŞ KONULARİŞLETMEYONT522 dersi risk ve belirsizlik altında karar verme kriterleri ve uygulamalarını kapsamaktadır. Bu ders ayrıca temel olasılık kuramlarının işletme ve ekonomi problemlerine uygulamaları ve işletmelerde kullanılabilecek tahminleme modelleri ve uygulamalarını da içermektedir
YONT524STRATEJİK YÖNETİMPROF. DR. METE FERİDUNİŞLETMEBu dersin amacı üst düzey yöneticilerin karşılaşacağı karmaşık problemleri doğru bir şekilde tanımlayabilmelerine ve çözüm üretebilmelerine yönelik bilgi ve becerilerin kazandırılması; iş yaşamına ait gerçek örnek olay analizleri üzerinde durularak katılımcıların bugüne kadar diğer derslerden elde ettikleri tüm fonksiyonel yeteneklerini bir araya getirebilmeleri ve gerçek iş yaşamına ait örgütsel sorunlara çözümler üretebilmelerinin sağlanmasıdır.
YONT598SEMİNERİŞLETMESeminer dersinin amacı öğrencinin ilgi duyduğu tercihen tez çalışmasıyla ilintili bir konuda bir araştırma yapma ve araştırma sonuçlarını yazılı ve sözlü anlatabilme becerilerini geliştirmesidir
YONT599DÖNEM PROJESİİŞLETMEDönem projesi öğrencilerin mesleki alanlarda edindikleri bilgileri uygulama ve problemlere özgün, gerçekçi, uygulanabilir ve yenilikçi çözümler getirmelerini sağlayıcı bir çalışmadır




DAÜ Web Siteleri